IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата най-висока сграда в света ще е готова през 2019 г.

Осъществяването на проекта в цялост е застрашено заради спадащите приходи от петрол на Саудитска Арабия

12:51 | 08.02.16 г. 2
<p>
	Принц Алуалид бин Талал представя проекта в Рияд през 2011 г.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Принц Алуалид бин Талал представя проекта в Рияд през 2011 г. Снимка: архив Ройтерс

До 2019 г. ще бъде готова новата най-висока сграда в света - Kingdom Tower или Jeddah Tower, която се намира в Джеда, Саудитска Арабия, пише Wall Street Journal.

Спадащите приходи от петрол на кралството поставят обаче под въпрос бъдещето на и без това проточилия се строеж, който се очаква да струва около 20 млрд. долара. Отделно от това има въпросителни и около търсенето на площи под наем.

Jeddah Economic Company – частният джойнт венчър, който работи по проекта, разполага с финансиране за строителството на самата сграда. Повечето от останалите строежи, които са част от проекта обаче – включително огромен мол, допълнителни жилища и изкуствено езеро, вероятно ще бъдат отложени.

„Става въпрос за мощ, икономически растеж и успех. Знаем, че първата фаза ще бъде завършена преди 2020 г., но строителството на останалото зависи от икономическия растеж и пазара“, коментира Муниб Хамуд, главен изпълнителен директор на компанията.

Първата фаза на проекта включва освен сградата и част от останалите строежи около нея. Досега са завършени 31 етажа от общо 167-те, които ще има небостъргачът, отбелязва изданието.

Колапсът на цените на петрола помрачи икономическите перспективи пред Саудитска Арабия, като през миналата година страната отчете рекорден бюджетен дефицит. Това принуди правителството да обяви значителни съкращения на разходите през тази година.

Финансовите затруднения на кралството може да имат и по-широко отражение върху строителните проекти. Някои от тях – включително и най-високият небостъргач, са скъпи, а същевременно трудни за отдаване под наем и продажба.

Същевременно обаче тези проекти добавят стойност към околното пространство. Изданието припомня как строителството на Burj Khalifa в Дубай – в момента най-високата сграда в света, отприщи строителство и мащабни ремонти в центъра на емирството.

Небостъргачът в Джеда ще бъде висок малко над 1 000 м – три пъти повече от сградата Chrysler в Ню Йорк. Височината му ще надвишава тази на Burj Khalifa със 170 м.

Компанията строител постигна споразумение със саудитската Alinma Investment Company – дъщерно дружество на държавната Alinma Bank, за 8,4 млрд. саудитски риала (2,24 млрд. щатски долара) за първата фаза на проекта, припомня изданието.

Идеята за строителството на небостъргача е на принц Алуалид бин Талал, който допреди това инвестираше в банки, хотели и медии. Той притежава значителни дялове във Four Seasons Hotels Inc., Apple Inc. и News Corp. , която притежава Dow Jones & Co. - издателят на The Wall Street Journal.

Заради близостта с Мека и Медина и голямото си пристанище Джеда отдавна е предпочитано място от поклонниците и се превърна във важен бизнес хъб за Саудитска Арабия. Градът вече започна да се развива и в северна посока и идеята на новия проект е да е в сърцето на новия център.

Градът обаче има да измине дълъг път, преди да се превърне в нов Дубай, тъй като властта в страната остава консервативна и се опасява от проникването на чуждо влияние. На чужденците не им е разрешено да купуват жилища в страната, с изключение на гражданите от съседните държави от Персийския залив. За фирмите е възможно да купят собствен офис в кралството, но процедурите са тромави и сложни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Каква хипермегависока сграда за 20 МБ, бе - тия чаршафосаните скоро ще бъдат принудени да се качат обратно на камилите !!!! Свърши петролната далавера вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Грую Груев
преди 8 години
този небостъргач може да бъде определен само като едно - на свинче звънче - начесване на крастата на местните велможи, че да ги запомнят с нещо. А Рияд е толкова близо до Дубай, колкото София до Лондон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още