IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Air France-KLM поскъпват с 9% след първата годишна печалба от 2008 г.

Френско-холандският авиационен оператор прекрати загубите заради съкращаването на разходи и ниската цена на горивото

14:56 | 18.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Книжата на Air France-KLM поскъпват с 9%, след като френско-холандският авиационен оператор постигна първата си нетна печалба от 2008 г. Компанията излиза на плюс, след като успешните планове за съкращаване на разходите най-сетне дадоха резултат, превръщайки операциите й в по-печеливши. Това се случва не и без помощта на по-евтиното гориво, пише Wall Street Journal.

Авиационната група излиза на печалба от 118 млн. евро през 2015 г. спрямо загуба за 225 млн. евро през 2014 г. Само през четвъртото тримесечие нетната печалба спада до 276 млн. евро от 308 млн. евро за същия период на предходната година. Приходите се повишават с 2,8% на годишна база до 89,82 млрд. евро.

Обратът за Air France-KLM идва въпреки дългия и труден период на преговори с профсъюзите и терористичните атаки в и около Париж миналата година, които понижиха желанието на туристите за визити във френската столица.

През ноември компанията изчисли, че терористичните атаки в Париж и Бамако, Мали, са коствали приходи за 120 млн. евро през тримесечието.

Air France-KLM спести 450 млн. евро от гориво през 2015 г., след като успоредно с поевтиняването на петрола, цената на самолетното гориво в доларово изражение спадна с 41%.

Връщането към печалба най-вероятно ще усложни опитите на компанията да убеди непокорните синдикати във Франция, че превозвачът трябва да продължи с рязкото съкращаване на разходи, за да се съревновава успешно с нискобюджетните авиокомпании, които летят на къси разстояния, и с компаниите, които летят през Атлантическия океан и на по-дълги разстояния, тъй като и те извлякоха ползи от по-евтините горива.

Преговорите между ръководството и синдикатите продължават под условието на план за намаляване на възнагражденията в компанията чрез доброволни пенсионирания до април 2017 г. Air France-KLM вече обяви, че ще съкрати хиляда души.

Към обяд на борсата в Париж акциите на Air France-KLM поскъпват с 9,2% до 8,13 евро за брой, с което книжата се изкачват на върха на най-добре представящите се дружества в широкия френски борсов индекс SBF 120.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
"Френско-холандският авиационен оператор прекрати загубите заради... ниската цена на горивото"Опа-а-а-а....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още