IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг: WhatsApp и Messenger не са врагове на мобилните оператори

Изпълнителният директор на Facebook смята, че телекомите трябва да променят бизнес моделите си

09:23 | 23.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Връзката между телекомуникационните оператори и приложенията за чат, видео и гласови разговори като WhatsApp и Messenger на Facebook не трябва да е враждебна, а да има симбиоза. Това заяви главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг по време на участието си в Mobile World Congress в Барселона вчера, пише Bloomberg.

В рамките на сесията, в която имаше думата, основателят на популярната социална мрежа засегна редица теми – от свързването на бедните в света с интернет до споровете относно опазването на личните данни и случая с Apple.

Зукърбърг вижда по-добри възможности за ползването на приложения, най-вече за изпращането на снимки и видео, което означава по-голям трафик и повече приходи за телекомуникационните мрежи.

Според него телекомите просто трябва да променят бизнес моделите си, така че да печелят повече от трансфера на данни, а не толкова от гласовите и текстовите съобщения. Освен това смята, че много мрежи вече са направили тази стъпка напред.

Facebook има нужда мрежите за мобилен трафик на данни да работят по-добре и по-бързо, докато компанията изгражда свои продукти, свързани с виртуална реалност и видео стрийминг на живо. В тази връзка Зукърбърг отправи покана за партньорство на телекомите в една инициатива, която може да помогне за разпространяването на 5G свързаността.

Зукърбърг заяви още, че не вярва, че приложенията за комуникация трябва да бъдат регулирани от правителството по същия начин като традиционните телекомуникационни оператори, защото последните изграждат инфраструктура, каквато Facebook не прави. По думите му той подкрепя правителствата, които дават на телекомите си свободата да изграждат 5G мрежи.

Във връзка с изявлението си от миналата седмица, в което Facebook подкрепи Apple в битката ѝ да устои срещу желанието на ФБР да бъдат премахнати защитите на iPhone, използван от единия от терористите в Сан Бернардино, Зукърбърг заяви, че е на страната на компанията.

"Не смятам, че изискването за „задни вратички“ в криптирането би било ефективен начин за създаване на сигурност“, коментира още той.

По време на изказването си главният изпълнителен директор на Facebook изрази своето разочарование от решението на Индия да блокира услугата на Free Basics, която предоставя безплатен ограничен интернет достъп.

Зукърбърг заяви, че компанията му и обединението от технологични фирми Internet.org, създадено от Facebook, ще продължи да търси начини да предоставя интернет връзка на този 1 млрд. души в Индия, които нямат такава. Основателят на социалната мрежа заяви, че няма да се откаже въпреки препятствията по пътя на инициативата.

Internet.org тества дронове, които се зареждат със слънчева енергия и могат да използват базирана на лазер трансмисионна технология, която да предоставя връзка с интернет в някои от най-трудно достъпните части на планетата.

Освен това Зукърбърг изрази вълнението си от начина, по който видеата във виртуалната реалност ще трансформират социалните мрежи. По думите му 1 млн. души вече използват 360-градусовото видео във Facebook всеки ден и тази бройка ще продължи да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
d333
преди 8 години
Софтуери-подлушвачи в услуга на американските служби. Eй това са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още