IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помощ при бедствия - само за лицата с доходи под линията на бедност

Значително се скъсяват сроковете за подаване на искания и отпускане на възстановителна помощ

15:45 | 23.02.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Наводнението в Мизия от август 2014 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Наводнението в Мизия от август 2014 г. Снимка: Архив Ройтерс

Само лица с доходи под линията на бедност ще получават държавна помощ за възстановяване на жилищата им след бедствие. Това предвиждат предложения за промени в правилника за дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, подготвени от министъра на финансите.

Текстовете са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Крайният срок за внасяне на становища по предложенията е 8 март. 

Проектопоправките са свързани с измененията в Закона за защита при бедствия, които бяха приети през миналата година. С тях се промени рамката за предоставяне на държавна помощ в случай на бедствия. Предвижда се Агенцията за социално подпомагане да оценява пострадалите, като тези, които са можели да си позволят застраховка, няма да могат да се възползват от подкрепа с публични средства.

Освен доходи до размера на линията на бедност, от пострадалите при бедствия се предвижда да се изисква и да нямат вземания, влогове, дялови участия и т.н. на стойност над 500 лева за всяко лице от домакинството, да нямат изискуеми публични задължения за жилището, за което са поискали помощ за възстановяване, както и да не са извършвали сделки с движимо или недвижимо имущество, чиято обща стойност да надвишава 12-кратен размер линията на бедност за съответната година.

Изключения ще се прилагат само за домакинства с лице с трайни увреждания. Ако домакинство с член лице с увреждания е осъществило сделка с имот с цел подобряване жизнената среда, също ще се прави изключение.

Агенцията за социално подпомагане и кмета на съответното населено място се предвижда да правят необходимите проверки на кандидатстващите за възстановителна помощ. Анкетите на собствениците на имотите, които искат помощ, ще трябва да се правят в 20-дневен срок след внасяне на искането. За още 10 дни Агенцията трябва да се е произнесла по искането за помощ, предвиждат още промените.

В момента правилникът на Междуведомствената комисия не предвижда ограничителни критерии за отпускане на държавна помощ за възстановяване след бедствия. Единственото изискване е предоставената помощ да не надвишава данъчната оценка на жилището. Сроковете обаче са значително по-дълги - кметовете разполагат с 6 месеца да изпратят искането в комисията и до областния управител, но за излизането на решението на комисията срок няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още