IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще обсъди с бизнеса данък „уикенд“

Печалбата на ВМЗ Сопот за 2015 г. е 30 млн. лева, обяви Божидар Лукарски

16:05 | 10.02.16 г. 6
Държавата ще обсъди с бизнеса данък „уикенд“

Бизнесът и държавата ще обсъдят проблемите около прилагането на данък “уикенд“, за да бъдат изгладени неяснотите. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в рамките на блиц контрол в парламентарната икономическа комисия.

Според него възраженията на бизнеса са заради липсата на достатъчно комуникация между законодателя и индустрията. Очаква се в идния понеделник да бъде насрочено заседание на Икономическия съвет с участието на шефа на НАП и представител на Министерството на финансите и бизнеса, където да се изслушат всички становища и предложения.

Лукарски се съгласи с тезата, че има доста неясноти по указанията на НАП за прилагане на данък „уикенд“, които трябва да се изгладят.

На въпрос за очаквания икономически ръст към края на годината Лукарски отказа да отговори конкретно с цифри, като посочи, че не е привърженик на залаганията. По думите му тенденциите са добри и може да се очаква ръст на икономиката през тази година, подобен на този от миналата година. За него това е реална прогноза, като се имат предвид глобалните икономически проблеми.

Относно ситуацията с дълговете на ВМЗ Сопот министърът на икономиката посочи, че вчера е подписано споразумение между предприятието и общината за изплащане на дълговете. До тази развръзка се е стигнало и след намесата на премиера, който провел няколко срещи с кмета на Сопот.

Споразумението предвижда погасяване на всички задължения, което по думите на министъра ще даде и глътка въздух на общината. Лукарски коментира, че състоянието на завода е много добро и от 20 години предприятието не е реализирало резултати, както сега. Той цитира данни, според които печалбата на ВМЗ Сопот за миналата година е 30 млн. лева, а за сравнение, през 2014 г. е била 265 хил. лева.

Преди Коледа в оръжейния завод са били назначени 3 хил. души, а предприятието не смогва със заявките и доставките. Оръжейният сектор у нас се развива много добре и очаквам дефицит на кадри в тази сфера, коментира икономическият министър.

В отговор на друг депутатски въпрос Божидар Лукарски посочи, че износът на България бележи ръст в последната година и особено експортът за трети страни. Той цитира ръст на износа за САЩ, Южна Америка, Средна Азия и коментира, че „имаме постижения в тази насока“. Министерството полага усилия относно формиране на клъстери, които са експортно ориентирани, стана ясно от обясненията му пред комисията.

Относно това защо хотелиерството и ресторантьорството са изключени като бенефициент от ОП „Иновации и конкурентоспособност” и програмата за енергийна ефективност Лукарски каза, че идеята на програмата е да подпомага производство, а не услуги, а пък туристическият сектор е на услугите, което автоматично го изключва от финансиране точно чрез тази оперативна програма.

Другата причина е, че туристическият бранш е на последните места по енергоемкост, а проектът е насочен към високоенергоемки сектори. Икономическият министър обаче обясни, че на Министерството на туризма са отпуснати 5 милиона лева „като реверанс“, за да се подпомогне туристическата индустрия. Той препоръча хотелиерите и ресторантьорите да потърсят подкрепа чрез други програми - например ОП „Региони в растеж”.

Лукарски даде разяснения и по хода на ОП „Иновации и конкурентоспособност”, като съобщи, че към момента са обявени три процедури.

По първата - „Подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия“, вече са раздадени и финансирани над 200 договора, а сега се търси възможност да бъдат финансирани и останалите 500 проекта, които са в „резервния списък“, който изчаква финансиране. Общо са подадени 1334 проекта по тази процедура.

По втората процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ краен срок за подаване на проектни предложения е 4 април.

Третата процедура е „Подкрепа за стартиращи предприятия”, като крайният срок за нея е 5 май 2016 г. В момента тече информационна кампания по последните две процедури.

До края на годината предстои да бъдат обявени още 7 процедури за безвъзмездно финансиране за 406,8 млн. лева, посочи Божидар Лукарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 8 години
тоя данък трябва да се забрани, това е пълна олигофрения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
При леките коли, мобилните телефони и т.н. е добре да се сложи някакъв централен процент за лично ползване. Например 20% и върху толкова процента от разходите да се начислява ДДС и да не може да се отчита като разход.Колкото по малко бюрокрация, толкова по добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
gabarduk
преди 8 години
"Достатъчно е че не признават ДДС на коли, че има данък върху разходите, което е двойно обалагане и други проблеми."къде видя двойно облагане ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
И така не е. И за малки и за големи активи трябва да има ЯСНИ правила. Не... фирмата сама решава как да разпредели, а данъчните после могат да решат че не е правилно.Такива правилници "на въпреки" ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ПИЧ
преди 8 години
Лукарски, не да се изгладят намеренията, да се отмени изцяло, в краен случай да се оставят само най-големите активи. Не може да се делят телефони, химикалки и прочие.Достатъчно е че не признават ДДС на коли, че има данък върху разходите, което е двойно обалагане и други проблеми.Дайте да разтоварим бизнеса от бюрокрация и администриране - шефовете да работят за развитие на бизнеса, не да гледат да удовлетворят бюрократите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още