IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралев: Липсват предпоставки за инвестиции в ски курортите

Навсякъде са недостатъчни и пистите, и лифтовете, заяви министърът на спорта

09:47 | 09.02.16 г. 1
Кралев: Липсват предпоставки за инвестиции в ски курортите

Трябва да бъдат създадени всички предпоставки, за да могат инвеститорите в българските зимни центрове да намерят смисъл в това да инвестират в тях, да направят инфраструктура, "с която да се гордеем". Това заяви министърът на спорта Красен Кралев след церемонията по откриването на състезанието Pamporovo European Cup 2016, част от Европейската купа по ски.

„Очевидно е, че навсякъде са недостатъчни и пистите, и лифтовете”, каза министърът. Според него е нужно да бъдат обединени усилията да се работи в тази посока, предава БТА.

“В момента, в който се стигне до решение, веднага излизат еколозите и почват да клатят държавата. И се губи смисълът, диалогът се изкривява, преекспонира се”, заяви Красен Кралев.

В момента има готовност в ски курортите в България да се инвестират 500 млн. евро, които ще осигурят траен поминък на регионите, но тези вложения се стопират заради екоорганизации и законодателството, заяви пред медиите на откриването на стартовете за Европейската купа в Пампорово председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев, допълва в. Труд. “Дошли сме до една пресечна точка - държавата да си каже няма да има зимен туризъм, няма да има ски спортове и да си носи отговорността за това. Дошъл е този преломен момент - или ще се случва или не”, заяви той. 

Според министър Кралев това е българската седмица в световните ски, тъй като в четири последователни дни в Пампорово и в Боровец има състезания за Европейската купа по ски - алпийски дисциплини. Пампорово е домакин на 9 и на 10 февруари на два старта по слалом за жени. 

„Това е изключително важно събитие за популяризиране на България не само като туристическа, но и като ски дестинация, която да заеме своето достойно място в този спорт”, посочи и министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Красен Кралев коментира, че домакинството на стартовете от Европейската купа е не само огромна реклама за България, а и стъпка за превръщането на българските курорти в предпочитана дестинация и за професионалните скиори. Присъствието на звезди от най-високо ниво в алпийските ски ще повлияе на децата да се насочат да практикуват по-активно зимните спортове според министъра на спорта. Това е целенасочена, последователна политика, която имаме, допълни Красен Кралев.

Над 70 състезателки от 20 държави ще участват в предстоящите на 9 и на 10 февруари слаломи за жени в Пампорово. В надпреварата ще се включи победителката от паралелния слалом от състезанията за Световната купа по ски - алпийски дисциплини в Москва Лена Дюр. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Не бре, Кралев! Липсват СКИ КУРОРТИ!!! Защото липсват ПЛАНИНИ за ски курорти! Не можеш да правиш скицентрове на 600 - 1000 м. надморска височина и да се мериш с алпийските държави! Единствено можеш да направиш това, което направихте и на морето - там еколозите проспаха 10 години и ето го резултата - никой вече не ходи на море в България! Ходят на кръчма! Това му е тръпката и на Цеко Минев - сън не го хваща от тези зелени балкани! Това доде не се нашари от писти и лифтове, докато не се бетонира, нема да миряса! А после ше правят чупки в кръста с безплатни визи за руснаци, та ега некой се излъже да си хвърли парите за бетона в Боровец, Пампорово или Банско. Само го^вняните тръби, дето по черноморието са ги набутали в морето, по планините нека да отгатна, къде ше ги заустите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още