IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 български брокера влизат в SEE Link от първия ден на поръчките през март*

Борсите на Сърбия и Словения също се включват в инициативата за регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа

15:22 | 22.02.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	И Белградската борса влиза в споразумението. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

И Белградската борса влиза в споразумението. Снимка: архив Ройтерс

Осем финансови къщи от България, 10 от Хърватия и 10 от Македония ще се свържат с платформата SEE Link още в първия ден на операциите през март, като общо 387 ценни книжа ще са налични за търговия. По същото време ще бъде стартиран и индекс на сините чипове, наречен SEE LinкX, който се очаква да увеличи видимостта на локалните пазари.  

Това стана ясно днес при подписването на споразумението за присъединяване на фондовите борси в Белград и Любляна към подкрепяната от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) регионална иновационна платформа за търговия на ценни книжа SEE Link.

Българските инвестиционни посредници, които ще търгуват в платформата от първия ден, са ИП София Интернешънъл Секюритиз (част от финансова група СИС), Елана Трейдинг, Бенчмарк, Юг Маркет, Карол, Капман, Евро-Финанс и Първа Финансова Брокерска Къща

Хърватските дружества са Agram brokeri, Antea brokeri, Credos, Erste & Steiermarkische Bank, Fima vrijednosnice, Hita vrijednosnice, Hypo Alpe Adria Bank, InterCapital Securities, Privredna banka Zagreb и Rast. Mакедонските представители са Eurohаus AD Skopje, Fersped broker AD Skopje, Ilirikа Investments AD Skopje, Inovo Broker AD Skopje, Investbroker AD Skopje, Komercijаlnа bаnkа AD Skopje, NLB Tutunskа bаnkа AD Skopje, Postel Broker AD Skopje, Stopаnskа bаnkа AD Skopje и TTK bаnkа AD Skopje 

Споразумението бе подписано в присъствието на шестима премиери от Западните Балкани по време на форум, посветен на инвестициите в региона, организиран от ЕБВР в Лондон. 

По-рано днес и президентът на ЕВБР Сума Чакрабарти даде старт на платформата SEE Link, като се очаква тя да заработи в пълната си функционалност в края на март.

„Проектът SEE Link е един чудесен пример за ползите от регионалната интеграция. ЕБВР пое ангажимент към този процес и го подкрепя от самото начало с ноухау и, благодарение на нашите донори - с техническа помощ. Бързото разрастване на SEE Link е доказателство за нейния успех. След борсите в Белград и Любляна ние с нетърпение очакваме да посрещнем още нови участници в бъдеще", казва Чакрабарти, цитиран в прессъобщение на ЕБВР.

„Предварителният интерес, изразен от страна на инвеститорите, е много окуражаващ и ние вярваме, че той ще се увеличава“, заяви от своя страна изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев, който също участва във форума. 

„Ние сме много доволни, че Белград и Любляна ще се присъединят към проекта. Това със сигурност ще допринесе за привлекателността на тази платформа, първата в Европа, която свързва пазари и инвеститори по иновативен начин“, казва и Ивана Газич, президент на управителния съвет на Загребската фондова борса.

„В продължение на много години създаването на регионална мрежа на фондовите борси беше един от нашите приоритети. Благодарение на подкрепата на ЕБВР тази цел вече е постигната и ние вярваме в успеха на платформата", добавя и главният изпълнителен директор на Македонската фондова борса Иван Щериев.

SEE Link e проект, стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа, листвани на тези пазари. Трите борси регистрираха обща компания през май 2014 г. със седалище в Скопие.

Разширяването на проекта в региона ще спомогне за интегрирането на локалните капиталови пазари, като осигурява по-ефективен достъп за инвеститори и местни брокери, и в същото време позволява на участващите фондови борси да останат независими. Със създаването на единната точка за достъп членовете на всяка от борсите ще имат възможност да подават поръчки за изпълнение към членовете на останалите посредством стандартен интерфейс. Сетълментът на всички сделки, сключени по този начин, ще се осъществява по досегашния ред, тоест – по сметки в местните депозитарни и клирингови институции. 

* Актуализирано в 16.10 с имената на брокерските компании

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
vankata89
преди 8 години
По интересно е ще има ли и данък дивидент че там са едни тълкования на закона и бумащини които ако не се налага да се правят ще е много добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
cymru
преди 8 години
За сръбските и македонски акции ще има ли данъци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
vankata89
преди 8 години
Еййй най - накрая нещо хубаво за БФБ :D. Колкото по свързана толкова по - добре. В кръга на шегата като видях че ще сме свързани и с хората измислили борсата македонците съм сигурен че отук нататък сме само нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Konsultant
преди 8 години
Да благодарим на г-жа Попова и г-н Попов :-):"Българските инвестиционни посредници, които ще търгуват в платформата от първия ден, са финансова група СИС, Елана Трейдинг, Бенчмарк, Юг Маркет, Карол, Капман, Евро-Финанс и Първа Финансова Брокерска Къща.* Актуализирано в 16.10 с имената на брокерските компании".P.S. Едно уточнение - НЕ съществува ИП Финансова група СИС! Коректното е: ИП София Интернешънъл Секюритиз!Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Konsultant
преди 8 години
Ms, но там пише: Очаквайте скоро"! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Miroslav Dimitrov
преди 8 години
На http://***.see-link.net/ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Е айде барем сега на БФБито върже там на който се занимава с него .... :)) Като има повече *** -> повече ликвидност и повече подскоци, ако се вкарат и още инструменти не само buy and hold то тогава вече може и да заприлича на борса ..... :)) Ааайде успех ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Konsultant
преди 8 години
Здравейте,Къде могат да се видят кои са "Осем от членовете на борсата в България"?Също така кои са "общо 387 ценни книжа ще са налични за търговия"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още