IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Скоро в България ще има по-високи данъци

Има разминаване между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри, твърди Мика Зайкова

08:44 | 05.02.16 г. 72
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Скоро в България ще има по-високи данъци

Структурният дефицит в икономиката неизбежно ще доведе до по-високи данъци. Това коментираха в "Денят ON AIR" финансовите експерти Любомир Дацов и Мика Зайкова.

Дефицит под 3% както на касова, така и на начислена основа показват окончателните данни за изпълнението на държавния бюджет към края на 2015 г.

По думите на Дацов предварителните прогнози на правителството се оправдаха заради икономическия растеж и по-голямата заетост. 

Според Зайкова обаче пазарната икономика има структурен проблем, изразен в разминаването между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри.

„В България има 279 хил. безработни и 100 хил. работни места за хора с висока работна квалификация", обясни тя.

2/3 от икономическия растеж в страната са формирани от износа, а другата 1/3 идва от еврофондовете, където се ползва и неквалифицирана работна ръка, посочи от своя страна Дацов.

По думите му лошото в случая е, че тези показатели предполагат да няма дефицит, което е въпрос на политическо решение. "Такъв икономически растеж и такова състояние на заетостта биха изравнили балансите в бюджета на държавно ниво", поясни финансистът.

„При структурен дефицит от 2,5% имаме съществен проблем. При тази ситуация ще трябва или да оптимизираме държавните разходи с тези 2,5 %, или да вдигнем данъците. По-скоро няма да бъдат оптимизирани разходите и ще станем свидетели на постоянен натиск за увеличаване на данъчната система“, поясни още той.

Експертите коментираха и темата за новия закон за обществените поръчки, който депутатите гласуваха във вторник.

„Законът за публичните финанси отваря врати за харчене на пари. Премахва се ограничението за таван на дефицита. Досега се допускаше да се надвишава тавана само при реформи с осезателен фискален резултат. Сега структурният дефицит може да се нарушава при инвестиционни проекти, които в дългосрочен план щели да дадат положителен ефект. Преди никой не смееше да си помисли, че ще се стигне до дълг от 60%, а вече се говори за процедура, ако надвишим дълга", заключи по темата Мика Зайкова.

Вижте видеото в сайта на Bulgaria On AIR!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

