IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасната игра на Русия и Асад

Ако се наложи, стратегията на съюзниците ще промени изцяло облика на Сирия, а истинският победител ще се окаже екстремизмът

18:06 | 12.02.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На конференцията по сигурността в Мюнхен в петък беше договорено прекратяване на военните действия в Сирия, и то малко след представянето на нов доклад, според който 11,5% от сирийските граждани са загинали или са били ранени в резултат на конфликта. И двете събития съвпадат с изключително засилване на хуманитарната катастрофа в Сирия, както и с десетките хиляди граждани, бягащи от продължаващите военновъздушни удари на Русия над Алепо, коментира The Guardian.

Важно е да се отбележи обаче, че споразумението за прекратяване на военните действия не обвързва Русия със спиране на военновъздушната ѝ кампания, тъй като страната продължава да настоява, че тя е срещу „терористите“, което според споразумението е допустимо. Проблемът обаче всъщност е, че 80% от ударите на Русия са срещу сирийските бунтовници, а не срещу групировки като ИДИЛ, и водят до масови жертви.

Неоспорим факт е, че сирийският конфликт е всъщност една от най-кървавите войни в съвременната история на Близкия изток. Но освен че е изключително важно международната общност да не стане безчувствена към човешката цена на конфликта, то тя трябва сериозно да се замисли и за това как войната променя образа на Сирия и какво означава това за света.

Ако конфликтът продължи по същия начин – а е изключително несигурно, че споразумението от Мюнхен може да бъде приложено, Сирия ще се насочи към бъдеще на екстремизъм и дългосрочни размирици, които ще намерят своето отражение на световно ниво.

Всички в Сирия са засегнати от конфликта. Загубата на човешки животи и препитание допринася за все по-голямото недоволство на сирийците – срещу режима на Башар Асад, който брутално убива собствените си граждани, срещу международната общност, която индиректно позволява на конфликта да продължи чрез стерилна дипломация, срещу чуждите актьори, чиито интереси захранват конфликта, но преди всички – един срещу друг.

Докато целта на руските въздушни атаки над Алепо и други райони на Сирия продължава основно да са сирийските бунтовници, а не ИДИЛ, стана очевидно, че те целят да отслабят бунтовниците, така че Русия да определи дневния ред за прекратяване на конфликта и отново да се наложи като глобална суперсила. Не само че ИДИЛ се възползва от руското унищожаване на основния му противник на земя – сирийските бунтовници, но печели и от постоянно нарастващото недоволство сред населението.

Асад вече засили сектантския характер на конфликта, като се съюзи с Иран и Хезболла. Тази стратегия се оказа изцяло от полза на ИДИЛ и наратива ѝ за виктимизация на сунитите. Руските атаки срещу основни сунитски райони допълнително засилиха това.

Междувременно умерено настроените в Сирия са в риск да изчезнат. Оскъдната подкрепа на Запада за умерените сирийски бунтовници не е достатъчна, за да им позволи да се противопоставят на военновъздушните удари на Русия. За разлика от ИДИЛ, която си е прокопала тунели срещу въздушни бомбардировки, сирийските бунтовници нямат подобна инфраструктура. Наскоро САЩ сериозно намалиха финансирането и подкрепата си за фракциите на Свободната сирийска армия.

Попаднали в капана между режима и съюзниците му от една страна и ИДИЛ от друга и без адекватни средства да се противопоставят на руската военновъздушна кампания, много бойци ефективно ще бъдат принудени да сключат удобни съюзи с ИДИЛ и други подобни екстремистки групировки.

Ако това се случи, то тогава стратегията на сирийския режим и Русия ще спечели, тъй като в Сирия ще останат две основни групи: режимът и екстремистите. Тогава Русия и режимът ще могат да апелират пред международната общност на база борба с тероризма.

