IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изместиха Франция като най-голям търговски партньор на Германия

Износът от Германия към САЩ нараства с 19% до 114 милиарда евро през 2015 г.

13:50 | 20.02.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ изпреварват Франция и стават топ дестинация за германския износ през 2015 г. за пръв път от 1961 г., съобщи Ройтерс. Това се дължи до голяма степен на възстановяването на американската икономика и слабото евро, сочат данни на германската статистическа служба Destatis.

Износът от Германия към САЩ нараства с 19% до 114 милиарда евро през 2015 г. Доставките за Франция се увеличават с 2,5 на сто до 103 милиарда евро. 

За пръв път от над половин век Франция не е най-големият търговски партньор на Германия и според редица икономисти ситуацията едва ли ще се промени скоро. „Това е по-скоро дългосрочна тенденция“, казва Симон Юнкер от Германския институт за икономически изследвания (DIW).

Според него икономическият ръст в САЩ е частично отговорен за повишеното търсене на германски стоки. Най-голямата световна икономика нарасна с 2,4% миналата година, а Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОИСР) очаква БВП на САЩ да нарасна с 2 на сто през 2016 г.

Френският БВП нарасна с 1,1% през 2015 г. и прогнозата на ОИСР за тази година е 1,2 на сто.

„Американската икономика преживява стабилен икономически подем, от който германските компании извличат полза“, казва Бернхард Матес, председател на Американската търговска камара в Германия. Той посочва и ниските цени на енергията, сравнителни ниските заплати в САЩ и слабото евро.

От средата на 2014 г. еврото поевтиня с близо 20% спрямо долара след експанзионната парична политика на Европейската централна банка. Юнкер отбелязва, че обменният курс значително стимулира външното търсене. Като членка на валутния съюз Франция няма как да извлече полза от слабото евро при търговията си с Германия, обяснява Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 8 години
А ти като нямаш какво да кажеш, що просто не премълчиш а проявяваш дебилизъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 8 години
Що, ти като го поемаш на два ката да не би да ти е зле?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/02/20/ttip-wird-klage-welle-gegen-staaten-in-europa-ausloesen/Ето малко инфо по въпроса , че никой нищо не казва ...а после ше е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Е още малко остава , хомодружинката от Брюксел като подпише и за свободната търговия , е тогаз ЕС ше го поеме на два ката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 9
scott
преди 8 години
вервай на тез, дето цакат фолксваген и дойче банк с милиарди ГЛОБИ!Те искат И СА в позиция ПЕЧЕЛИ-ПЕЧЕЛИ! Ако погледнеш техните сделки: печалби, обеми, цъфтеж. И едновременно с тва 9 който не е с нас е против нас - враговете се свиват, рецесион, ивфлазион. Купи си вакдоналдс. Има само един ГАДЕН ефект: облагодетелсвани иприятели ВСЕ ПО-МАЛКО! Врагове и НАЕБАНИ -все повече. Ше има бум. И на пазарите и НАЯВЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Ivan.r
преди 8 години
Точно така, износът е около 150 млрд повече от вноса, тоест излишък от стабилна сума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Няма никакво значение колко е изнесла Германия за Франция защото това не е износ а обикновени търговски сделки в рамките на Е С По важно е износа на Е С към С А Щ както и вноса му от тази дестинация Мисля че обема на износа на Е С към С А Щ е по голям от вноса т с Е С има търговси излишък в търговията си със С А Щ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Партийната линия е такава , Импе...само светло бъдеще под благосклонния поглед на америка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още