67
rate up comment 1 rate down comment 0
Dies Irae
преди 8 години
Говорите за 21% безработица при младежите, а в същото време него ден имаше 750 обяви за работа в фирми за производство на дрехи. И до кога така. Да закрият 95% от университетите- на тази държава и трябват специалисти със средно техническо не безработни икономисти, прависти и тн.Освен това един *** който не е внесъл 1 лев в държавния бюджет получава на месец 600-800 и нагоре лева помощи, а работещите немогат да вземат 1 лев. Докога? Това са системни проблеми.В съдът например 9 писарки за да ти приемат 1 молба за издаване на свидетелство, че фирмата не е в ликвидация. Една да ти вземе картата, друга да я вкара в пос-устройсвтото, трета за да ти подаде за ПИН да въведеш, четвърда да ти вземе бележката, пета печат да сложи и тн. накрая в съседната стая да подадеш молбата на десета и след 2 дена да отидеш за един лист А4 с 2 реда написани. И тия 10 са всичките на щатна заплата от нас платена. Е как да върви държавата. 100 човека назначени, а работа за 2 не вършат. И така примери много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 0 rate down comment 0
Dies Irae
преди 8 години
Проблемът тук е не, че няма пари в държавата, а неправилно управление! Пример- парите от митници отиват в София и от там ги разпределят за каквото им е на тях удобно. Аз пък съм против парите от Дунав мост Русе да се ползват за метро на шопия. Какво ми дреме на мен за София като пътищата в градът ми се разбиват от същите тези тирове, а пари за ремонт няма. Вечер осветление няма защото още немогат да се разберът пътя от моста до извън градът дали е общински или държавен. Ремонт няма. И за какво аз да плащам данъци и те да отиват за неща които не ползвам (нито искам да храня мързеливи ***, държавни служители и тн.) Наскоро на среща на АИКБ питам някакво представителче на финансовото министерство кога ще спре държавата да плаща на мързеливите за да си стоят безработни. С един колега повдигнахме въпроса защо се харчат 3 пъти пари ( за средно, бакалавър, магистър и накрая Евро програма за да направим от един икономист стругар например?, Нямало такова нещо моля ви се. Тогава го питах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 7 rate down comment 2
Илко
преди 8 години
Герберастите само това знаят - заеми и данъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 13 rate down comment 1
Д.Петков
преди 8 години
Такива инфраструктурни проекти са по силите само на общините с помощ от държавата. За справка: питайте варненци колко години чакаха да се намерят пари за ремонт на Аспаруховия мост. Та бях почнал пример с Италия да ви давам. Ами там "случайно" техния аналог на Булгартабак си е държавен, техния БТК (Телеком Италия) пак си е държавен и т.н. или с други думи държавата няма да си продаде кокошките дето снасят златни яйца (за да могат да вземат няКОИ хора комисионните от продажбата им) и после като трябват пари за такива инфраструктурни проекти: Ами ...ИМА! Щото държавата си знае мястото и ролята! За това има. Ама Италия сигурно не е капиталистическа държава изглежда ха-ха...Винаги когато държавата не си е на мястото, дисбаланса е очевиден. Спомням си преди 20+ години, като четох една от книгите на Доналд Тръмп (да, същия дето сега е кандидат-президент) да казва, че на 5-то авеню може да си купиш например кошница за пикник за $300 и т.н, но просто няма от къде да си купиш един хляб :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 5 rate down comment 1
Д.Петков
преди 8 години
mick, ами например в Италия няма данък върху недвижимата собственост. А пък улици си има хубави и поддържани. Ко праим ся? Когато беше кризата и дойде Марио Монти да им оправя бакиите, ги въведоха и имаше такъв данък за няколко години. После се върна Берлускони на бял кон и пак ги отмени, то си беше част от предизборните му обещания че ще премахне данъка върху недвижимостите. А пък за спорта може все пак да се позаинтересуваш колко струва цялостно преасфалтиране на 1 км улица да кажем и после го сравни с това колко данък може да се събере от собствениците живеещи на същата улица. А пък да не забравиш, че на клона на общинските/държавни ремонти има мноооого маймунки. Жокер: http://***.segabg.com/article.php?sid=2013012400040000101 Хич не са нужни много сметки за да се убедиш че парите от такъв данък, ако ще да го увеличат от раз тройно, за никакъв ремонт на улица няма да стигнат, освен ако не ги събираш 30г в специален фонд дето носи и някаква гарантирана доходност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 8 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"3% от данъците ни да отиват за неправителствени организации"="..... се пробва да прокара лобистка поправка в закона, регламентиращ дейността на неправителствените организации, която би й дала достъп до над 80 млн. лева годишно. Въпросното изменение предвижда 3% от подоходния данък на всеки българин директно да се насочват поравно към избрано от него НПО, културна организация и регистрирано у нас вероизповедание. При положение че за 2014 г. приходите в хазната от данък общ доход са били над 2,7 млрд. лева, отчислението би възлизало на общо 82 млн. лева, показа проверка на агенция Монитор. "===Искате не искате , може и да ви се наложи да плащате заплати на русофоби и българофоби! :))) За пенсии може и да няма но за тях ЩЕ има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 2 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Отнася се и за бюджета на държавата, не само за бюджета на общините. Сегашното облагане .. ако го сравним с един блок - е все едно хората вместо да си плащат за общите части на база - големина на апартаментите.. да плащат на база кой колко получава и кой колко харчи. А какво е нормален данък имоти - ами такъв данък, че да има пари за инфраструктурата в общините.. да са лъснати и спретнати улиците, тротоарите, градинките - детските градини, всички общински дейности да са достатъчно финансирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 6 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Вижте ако има нормален данък имоти, тогава ще има справедливост.. щото тогава всеки ще си плаща за услугите които получава от общината във вид на инфраструктура.. и услуги. Отделно тъй като това се казва данък, а не такса би трябвало данъкът даже да е по-висок от плащанията необходими за поддържане на инфраструктурата около съответния имот. Т.е. ако имаш имаш 1 евтин имот имаш към него и евтина инфраструктура.. ако имаш скъп - имаш скъпа. Ако имаш 10 имота.. ами трябва да си платиш за инфраструктурата около всеки имот. а не както е сега - работещите/ с много по-малко собственост/ да ти плащат за твоите удобства. Да не говорим, че сега бюджетът на държавата се пълни най-вече от ДДС, акцизи и ДОД - това е нонсенс, щото реално тия които ползват най-много услугите на държавата са собствениците/но те може и да не плащат толкова ДДС, акцизи и ДОД, колкото имоти имат/. МВР, армията - пазят хората, но и имотите на хората.. т.е. който има повече трябва да внася в бюджета повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 0
Miraka
преди 8 години
Ако нямаше община щяхме да сложим една бариера съд съседите и да си направим сами пътя. И щеше да ни е по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 5 rate down comment 0
Miraka
преди 8 години
Защо си мислиш, че с данъците върху имоти ще се натоварят "богатите", които притежават имоти? Реално всички разходи се прехвърлят към крайния потребител и съответно разходите за данък имоти се прехвърля към наема на "бедните". Отфелно, не мисля, че данъците са ниски. Аз за един двустаен в студентски град с гараж плащам 200лв а улицата дори не е асфалтирана. Като сложа и медтните данъци за колата излиза към 1000лв на година да карам по черен път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още