IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минасян: Новият дълг е оправдан, ако води до по-висок икономически растеж

Тегленето на дълг се превърна в наркотична зависимост, казва финансистът

13:19 | 22.02.16 г. 13
Автор - снимка
Редактор
Минасян: Новият дълг е оправдан, ако води до по-висок икономически растеж

На макроикономическо ниво новият дълг задължително трябва да води до по-висок икономически растеж. Единствено тогава е оправдано да се емитират външни дългове. Това коментира финансистът проф. Гарабед Минасян в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria във връзка с планираното от Министерство на финансите изтегляне наведнъж на целия предвиден за тази година дълг от 2 млрд. евро.

В последните години тегленето на дълг от правителството се превърна в наркотична зависимост. Гледа се на дълга като на лесен начин за решаване на трудни икономически проблеми, каза финансистът. Виждаме, че се действа на принципа "да загасим пожара, а връщането на дълга остава в бъдещето", коментира той. 

Проф. Минасян акцентира върху това, че е по-важно за какво ще се използват средствата. Сега, по думите му, „има недомлъвки“ и може само да се гадае за какво ще се харчат парите. Финансистът обвърза новата емисия спредстоящите стрес тестовете и казуса с КТБ. В тази връзка проф. Минасян коментира, че случаят с КТБ е показал, че голяма част от регулациите у нас съществуват, но не се прилагат добре.

За липсата на яснота за какво ще бъде изразходена голяма част от гласувания миналата година дълг от 8 млрд. евро - над 2 млрд. евро, спомена и икономистът Юлиан Войнов. Според него сделката ще бъде успешна. На база на резултатите от миналата година и отрицателните лихви в ЕС той изрази очаквания, че търсенето на емисии като тази, които носят положителна доходност, ще предизвика интерес.

По думите на Войнов се наблюдават положителни резултати от подготовката на банките за оценката на активите. В последните месеци те направиха редица промени и подобриха качеството на портфейлите си. Проблемът е, че това се случва много късно, защото тази оценка трябваше да се направи веднага след затварянето на КТБ, коментира икономистът.

Още интервюта гледайте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 8 години
Биха стигнали и всички биха подкрепили ако се използват за три неща:1. Магистрала Хемус - но нормално направена, а не 1 млрд. за 60 км., че тогава и пет заема няма да стигнат.2. Истинска енергийна ефективност - ама нещо, дето не е за прах в очите като сегашната програма за саниране.3. Железопътни линии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
The Senator
преди 8 години
Инфлационен "растеж", функция на дълга си е чист наркотик и изобщо не бива да се допуска. Значи, да гърбим ние, за да обезценяваме частни дългове на мафиози?Няма да стане. Не виждам нито повече продукт, нито повече потребление, нито по-голяма достъпност на благата, а само по-тлъста филия у крадците с химикалка, че още и нов дълг да одобрявам. Е, че никой никого не пита, разбира се: Шайкато около Тиквоний просто ни информира, да не се съвсем кокорим, кога лъсне. И, предполагам, Цацаров отново ще бездейства, докато се залага бъдещето на държавата. Не, че такава изобщо е останала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 4
Arr
преди 8 години
Когата лихвите са в посока на долу, с нов дълг би могло да се амортизара стария дълг !!! Това е математически напълно възможно, и сега е моментът да си стопим стария дълг с нов !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
От една страна крадат хората директно със завишени цени и акцизи, от друга през фалити на банки и източване на бюджета, за прахосването на евро-фондове да не говорим. За капак и директно емитиране на дълг с цел заграбване на парите - това и в Африка го няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 3
крас
преди 8 години
ДО 6КАК ЗА КАКВО СА ОТШЛИ ЗАЕМИТЕ. Ами предоставехме ги БЕЗВЪЗМЕЗДНО на ЧАСТНИЯ Фонд за гарантиране на влоговете който си е една чиста ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНА КАСА на НЕДЪРЖАВНИ кредитни институции.ТВЪРДЯ , че милиардите са предоставени безвъзмездно на частния ФГВБ тъй като същият няма активи с които да гарантира предоставените му от държавата пари. ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПОПИТА СИНДИКА НА КТБ КОЛКО ОТ ПРЕДОСТАВЕНИТЕ МУ ЧРЕЗ ДЪРЖАВАТА ОТ ФГВБ МИЛИАРДИ САВЪЗТАНОВЕНИ С ПРОДАЖБА НА АКТИВИТЕ НА БАНКАТА?!Тези ОБЕЗЦЕНЕНИ активи на КТБ вече отдавна са в ръцете на техните длъжници!Примера с ЦАРСКИЯ КОМСОМОЛЕЦ Дилян Пеевски показва как се прави това!Юпитата на "царя" Милен и Георги Велчеви заедно с приятеля на Кобурга лицето Спас Русев показаха как с измислени схеми на кредити и търгове по продажба на ВИВАКОМ се придобива набезценица друг актив от КТБ!КОЙ ДАГИ СПРЕ?!Главния прокурор ли който създаде проблема КТБ обявявайки за "изчезнали" стотици милиони оттрезора му ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 2
крас
преди 8 години
ЗАЩО ЩЕ СЪБИРАШ ПАРИ НА КАЛПАК, А НЕ СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ВСЕКИ ДА ПЛАЩА?!ПЪРВО НЕ Е ЯСНО ЗА КАКВО ЩЕ СЕ ПОЛЗВА ТОЗИ ДЪЛГ.ЗАГАТВА СЕ, ЧЕ ОТНОВО ЩЕ СПАСЯВАМЕ ЧАСТНИ БАНКИ. Защо ако се прави това не ползваме примера на БУНДЕСБАНК , която наливайки пари в КОМЕРЦ БАНК придоби контролния акционерен пакет.ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ СЕ ПРЕВЪРНА В МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК НА КТБ И СОБСТВЕНИК НА "ОБЕЗЦЕНЕНИТЕ" Й АКТИВИ.Защо се ползвт такива селски тарикатлъци на предоставяне на ДЕПОЗИТИ на частни банки средства получени от държавни ЗАЕМИ, Срока по тези депозити като поправило се нарушава от ДЪРЖАВАТА с всички произтичащи за нея последици. НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ТОВА НАГЛО ГЪБАРЕНЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА ОТ ТАЗИ СРАСТНАЛА СЕ С ДЪРЖАВАТА БАНКОВА МАФИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Най-добре изобщо да не ги харчим. За какво отидоха предишните заеми ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Което автоматично отговаря на въпроса, защо не ни трябва нов дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 1
Гари
преди 8 години
Ти си невероятен ***, пич. Ако искаш да дадеш 700 лева на Бойко и бандата му - прав ти път. Аз обаче не искам да им давам нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 1
obafeme
преди 8 години
герпаджии доказаха, че дълга не води до растеж, а до наркотична зависимост от нов дълг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още