IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия ще трябва да изтегли 10 млрд. долара от инвестиционния си фонд

За това предупреди гуверньорът на централната банка на страната по време на годишното си изказване

12:43 | 19.02.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гуверньорът на норвежката централна банка Norges Bank отново изказа предупреждение срещу прекомерното използване на приходите от петрол на страната. Според него ще се наложи правителството да изтегли почти 10 млрд. долара от огромния си инвестиционен фонд тази година, съобщава Bloomberg.

“Спадът на цените на петрола ще намали националното богатство на Норвегия“, заяви председателят Йостейн Олсен в четвъртък в годишното си изказване в Осло. Предвид досегашния растеж на фонда за 810 млрд. долара и несигурната възвращаемост в бъдеще заради забавящата се глобална икономика „нарастващите разходи не са жизнеспособен път за следване".

Заради ударите, които понася най-големият производител на суров петрол в Европа вследствие на срива на цените на петрола, страната се изправя пред по-големи от очакванията тегления от държавния инвестиционен фонд. През октомври правителството представи бюджет, включващ рекордна сума от петролните приходи, за да подкрепи ръста. Плановете са от фонда да бъдат изтеглени 4,9 млрд. крони (570 млн. долара).

Цените на петрола оттогава са се понижили с още 32% до около 30 долара за барел, което означава, че тази цифра може да нарасне до 80 млрд. крони, твърди Олсен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
doba
преди 8 години
Мдааа, заделили са 'бели пари за черни дни'$10млрд не е кой знае колко за огромния им фонд.Мултиплицирането на ефекта от харченето на резервите на големите износители на суровини/СА и станите от Залива, Россия, Канада и т.н./, част от които са в акции оказва натиск върху борсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
то да беше само Норвегия виж Австралия и Канада като суровинни държави какво ги напрайха .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
george353
преди 8 години
"Петролното домино на диктатурите" удари и Норвегия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
кофти, тъй ше е тя кой се занимава и разчита на валута, която не може да издава и си продава нещата на манипулирана борса .....Gefangen im Petro-Dollar: Norwegen treibt in die Rezession http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/02/19/gefangen-im-petro-dollar-norwegen-treibt-in-die-rezession/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още