IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се поръчките за българските оръжейни предприятия през 2016 г.

ВМЗ - Сопот очаква печалба от 30 млн. лева за миналата година, отчете икономическият министър Божидар Лукарски

17:13 | 15.02.16 г. 2
Увеличават се поръчките за българските оръжейни предприятия през 2016 г.

С почти 100% до 112 млн. лева ще се увеличат поръчките за българските предприятия от военно-промишления комплекс през 2016 година, направени чрез държавното търговско предприятие „Кинтекс“. Това прогнозира икономическият министър Божидар Лукарски в отговор на въпрос на депутатите от АБВ Михо Михов и Светослав Белемезов, публикуван на сайта на Народното събрание.

През 2015 година пък са били осигурени поръчки за компаниите в сектора на стойност 55,9 млн. лева, което е увеличение от 14% спрямо 2014 година, изчислява още министърът. Той посочва и че се очаква ръст и през 2017 година.

Освен на „Кинтекс“ държавата разчита и на директните усилия, които полагат звената за насърчаване на международния износ към Министерството на икономиката.

От отчета на Лукарски за състоянието на военно-промишления комплекс в страната става ясно още, че ВМЗ – Сопот успява да преодолее негативния ефект от експлозиите на площадката „Иганово“ през миналата година.

2015 година приключва с очакван финансов резултат от 30 млн. лева печалба за дружеството. За сравнение, през 2014 година печалбата е била в размер на 265 хил. лева. През миналата година са били отчетени приходи от продажби в размер на 129,4 млн. лева, което е с 60,15% повече спрямо предходната година, съобщава още министърът.

Така в заводите се постига увеличение на персонала (с 18%) и на заплащането на служителите.

По отношение на друго държавно предприятие от сектора - „НИТИ“, има възстановяване на производството на малокалибрени пиротехнически пресовки, увеличено е и производството на голямокалибрени осветителни факли, както и е започнато производство на нови изделия, докладва още Лукарски. В резултат дружеството в момента няма дългосрочни задължения – изчистени са към 1 млн. лева дългове, персоналът е увеличен с 22%, а заплатите – с над 10%.

В своя писмен отговор до депутатите икономическият министър припомня, че държавата осъществява контрол върху експорта на отбранителни продукти и технологии. Разрешителен е режимът за производството на взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия.

Политиката на правителството е „запазване и развиване, а впоследствие и ускорено развитие“ на този сектор, посочва Божидар Лукарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
mapto
преди 8 години
Защо не пише за какви дестинации е износа, както това се прави с всички останали сектори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още