IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюнопроизводители са в готовност за национален протест

Недоволството за поредна година е заради ниските цени и неизкупените количества

15:46 | 02.02.16 г.
Тютюнопроизводители са в готовност за национален протест

Тютюнопроизводители се готвят за национален протест заради ниските цени и неизкупените количества тютюн. Това обяви заместник-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Фикрет Бекир пред БНР.

В петък представители на сектора са провели среща с министъра на земеделието Десислава Танева, като са поставили проблемите си. 

От четирите сорта тютюн единствено "Каба кулак" е изкупен на сто процента, но около 70 на сто от тях в Североизточна България все още не са изплатени на стопаните, каза Бекир. Той уточни, че суровината е предадена на фирмите в началото на декември. По закон изкупвачите са длъжни в едномесечен срок да преведат парите на стопаните. Две са фирмите, които дължат пари на близо четири хиляди семейства от региона.

Друг проблем за производителите са ниските изкупни цени за сорта "Бърлей" от 60-80 стотинки на килограм. Наред с това проблем е, че близо 700-900 тона от тютюна не е договориран. В Североизточна България неизкупените количества тютюн са над 1000 тона от сорта "Бърлей". От тях за едва 30 процента има договори.

Очаква се до края на седмицата министърът на земеделието Десислава Танева да се срещне с представители на фирмите, които изкупуват тютюн, като след това ще стане ясно какви действия ще предприемат производителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още