IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Пазарната волатилност е заради развиващите се държави

Разпродажбите са били задвижвани преди всичко от държавни фондове, смята гуверньорът на Централната банка на Австрия

11:35 | 17.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Волатилността на финансовите пазари през изминалите седмици се дължи в голяма степен на развиващите се държави, смята членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и гуверньор на Централната банка на Австрия Евалд Новотни.

„Според мен в голяма степен безпокойството бе насърчено от състоянието на развиващите се пазари“, казва Новотни в интервю за швейцарския специализиран финансов портал Cash.ch.

По думите му ситуацията в Бразилия, Русия и Китай води не само до общо помрачаване на икономическите перспективи, но и за това много инвеститори в развиващите се пазари да продават акции. 

Според него разпродажбите са били задвижвани преди всичко от държавни фондове. „Това имаше значително въздействие върху пазарите на акции".

Новотни показва и притеснение за потенциално високите очаквания към срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) през март. 

Централният банкер също така подчерта важността на поддържането на ликвидността на банките, които потенциално биха могли да бъдат по-предпазливи в кредитирането.

“Това подчертава също, че мерките на Европейската централна банка в тази фаза са от особена важност. Защото ЕЦБ е определен гарант за това, че най-малкото за банките в  еврозоната е възможно да се гарантира ликвидност", каза Новотни.

На въпрос за това дали очакванията към ЕЦБ не са твърде високи, Новотни заяви, че “има опасения, че очакванията може да се развият отново в тази посока". Това засега не е така, а дискусиите били относително сериозни, поясни той.

“Но все още има време до март. Затова смятам, че е важно да се уточни, че не искаме да се изгубим в празно бърборене и решения, които от институционално и техническо ниво не са изпълними", каза той.

След заседанието на Управителния съвет през декември пазарите бяха разочаровани от приетите тогава мерки от централната банка. За срещата през март президентът на ЕЦБ Марио Драги намеква за възможно допълнително разхлабване на паричната политика. “Ако ниската привнесена инфлация или неотдавнашната криза на финансовите пазари доведат до рискове за ценовата стабилност, Съветът на ЕЦБ ще действа без колебание”, каза той в понеделник по време на тримесечното си изслушване пред Комисията по въпросите на икономическата и паричната политика в Европарламента в Брюксел.

Следващото заседание на ЕЦБ е на 10 март, а ръстът на потребителските цени е далеч под целевото ниво от 2%. Освен това разпродажбите на фондовите пазари, при това предимно на акции на банки, заплашват да попречат на крехкото възстановяване в кредитирането, посочва Bloomberg. 

Макар че безработицата в еврозоната през декември се е понижила до най-ниското си ниво от четири години насам, компаниите в сферата на производството и услугите в региона са намалили цените си през януари с най-бързия темп от почти година. Това подчертава опасенията, че слабата инфлация вече е вкоренена в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Може ли вълкът да пази агнетата ?! Така и банкстерите ,и няма да признаят истината но ще трябва защото се хванаха в мрежите си и сами доказаха ,че системата е грешна ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441McKinsey Global Institute глобалният дълг за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти а съотношението е 320% общ дълг спрямо свет. БВПи Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП на развитите държави с графики - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/''Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци...БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
крас
преди 8 години
КАТО НАБЛЮДАВАМ КАК ГРАФИКИТЕ НА ОСНОВНИТЕ ВАЛУТИ В ХОДЕТ ДО НЕБЕТО И ПОСЛЕ ДО ЗЕМЯТА И ТАКА НЯКОЛКО ПЪТИ В РАМКИТЕ НА ДЕН СЕ СЕЩАМ КАКВО ПРЕДСТОИ СКОРО ДА ВИ СЕ СЛУЧИ!Нова девалвация на юана!Това ще е тотален крах на икономиката ви и финансовата система!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още