IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът "Юнкер" - заблуди и възможности

Как предприемачите да се възползват най-добре от програмата, обяснява Аглика Събева-Цветанова, съветник по икономическите въпроси в Представителството на ЕК

17:41 | 04.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки че за плана "Юнкер" се говори доста, сред българския бизнес все още има заблуди, които е добре да се разсеят, за да имат българските предприемачи повече шансове да се възползват от тази инициатива.

Важно е да изясним преди всичко, че Европейският фонд за стратегически инвестиции (както е официалното име на структурата, която реализира плана "Юнкер"), не е грантова схема за безвъзмездно отпускане на средства като структурните и кохезионни фондове на ЕС. Той е механизъм за осигуряване на евтино финансиране и (когато е необходимо) институционална подкрепа за реализиране на амбициозни и жизнеспособни бизнес проекти, които по един или друг начин съответстват на политиката на ЕС за стимулиране на икономиката и растежа в Европа и създаване на нови работни места.

Достъп до евтини европейски пари в България има, но въпреки това грантовите оперативни програми по еврофондовете имат редица ограничения и не винаги са подходящи за бизнеса. Процедурите са по-тромави, защото става въпрос за разходване на публични средства от бюджета на ЕС. 

Предимствата на Плана за инвестиции в Европа (друго име, с което е известен) са, че чрез гаранция от европейския бюджет той осигурява достъп до големи заеми по процедури, които са обичайни и общоприети за предприемачите. Планът ще финансира проекти с по-рисков профил, стига да са изгодни и устойчиви, като целта е да се привлекат колкото се може повече частни инвестиции.

Портал за европейски проекти

От февруари тази година като част от плана ще заработи онлайн Портал за европейски проекти, за да свърже кандидатите за финансиране с потенциалните инвеститори професионалисти. Той ще осигури възможността за споделяне на информация за всякакви европейски проекти на стойност над 10 млн. евро, като основна цел е търсене на инвеститори на европейско и световно ниво. Регистрацията в портала е отделна процедура, която не е задължително свързана с кандидатстване за заем към Европейската инвестиционна банк (ЕИБ). Сайтът ще съдържа подробна информация за различни проекти, която да достигне до максимален брой инвеститори и да осигури общоевропейска база данни с проекти.

Всеки предприемач с проект, който планира да се развива на територията на ЕС, има шанс за финансиране, стига той да спомага за постигане на целите за повече растеж и заетост в Европа. Предимство ще имат проектите в ключови области като инфраструктура, образование, изследвания и иновации, както и рисковото финансиране за малки и средни предприятия. Проектите на стойност под 25 млн. евро ще кандидатстват през финансови посредници, например търговски банки, а по-големите проекти - директно към ЕИБ.

България и инвестиционния план

За момента в България вече се осъществяват няколко проекта по плана "Юнкер". Две български банки са подписали споразумения и имат предоставени средства, с които да гарантират изгодни заеми за малки и средни предприятия. "Сибанк" се очаква да раздаде над 100 милиона евро в изгодни заеми на поне 1000 малки средни предприятия през следващите 3 години. "Райфайзенбанк" пък ще реализира схема за заеми за малки и средни предприятия за 35 милиона евро за иновации, нови стоки и услуги с висока добавена стойност. "ПроКредит Банк" също участват като финансов посредник. 

Общините и публичните компании също могат да кандидатстват за заеми при облекчени условия чрез Плана за инвестиции, в случай че имат подходящи проекти. За тях има предвидена облекчена процедура, свързана с безплатна техническа помощ при изготвяне на проектите.

Какво предстои?

В следващите месеци предстои и създаване на Европейски консултантски център по инвестиционни въпроси, който ще подпомага технически кандидатстването за заеми и ще оформя проектите. Този център ще функционира онлайн като съвместна инициатива на Европейската комисия и ЕИБ. Чрез него ще бъдат споделяни добри практики и проучвания на случаи от реалния живот във връзка с финансиране и управление на проекти.

Представителството на Еопейската комисия в България също ще проведе през 2016 г. мащабна информационна кампания съвместно с ЕИБ с цел да предоставим ясна и точна информация за възможностите по Плана за инвестиции.

Ако вече имате идея за проект, можете да се свържете директно с ЕИБ, а в случай че сте малко или средно предприятие – обърнете се към споменатите по-горе финансови посредници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още