IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Национален план за въвеждане на еврото до средата на годината поиска бизнесът

Трябва да се разсеят някои масови заблуди относно влизането на България в еврозоната, смята Димитър Бранков

12:41 | 01.02.16 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Национален план за въвеждане на еврото до средата на годината поиска бизнесът

До средата на годината правителството трябва да състави национален план за въвеждане на еврото, каза пред БНР заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Според него в контекста на намаляващата подкрепа на обществото трябва да се ускори подготовката за по-скорошно присъединяване на страната ни към еврозоната. 

Бизнесът настоява за ускоряване на процедурата по присъединяване на страната ни към еврозоната, като преди дни Българската стопанска камара в свое становище посочи, че всяко забавяне ограничава достъпа до финансиране и ще влошава конкурентоспособността на предприятията в страната. От организацията допълват, че заплашени още са и перспективите за дългосрочен растеж, макроикономическата стабилност, както и на възможностите за обрат на пазара на труда.

В становището си от БСК препоръчват ускоряване на подготовката за влизането в "чакалнята" на еврозоната и приемане на целева дата за въвеждането на единната европейска валута у нас. Това може да стане след приключването на стрес тестовете на банките, след изясняването на статута на Великобритания в ЕС, както и взимането на решения за миграционната криза в ЕС.

Към това становище Димитър Бранков допълва нуждата от това да се разсеят и някои масови заблуди относно влизането на България в еврозоната. „Разходите и загубите ги консумираме от самото въвеждане на валутния борд през 1997 година, т.е. поемаме жилото, без да поемаме ползите от това, че имаме стабилен валутен курс и ниско ниво на държавен дълг“, каза Бранков.

Според него една от масовите заблуди е тази по какъв курс ще се осъществи присъединяването. Той обясни, че курсът, по който това трябва да стане, е настоящият валутен курс и това е записано в договора за присъединяване на страната ни към ЕС.

Относно опасенията от евентуално поскъпване на живота след влизането в еврозоната Бранков поясни, че при трите прибалтийски републики, които последно се присъединиха към валутния съюз през паричен съвет, не е било наблюдавано такова поскъпване и открои положителни тенденции след присъединяването.

Бранков припомни освен това, че освен голям брой реформи и подготвителни действия, които трябва да се извършат по пътя към влизане в еврозоната, е необходимо още определянето на целева дата и осигуряването на външна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Разбираемо е г-н Бранков не зачита, че сега еврото се прилага при наличие на сгрешена европейска парична система. Ако се запазва тази държавна грешка е необходимо достатъчно време валутата да загуби пазарна стойност със съпътстващи огромни болезнени щети.Някой знае ли докога Европейската централна банка няма да зачита налична държавна грешка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
И защо бе Скоте и ти кат Михал дупе да ни е яко? Какво ще стане като го примем? Ето Дата е написал какво ще стане реално. Останалото са някакви спекулации за да се плаши населението и да се всява паника. Как точно приемането на еврото ще натовари дълга? Това че няма да ни вземат, не споря, така е и то не защото сме толкова корумпирани или зле или нам си какво, просто сме малка и слаба икономика, застрашена от кризи и ще добавим риск в ЕЗ, а те без това са разклатени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ами ... за минусите, беше написал и за двата "хипотетични". Това са минуси за икономиката като цяло, но от моя гледна точка, отпадат възможностите българската държава да ме ограби (като девалвира лева. Плюсовете обаче, са съвсем реални и ще ги има веднага. Никога не трябва да се забравя и факта, че ако сме в ЕЗ, ЕЦБ и ЕС ще има много повече мотивация да ни помага при кризи, защото ще сме заедно в кюпа и удавим ли се, ще завлечем и тях ( пример - Гърция)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 3
Frosty
преди 8 години
Ха-ха. След кризата и финансовият крах в Гърция, шансът България да бъде приета в еврозоната в близките 20 години е равен на НУЛА.Бизнесът в България може да иска много работи, но от Евросъюза не ни щат и няма да ни пуснат в еврозоната, защото сме крадливи и корумпирани.От Европа знаят, че цялата ни партийна и политическа върхушка е корумпирана и крадлива, затова ще гледаме еврозоната през крив макарон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 8 години
Все още сме далеч от дългова спирала - не че не е обезпокоителен темпа на нарастване на дълга де , но все още сме далеч от спирала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
scott
преди 8 години
ами дообре.Въвеждай еврона. Спомням си, че кат зехме 1 милардниа заем - дефизитес стана 3.53. После зехме още 15 и сме у дългова спирала.Ама немам против: кат ни иска европата и бизнеса български, че и Президента български - ше приемаме еврото и дупе да ни е яко.Кажи други формални критерии, които изпълняваме - да кандидатстваме и там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 8 години
както всяко нещо и приемането на еврото има своите + и - . Най големият минус в момента е че напълно ще изгубим дори хипотетичната възможност да увеличим паричното предлагане ( което е невъзможно според закона за ВБ но все пак промяната на този закон е в нашите ръце ако се наложи ) . Ако в момента имаме макар и хипотетична възможност да прилагаме монетарна политика с приемането на еврото ще загубим напълно тази възможност . Плюсовете също ги има разбира се - по ниски лихви , отпадане на задължението да се подържат такива големи резерви , по ниски такси и т.н. Като че ли плюсовете са повече , макар че според мен се вторачваме ненужно в проблема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Скоте,не си си написал домашното. И аз си мислех че не изпълняваме критериите, обаче малка проверка показва, че формалните ги изпълняваме. Що се отнася до това, че не завиви от България, и аз това съм написал, ако си малко чукча читател, ама ти си писател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 3
GKaloferov
преди 8 години
Една парична единица си умира, когато се загуби доверието в нея, а все още 350млн. европейци я използват като разплащателна и още 150 предстои да я използват в бъдеще. Ако съдиш за силата на една валута по нейната стойност спрямо друга валута, то означава да не приемаш видимото и невидимото на икономиката. Когато имаш дадена теза, редно е да дадеш доказателства за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 2
scott
преди 8 години
ЧЕКАЙ,ЧЕКАЙ,ЧЕКАЙ....Тука забравих ГЕНИАЛНИЯ план на Радев за въвеждане не еврото.ПОКЛОН РАДЕВ, ГОЛЯМ СИ, КОГАТО ГО ИЗМИСЛИ ТОВА, ТЕ ПРИЗНАХ, ЧЕ СИ МОЗЪК И ФИНАНСИСТ.Та, плана е следниа: Приемаме еврото ОЩЕ УТРЕ! Парадно, съмо със задължения, без права. Например, няма да може да ЕМИТИРАМЕ ЕВРА! Обаче, формално, затваряме човката на грачещия бусинесс, Удовлетворяваме глада за Параднос на българските поуитици - да се бият в гърдите колко са велики.И! НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ, ОТДАВНА СМЕ У БОРД. Само ше надуеме цените по 2. И шът даун на "българската икономика"Поклон Радев, повервах у БНБ начело с мозък като тебе. ТОВА НИКОГА НЕМАША ДА ГО ИЗМИСЛИМ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още