Дотогава обаче никаква чужда подкрепа няма да бъде достатъчна, за да премахне екстремистите от Сирия. Както опитът в Ирак показа, само чрез сътрудничество с местното сунитско население могат да бъдат отслабени екстремистки джихадистки групировки като ИДИЛ. Рамади може да бъде изтръгнат от ръцете на ИДИЛ само след като иракското сунитско население се включи в борбата заедно с армията. Ако по-голямата част от сунитската общност в Сирия изпитва недоволство срещу управляващия режим, ИДИЛ ще продължи да съществува.

Стратегията на Русия и Асад в Сирия е недалновидна. Отслабването на сирийските бунтовници днес и жертването на граждани в името на политическата власт засаждат семената на бъдеща нестабилност. Русия и Асад променят образа на Сирия от страна, основно населена с умерени мюсюлмани, в страна със сектантски окръзи и дълбоко залегнало недоволство. Най-големият победител в тази опасна игра е екстремизмът. Не само хуманитарната катастрофа в Сирия днес изисква неотложно внимание. Важно е и какво ще означава тя за бъдещето на Сирия и глобалната стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Но Асад не защитава американския интерес и това е проблема.:))) Това е вината му. Ако като някой от БГ партията ДСБ се бе изтипосал и бе заявил, че интереса на САЩ е преди всичко, и преди народа му всичко щеше да е О'К. Ако бе предложил ресурсите и икономиката на Сирия на САЩ , щеше да е демократ за пример.. Поне някоя и друга "Марица" да им бе разрешил да докопат......:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
trendline
преди 8 години
Айде стига сега. Асад бил виновен че си защитава народа. Тя тази умерена опозиция кой я упълномощи, кого точно представлява.И не е точно това по темата ама защо не предложиха Кунева за вместо Бокова , тя и за там става ... дялан камък ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
kony
преди 8 години
Проблема у нас е, че преди 25-26г.нямаше лустрация, не се отвориха непроменени досиетата, бивши партийнни величия станаха велики капиталисти, а сега ни управляват техните деца - т.е.пълно мацало (както с КТБ). Бокова е дъщеря на убиец, това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 8 години
Не ве, проблема на Бокова е, че баща и е убиец. Убил е Райко Алексиев. Никой не иска да и го каже директно. Затова около-заколо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 12
STRAHO
преди 8 години
В Сирия се сблъскаха титаните. Всеки с интересите си но ...чудя се на нашите *** какъв би им бил интереса!? Днес когато четох че един там /забравих му името/ не одобрявал кандидатурата на Бокова защото била ..../сега се пригответе/ ....била "антиамеринанска! Това е български политик. Той не се замисля че е българка а че не била в интерес на САЩ!!!!???? Та какъв би им бил интереса на тези хора, освен индулгенция за участие % в грабежа /в съдружие с господарите разбира се/на подопечените им крепостни!? Ако някой има идея какво печели България с поведението си на международната сцена да го спомене при случай. А от събитията в Югославия и Ирак !? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 9
ABBA
преди 8 години
Виктория Тошкова, нали журналистиката е 2-рата най-древна професия?Да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 12
Стефчо
преди 8 години
Дано поне добре да са ви платили за тази долна пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
Що за "умерено настроени" са тези с ОРЪЖИЕ в ръка? В какво се изразява "умереността" им? В по умерено рязане на глави и и по умерено изнасилващи ли? Странна логика ни предлагат в обясненията на ситуацията в Сирия грантовите медии! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
Пропагандаторите не спат, сън не ги лови щото тоя не е Кадафи или Хюсеина и само мое да го попушат там. Злато и ресурси нема да намажат и да ги оберат както напрайха с арабляците, там най-много да хванат дървената сопа и тъй и ше стане .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
Сто пъти ги питаха "Кои са тези умерено настроени!? Назовете ги!" Отговор все още НЯМА. Това не им пречи да продължават с измислиците. Явно са бесни, че губят. А играта че е опасна, опасна е. САЩ и компания милиарди са инвестирали в терористи и по някакъв начин трябва поне да си върнат вложеното. Явно са разчитали на по дългосрочна експлоатация на Сирийските природни и човешки ресурси. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още