IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът отново поиска реформи от кабинета

Ако правителството се вслуша в нашите препоръки, ще го подкрепяме, заяви Кирил Домусчиев

16:17 | 16.02.16 г. 1
Бизнесът отново поиска реформи от кабинета

Бизнесът се нуждае от реформи в енергетиката, правосъдието, образованието, здравеопазването, по-голяма активност в борбата със сивия сектор. Има нужда и от съответни корекции в сектор "Сигурност". Това заяви пред журналисти в Министерския съвет председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща на организацията с премиера Бойко Борисов, съобщава БТА.

Това е първата срещу между КРИБ и премиера след откритото писмо от работодателската организация от началото на годината, в което бизнесът поиска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

„Има много теми, по които, ако и правителството се вслуша в нашите препоръки, ще го подкрепяме и ще работим заедно, за да може нещата във всеки сектор да са по-добре“, заяви Домусчиев.

На срещата са присъствали вицепремиерите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, министърът на енергетиката Теменужка Петрова, министърът на финансите Владислав Горанов.

В отговор на въпрос Домусчиуев заяви, че организацията не иска оставката на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 

На срещата е било получено уверение от министъра на енергетиката, че до април - най-късно през май, ще заработи Наредбата за облекчаване на тежестта върху енергоинтензивните индустрии, които са най-засегнати от "таксата задължения към обществото", след съгласието на ЕК. Домусчиев съобщи още, че крайната цел е от началото на април, с новия регулаторен период, "такса задължение към обществото" постепенно да започне да намалява на базата на мерките, които трябва да се вземат, включително и някои законодателни промени.

Бизнесът е отчел, че контрабандата с цигари значително е намаляла след предприетите мерки от правителството, но все още сред проблемните сектори според деловите среди остава производството на незаконен алкохол - селските казани, транспорт, туризъм, автосервизи, където по данни на бизнеса "сивият сектор" е над 50 процента. 

Новата процедура по издаване на „синя карта" и електронното правителство също са били сред темите в дневния ред на днешната среща с премиера, като вицепремиерът Бъчварова е уверила, че ще бъдат ускорени процесите по влизане в сила на сините карти във вида, в който бизнесът смята, че трябва да влязат.

Представители на транспортния и логистичен сектор са информирали премиера за недостига на международни шофьори въпреки високите възнаграждения, достигащи до 4000 лева заедно с командировъчните. Секторът е готов веднага да назначи 3000 такива шофьори, а в рамките на 12 месеца до 5000. Бизнесът препоръчва също и за този сектор да има "синя карта" за привличане на специалисти от трети страни.

В отговор на въпрос Домусчиев изрази мнение, че "данък уикенд" трябва да има и за държавните служители, които ползват служебни автомобили.

Четирите национално представителни работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, са одобрили днес своите приоритети в програмата си за тази година.

Бизнесът ще продължава да настоява за промяна на съществуващите практики за определяне на минималната работна заплата и на минималните осигурителни доходи, за въвеждане на принципа „замърсителят плаща” при определянето на размера на таксата за битови отпадъци, за облекчаване на процедурите по ДДС и въвеждане на ясни критерии за декларирането, за провеждане на неотложните реформи в енергетиката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Председателят на КРИБ г-н Кирил Домусчиев изразява противоречиво поведение.Ясно е, сега КРИБ е с реално мълчаливо одобрение на прилагана сгрешена парична система, която подсигурява болезнени стопански злини, ала (при запазване на тази държавна грешка) иска от правителството да търси начина да ги спасява от последваща лошотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още