IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания ще конфискува пари и ценности на търсещите убежище

Събраните средства ще отиват за покриване на разходите, които държавата прави за бежанците

16:01 | 05.02.16 г. 3
Дания ще конфискува пари и ценности на търсещите убежище

Полицията в Дания от днес има право да извършва обиски на търсещите убежище в страната и да конфискува пари и ценности. Това става по силата на закон, приет преди броени дни, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на съобщение на датското Министерство на миграцията.

Целта е да бъдат покрити разходите, които прави държавата за бежанците.

Новият закон предизвика сериозни критики в редица западноевропейски държави и неправителствени организации. Мерките напомнят на изземването на ценности от евреи от нацистите по времето на Втората световна война, заявяват критиците. Въпреки това повечето датски депутати прецениха, че мярката е оправдана.

Така полицейските власти вече имат инструкции как на практика да прилагат новия закон. Според текстовете на конфискация подлежат ценности на стойност над 10 хил. датски крони (1,5 хил. долара), като става въпрос за оценката на един предмет, а не на сумарната стойност на всички ценности, притежавани от търсещите убежище в страната.

Допълнително полицаите ще изземват сумите в брой над 10 хил. крони (за възрастни и за деца), които притежават търсещите убежище в Дания.

Забранена обаче е конфискацията на предмети, които имат сантиментална стойност, като например венчални халки. Под ударите на закона не попадат и банковите карти.

В документа, който са получили датските полицаи, е посочено още, че обиските трябва да бъдат направени "максимално коректно", доколкото позволяват обстоятелствата, при запазване на чувството за лично достойнство на обискираните лица.

Министърът на миграцията на Дания Ингер Стейберг каза по повод негативните коментари, свързани с новите мерки, че Копенхаген може да задължи и неработещите датчани, които кандидатстват за помощи, първо да продадат ценностите си, чиято стойност надвишава 10 хил. крони.

От полицията в Дания обаче не вярват, че новият закон ще бъде прилаган често. Едва ли е толкова голям броят на търсещите убежище, които носят в себе си ценности и пари в брой, които да могат да бъдат конфискувани, коментират полицейските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Следващото което трябва да въведат е едногодишен робски труд ангария.Който издържи на едногодишен труд без заплащане да го натурализират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Браво бе ,намерихте им цаката.Те идват от вас да спечелят ,а вие им прибирате парите.Този добър челен опит трябва да се възприеме от всичкив ЕС .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още