IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Експериментът на централните банкери ще свърши зле

Развиващите се пазари бележат спад и мечият пазар е вече в зряла фаза, твърди инвеститорът пред Bloomberg TV Bulgaria

10:52 | 01.02.16 г. 17
<p>
	Марк Фабер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Марк Фабер. Снимка: архив Ройтерс

Марк Фабер, издателят на The Gloom, Boom & Doom Report, и известен с „мечите“ си нагласи инвеститор, заявява пред Bloomberg TV Bulgaria, че масиран балон от извънредна ликвидност е надвиснал над всичко – от акции и облигации до селскостопанската земя и виртуалната валута биткойн.

Фабер бе гост в изданието на Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria на Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. Предлагаме Ви целия разговор.

Изключителна привилегия е да бъдете наш гост в Блумбърг ТВ България. Марк Фабер е един от нашите най-любими инвеститори за всички времена. Изключително известен в българските инвестиционни среди. Вашата книга „Златото на утрешния ден“, г-н Фабер имаше огромно влияние върху мен и Владо.

Нека започнем разговора с Китай. Несъмнено един от най-наболелите проблеми на инвестиционния свят. Стигна ли дъното китайският капиталов пазар или фиаското тепърва предстои?

Едва ли някой знае със сигурност дали сме стигнали дъното, но е повече от очевидно, че пазарът е отново там, от където започна ралито през юни 2014 г. След юни 2014 г. имахме доста силен възход и много акции скочиха с по 100 процента, някои дори и с 300 на сто в периода между юни 2014 г. и юли 2015 г.

А след миналия юли всичко се сгромоляса. Така че се върнахме в началната позиция. Акциите не са ужасно скъпи, но очевидно пазарът в Китай започва да се адаптира, както между впрочем и пазарите и на други места, към реалността, че икономиката е много слаба. 

Аз говоря за слабостта на китайската икономика, за нейното отслабване от 3 години. И това беше доста очевидно през 2014 г. и още повече през 2015 година, след като цените на суровините се сринаха, след като „Балтик Драй Индексът“ (б.р. индексът на цените на международните морски превози на основни суровини) се срина, износът започна да се забавя, вносът тръгна надолу. Тогава стана ясно, че не всичко в икономиката на Китай беше както трябва.

И ето, че най-после инвестиционната общност се събужда и осъзнава, че в китайската икономика може и да има някакъв проблем. Защото, не забравяйте, след 2000-та година, увеличеното търсене от страна на Китай на суровини, на промишлени стоки повиши цените на същите.

В резултат на това страни, които произвеждат основно суровини за промишлеността – Близкият изток – петрол, Русия – петрол и метали, както и Африка, Латинска Америка, Югоизточна Азия, Австралия... Всички тези държави благоденстваха, техните икономики растяха бързо. Като последица капиталовите инвестиции в тези държави се увеличиха, и всичко това беше движено от китайското търсене.

И така, когато търсенето оттам се забави, което започна през 2014 година, и цените на суровините се смъкнаха, всички тези страни се сблъскаха с известни трудности. Те имаха по-малко пари, с които да купуват други блага, а това засегна износа на индустриализираните държави, и, разбира се, този на Китай, и цикълът пое в низходяща посока. Но това беше видно от доста отдавна.

Причината, поради която бях оптимистично настроен за китайските акции през 2014 г., беше, че в Азия имаме големи количества пари, които циркулират наоколо, и биват инвестирани в Япония, Южна Корея, Тайланд, Индия. И през лятото на 2014 г. единственият пазар, който се представяше ужасно зле, беше китайският. Тогава си казах, че ще има отлив на капитали от Филипините и Индонезия, които бяха скочили 2 или 3 три пъти от дъното, регистрирано през 2009, и че тези капитали ще се насочат към Китай. Но очевидно икономиката се забавяше и хората трябва да осъзнаят, че акциите вървяха нагоре до лятото на 2015 само и единствено поради притока на пари. След което дойде големият срив.

Г-н Фабер, от години Китай държеше стойността на юана вързана за щатския долар. Но Централната банка оповести през декември, че ще скъса тази връзка и вместо това ще измерва китайската валута спрямо кошница от 13 валути. Какво е вашето мнение?

Повечето валути отслабват спрямо щатския долар от 2011 година насам. Това важи с особена сила за валутите на зависимите от суровините държави, като австралийския долар, канадския долар.

Разбира се, в случая с руската рубли имаше и други причини за нейното отслабване. Но в общия случай щатският долар беше много силен. И до 2015-та, началото на 2015 година китайският ренбини в действителност поскъпваше спрямо долара, докато една друга водеща азиатска икономика – Япония, провеждаше политика на значително отслабване на своята валута – йената, спрямо долара.

И така, когато китайските власти осъзнаха, че икономиката е много по-слаба, отколкото техните статистически служби претендират, те си помислиха следното: „ОК, нека понесем някои от неудобствата на валутното обезценяване“, което впрочем беше продиктувано или причинено и от огромното изтичане на капитали.

Тъй като в момента има голямо количество капитали, които бягат от Китай. Много богати хора изтеглят инвестициите си от там, защото се притесняват за състоянието на икономиката, или се страхуват от значителна девалвация на валутата. Разбира се, има и много капитали, които изтичат по напълно обясними чисто инвестиционни причини. И такива, изтеглени с цел да бъдат платени лихвите по заеми, отпуснати в щатски долари. Трудно е да се направи разграничение между всички тези причини.

