IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Новата комисия обръща пирамидата за оценка на инвалидността

Вероятно 60% от пенсионерите с пенсия под 300 лева ще получат по 40 лева добавка за Великден

10:01 | 04.02.16 г.
Калфин: Новата комисия обръща пирамидата за оценка на инвалидността

В системата за определяне на степен на инвалидност има злоупотреби, но не трябва да се мисли, че цялата система е корумпирана. С въвеждането на втора комисия след медицинската експертиза ще се даде възможност за контрол и на второ място ще има и съвсем индивидуална полза за хората, които се явяват пред тази комисия. Целта е да се определи с каква трудова дейност може да се занимава този човек и да му се помогне максимално бързо да се социализира, каза вицепремиерът Ивайло Калфин в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Проблемът е, че ако едно изследване е фалшиво, тогава сегашната система няма механизми, по които би могла да спре издаването на свидетелство за инвалидност, каза Калфин. Към настоящия момент около 1% от решенията на ТЕЛК стигат до съд, но "никой не преценява грешки по съдържанието, а само по процедурата".

Реални резултати по промените, които се въвеждат в момента се очакват „веднага след промяната“, каза Калфин.

По думите на вицепремиера най-бавната част от този процес е свързана с методиката, която ще се прилага. До момента се работи по стара българска методика, а сега ще се премине към методиката на Световната здравна организация, която е приета през 1991 година и повечето европейски държави работят по нея. В момента започва прилагането й и в Румъния. 

"При методиката на СЗО се обръща пирамидата". Оценява се какво може да прави, какво може да работи човекът и до каква степен е намалена неговата трудоспособност, обясни Калфин. Адаптирането на тази методика за България отнема време и средства, но вече е осигурен „малък европейски грант“, който ще помогне да се задвижи процесът с адаптирането на методологията. 

На въпрос за великденските добавки към пенсиите и осъвременяването на пенсионните доходи Калфин отговори, че най-добрият начин да се увеличават пенсиите, е да се индексират всички пенсионни доходи, а не само най-ниските. Това обаче е много скъпо начинание и би струвало на държавата 3 млрд. лева. За това се използва т.нар. "швейцарско правило", което отчита инфлацията и БВП.

"Великденските добавки са приоритет на правителството, но това не е разход, който е предвиден в бюджета. Тези пари ще дойдат от преизпълнение. Досега винаги сме успявали. Годината започва добре и аз съм оптимист, че ще има добавки, но не бих ги обявил сега".

Калфин каза, че в момента около 60% от пенсионерите са с пенсия под 300 лева и по всяка вероятност ще получат по 40 лева добавка за Великден. Сумата, която вицепремиерът очаква да бъде заделена, за да се осигури добавката е 50 млн. лева. 

Попитан дали има мотивация за президентска кандидатура Калфин отговори: „В политиката няма категорични мнения. Има много неща, които мога да свърша на позицията на която съм в момента, но ми се ще този път президентските избори да бъдат смислени“.

"Ако нещата се запазят такива, каквито са, намерението ми е да правя това, което правя. Изпълнителната власт има много лостове".

Калфин коментира и идеята за безусловния базов доход.

"Ако безусловен базов доход се въведе в държава с висока безработица и по-ниски доходи, това би лишило много от хората с ниски доходи от достъп до много социални услуги. Наред с това съобразно нашите стандарти би била много по-ниска сумата. А когато стане ясно, че за да влезеш в болница или в училище, нещата ще изглеждат по друг начин", коментира вицепремиерът.

Той все пак вижда има икономическа логика във въвеждането на безусловен базов доход, но напомня, че този експеримент се прави в отделни градове с ниска безработица и хора, които са на пазара на труда.

Би могло да се приложи в страни с висок стандарт на живот при условие, че в замяна всеки трябва да си плаща социалните услуги, няма отстъпки за данъци и т. н., тоест за сметка на социалните придобивки.

Калфин посочи, че рисковете са два – какво става, ако си извън системата, ако не работиш. И освен това получаването на всеки по равно означава, че човек с висок доход ще получи колкото човек, който няма доходи, което по думите му е рисковано и нарушава социалната справедливост.

Още от разговора вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още