IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Василева: В основата на интензивния пазар на имоти стои банковата политика

Без законова регламентация пазарът ще работи трудно и ще е рисков, коментира зам.-председателят на „Сдружение брокери на имоти“

08:00 | 23.02.16 г. 15
<p>
	Илиана Василева. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Илиана Василева. Снимка: Личен архив

Илиана Василева е заместник-председател на „Сдружение брокери на имоти” и председател на съвета на директорите на Кооперация ОАНИТ ("Обединени агенции за недвижими имоти и туризъм"). Управител е на „Инвестконсулт Трейдинг” ООД от 1996 г. насам.

Илиана Василева има 20-годишен опит в бранша на недвижимите имоти. Преди да създаде собствена агенция за имоти, тя последователно заема длъжностите брокер и управител на офис в агенция „Дариком” ООД.

С Илиана Василева разговаряме за тенденциите на пазара на имоти и необходимостта от законова регламентация на дейността на агенциите и брокерите.

- Г-жо Василева, за миналата година се вижда от всички данни, излезли дотук, че пазарът на имоти като цяло и особено в големите градове отчита доста сериозни ръстове. Каква е Вашата оценка за пазара през 2015 г.?

- Ръстът определено е факт. Той е в две посоки – в посока покупка с цел инвестиция, защото при ниските лихви по депозитите хората решиха да инвестират своите авоари в имоти, и заради спада на лихвите по кредитите. Това накара много хора да се престрашат да си купят собствено жилище и да изтеглят кредит. Пазарът беше доста интензивен и успешен за много от агенциите.

- Т.е. банките са основният фактор, който се явява вече като двигател на пазара?

- Точно така. За 2015 г. бих казала, че основният фактор е банковата политика.

- Имаше тласък и покрай ситуацията с КТБ. Изчерпа ли се вече този ефект или все още има вложители в банката, които още не са намерили подходяща инвестиция за парите си?

- Мисля, че това беше временно, за период от три-четири месеца. След това тази тенденция беше изместена по-скоро от банковата политика, която трайно води до намаляване на лихвените проценти.

- Има и една прогноза, че до края на тази година банките ще бъдат доволни да кредитират купувачи на жилища и при лихви от около 4 на сто. Споделяте ли я?

- За мен това е абсолютно реалистична прогноза, защото лихвите по влоговете и кредитите обикновено се движат с марж около 5 пункта. При положение, че лихвите по влоговете в момента клонят към нула, нормално е и лихвите по кредитите да бъдат около и под 5%. Още повече, че в България са и едни от най-високите лихви по кредитите в Европа. В тази посока също има тенденция за спад.

- Банките поне доскоро твърдяха, че поддържат по-високи лихви по кредитите в България в сравнение с Европа заради фактора риск. Доколко този фактор вече не избледнява?

- Рискът при банките се определяше предимно от това, че голяма част от българските работодатели плащат по-високи заплати, но осигуряват работниците на по-ниски заплати. Когато имаш доказан по-нисък доход и недоказан по-висок – банките приемат тази разлика и дават по-висок лихвен процент заради риска, който това поражда. Тенденцията е това все пак да намалява и все повече хора, сключвайки трудови договори, изискват и работодателите приемат да плащат осигуровки върху реалните доходи. Бих казала, че този риск спрямо банките намалява и в тази посока не би трябвало да има притеснения.

Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 3
skeptika
преди 8 години
матрЯлът Зрее , че се случва Нещо..извън логиката му..матрЯлът свикна да чува хубави неща , но вече чува Лоши ;)разбира ,че ще трябва да купува Скъпо..защото докато "Умният МатрЯл умуваше"Лудите Пазаруваха Успешно..разбирайте...Евтино..сега дойде "смяна на игрищата" ..Лудите стават Умни..а Умниците Губят пари ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
deset
преди 8 години
За съжаление БГ мафията изпира и умножава огромни суми чрез строеж и продажба на имоти. Контрола в България е нулев а законите не работят. А *** шарани винаги се намират! Ето една статистика от 2012г. Едва ли през "активната" 2015 всичко се е пласирало...........--Столицата е с най-голям брой необитавани апартаменти и къщи в страната. 127 хиляди апартамента стоят празни в София или 20% от жилищния фонд.След нея по брой празни домове се нарежда област Бургас. Основната част от 101 хилядите необитавани жилища там се намират в новоизникналите като гъби комплекси край морето. Край Бургас строителството на ваканционни имоти бе най-бурно и задмина дори Варна. Сега в морската столица статистиката отчита около 50 хиляди празни апартамента. В Пловдив са 64 хиляди.Над 961 хиляди са необитаваните апартаменти и къщи в страната. Това означава, че всяко четвърто жилище в България стои празно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
plamenov
преди 8 години
Четеш грешния закон другарю. Прочети ЗУТ и ще разбереш че туй дет го нема ( според теб) се нарича - право на строеж. И даже общината ти дава данъчна оценка за негоооо .......... а тия дето са го изяли с ипотекирана земя са хора дето са се стиснали за 100-200 лв за адвокат и 50 кинта за тежестиии ( предпогам си един от тях ;)) И не брокерите са виновни за некоректни строители ( те са виновни за много други работи но не и за туй!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Купих си на зелено вече, построи се и съм супер доволен. Продължавай да четеш ЗЗД и гледай от страни как хората правят бизнес и пари и плюй по форумите. А да, можеш и да продължаваш да си мислиш как ям дръвчето, ако това подобрява психическото ти състояние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 8 години
ЗЗД е непонятна за теб материя. ЗАТОВА И РАЗСЪЖДЕНИЯТА ТИ СА ПРОСТАШКИ!ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ТОВА КАКВИ СА ПРОИЗНАСЯНИЯТА ПО СЪДЕБНИ ДЕЛА ПРИ КОИТО ОБЕКТ НА СДЕЛКАТА Е НЕЩО КОЕТО НЕ СЪЩЕСТВУВА И НЕ Е УЗАКОНЕНО ПО ИЗИСКВАЩИЯТ СЕ ОТ ЗАКОНА РЕД!ДЕРЗАЙ - купувай на зелено и с АКТ 16 и яж дръвчето. ТВОЕ ПРАВО Е, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ БЕЗУМИЯТА ТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Айдеее, психиатрията. Кое не съществува в правовия мир бе? Може да се продава ВСИЧКО и право на строеж ако трябва. Могат да се правят предварителни договори за каквото си иска човек. Продавачи на илюзии били. Че то всичко е продажба на илюзии бе, всяко нещо си го купуваш, за да го ползваш в бъдеще, а ако те тупне оная с косата... до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
крас
преди 8 години
ИЗЦЯЛО СБЪРКАН ПАЗАР !Специалистката не очаква "тази година да има ръст на ПОКУПКАТА на жилища на зелено!ЗА КАКВА ПОКУПКО ПРОДАЖБА на зелено МОЖЕ ДА ИДЕ РЕЧ КОГАТО ОБЕКТА НА СДЕЛКАТА НЕ СЪЩЕСТВУВА В ПРАВОВИЯ МИР. В областта на новото строителство продавачи на илюзии като тази специалистка творят безумия нямащи нищо общо с ЗЗД!В новото строителство следва да се оформят договори не за ПОКУПКО ПРОДАЖБА, а ДОГОВОРИ ЗА ИЗРАБОТКА касаещи прилагането на нормативната база разписана в в гл. VIII от ЗЗД. НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА НА БРОКЕРИ ВОДЯТ ДО СЪЗДАВАНЕ НА ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДОГОВОРИ ПО ЧЛ 19 ОТ ЗЗД В КОИТО ЛИПСВА И НЕ Е НАЛИЦЕ ОБЕКТА НА ПОКУПКО - ПРОДАЖБАТА. и като такива са НИЩОЖНИ!При завършено строителство не се обръща внимание на факта че при такива сделки се продават два имота - ЖИЛИЩЕТО и ИДЕАЛНА ЧАСТ ОТЗЕМЯТА ПОД НЕГО която в повечето случаи е ИПОТЕКИРАНА от строителя!!Така с "любезното" съдействие на тези брокери КУПУВАЧА се обременява с тежести за които дори не подозира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Става дума за регулация на брокерите. Да имат браншова организация, даже да не е браншова, а държавна регулация само лицензирани брокери да могат да са брокери. Сега понеже всеки може да е брокер, идеята е да се монополизират нещата, както е при архитектите, адвокатите, таксиджиите. Кихаш едни пари, УЧИШ ЗА БРОКЕР, вземаш диплома, после целуваш ръце и зa*ници и чакаш някой да умре за да му вземеш лиценза. Вече си брокер и... тръгваш да избиваш парите разбирасе. После ще искат законово всяка сделка да е с посредник и после таксата ще стане не 3 а 5% и това е.А общините могат да влияят на пазара и то мощно. Спираш разрешенията за строеж, предлагането се срива, цените излитат, санирането и ремонтирането набира скорост. Обратно, пускаш разрешителните, дъртите дупки залежават на пазара, цените падат...За свръхпредлагането.. пазара се е раздвижил в центровете на градовете и при луксозните имоти, както и при малките, които са на безценица. В кварталите цели блокове са празни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
И да-мезиоадес(ако така се чете), говори за някакви илюминати, май...като човек изкарал почти целият си професионален стаж на тоя пазар не знам да е имало някога единодушие по някоя тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
единственият нормален и приемлив начин, държавата(даже не държавата, а общините) да се месят на тоя пазар е - като редови клиенти, с цел закупуване на ведомствени жилища. Но аз и за това съм против, щото не знам ни един социално слаб, ако не са го дали по телевизията да е получил апартамент. В повечето случаи това са хора с връзки. Разбира се-под регулация може да се има и предвид регулиране с цел запазване на пазара от измами. Въпреки, че се извървя дълъг път по тая точка. За свръх предлагането не си прав-в момента няма такова. За това и пазара мръдна нагоре(една от причините), но с останалото съм съгласен-от къде да дойдат платежоспособните, на които да им се отпусне кредит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още