С една дума увеличеното бягство на капитали от Китай също допринесе за понижаването на стойността на юана. И аз си мисля, че е доста вероятно да отиде и още по-надолу. Но отново, да не забравяме, че до скоро това беше една доста силна валута дори и спрямо щатския долар.

Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
''Демокрацията дава власт на централните банки да отчуждават собственост на честните хора, които имат спестявания. Ще бъде много интересен експеримент, когато въведат това'' Казано иначе ''Джанет Йелън наскоро каза Благодарна съм, че инфлацията ще се върне обратно близо до нашата дългосрочна цел от 2 процента, демонстрирайки своята ангажираност с институционализираната политика на кражба и преразпределение на богатството - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ ИНФЛАЦИЯТА Е вид КРАЖБА и написаното тук - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/означава ,че инфлацията може да се разглежда като ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТОНо какво всъщност представлява инфлацията? Както обяснява бащата на икономическата наука Ришар дьо Кантийон(а не Адам Смит), инфлацията е изкуствено и неправомерно преразпределение на богатство, посредством навлизане на създадени пари от нищото, като първите, които ги получат се облагодетелстват за сметка на по-отдалечените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Здравейте ing5rov,За каква тайна пишете?Това, което съм разкрил при мои проучвания съм публикувал и може да се приложи.Това, че някой робува на коварните заблуди на Джон Лоу и не желае да се раздели с тях не зависи от мен.Има две възможни тези по повод прилагане на съвременна парична система, тази на Джон Лоу и представената от мен.Този, който не е съгласен с моето предложение да се прилага подобрена парична система е реално съгласен с Джон Лоу за ползване на сегашната сгрешена. Не е възможен истински неутралитет и няма друг вариант за отношение прилагане на съвременна парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Иване , абе защо ми се струва че само ти държиш тайната за спасение на световната икономика...ама нема да обадиш на никого !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Много приказки на г-н Марк Фабер и нито дума, че стопанската лошотия е последица при сгрешена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"Знам че на Амстердамата не и харесват моите мнения но като дойде гладът ще разбере какво е правила.Господ често се гаври с хора взели се насериозно"Пешо , Амстердамата въобще не чете туй което пишем...тя си има спуснат списък и указания . Четенето , хеле пък осмислянето на мнения изискват интелект ...та така !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Много елементарно е казано от Марк Фабер да отиваме на село с дворче да си произвеждаме храна и т.н. тоест не видях идеи как да се избегнат катастрофите и аз затова пиша - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Казано кратко забрана на офшорки т.н. регулации в цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне ,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447Трябва синхронизация и планиране на ниво Г-20 и ООН за да се избегнат катастрофите - хаоса и войните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
,, масиран балон от извънредна ликвидност е надвиснал над всичко- от акции и облигации до земеделската земя..",,индексите са били подпомогнати от вечно оптимистичните медии, и разбира се и от някои отделни компании, от т.нар. ФАНГ група. Това са Facebook, Amazon, Netflix и Google. Към тях можем да прибавим и още 20-тина компании. Всичките те дърпаха индексите нагоре"Ще призная, че за пръв път чувам името на Марк Фабер, но по забележителен начин споделям абсолютно всичко написано: от виждането за световната икономика до начина на живот. И не само. Самият аз преди 5 месеца напуснах големия град и сега живея в едно село на един остров. Взех си единствено много книги и един компютър. Когато не чета обикалям горите или се занимавам със земеделие..Изключително съм доволен, че направих този избор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
прдолъжение: Така че истинската борба е точно в това, как ще действат лобитата, социалистите и рационалистите, и дали ще постигнат устойчив баланс между интересите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 8
balkando
преди 8 години
Не съм съгласен с това за провинцията и земята. Ако нещата тръгнат натам, неизбежно ще се стигне до нова голяма война и частната собственост ще си изгуби значението през това време. Второто, което ми се струва пропуснато е, че САЩ продължават да са най-големият консуматор на стоки в света и това ще продължи още дълго. Обедняването на масовия американски консуматор, дори и да не бъде спряно, става достатъчно бавно. Така че сривът на американските индекси няма да е прекалено внезапен и голям, защото ще го крепят компаниите за продажби. По същата причина и доларът не може да падне рязко, защото всички експортноориентирани към САЩ икономики искат силен долар. В основата на това, какво ще се случи, стои борбата между концентрацията на пари и механизмите за преразпределяне. Концентрацията е естествен процес. Преразпределението бе опорочено от хиперсоциалните напъни, които убиват средната класа и създават социално зависими избиратели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 7
Бате Пешо
преди 8 години
Е оти требе тоя гуру да ви го каже и да го гледате с отворени усти.Аз откога ви разправям те тава.И какво получавам бан след бан.Знам че на Амстердамата не и харесват моите мнения но като дойде гладът ще разбере какво е правила.Господ често се гаври с хора взели се насериозно;Така че купете си къщички в десеткилометровата зона около големите градове с три декара дворче и кладенец в него.Купете си двайсетина декара земя в това селце и се научете как се коси копа как се гледат зеленчуци и животни.Момента наближава.Гладът е по силен от компютрите.От Инвестор нищо няма да остане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още