IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 13% от предприемачите са доволни от нивото на висшето образование у нас

Расте търсенето на завършили информатика

12:19 | 24.02.16 г. 1
Само 13% от предприемачите са доволни от нивото на висшето образование у нас

Само 13% от представителите на бизнеса са доволни от нивото на висшето образование у нас. Това показват резултатите от анкетно проучване сред членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), информира работодателската организация.

Повече от две трети от анкетираните (67%) считат, че на студентите са им необходими допълнителни знания. Резултатите са същите както и през 2008 година – тогава 68% е делът на фирмите с това мнение. Крайно негативни оценки за подготовката на студентите у нас изразяват 20% от анкетираните, а доволните са 13 на сто.

Основните пропуски в образованието на младите хора според представителите на бизнеса са в професионалните умения и в базисните икономически познания. На следващо място близо 45% от фирмите считат, че на младите хора им липсват умения за работа в екип, а според 38% и на предприемаческо мислене. В анкетата се отбелязва, че на завършилите образование им липсват практически познания и трудно правят връзката между теория и нейното практическото приложение. 

През следващите 5-10 години членовете на Палатата се ориентират към наемане на хора със средна или висока квалификация. Само 1% от работодателите ще назначават нискоквалифицирани работници. И в бъдеще най-търсени ще бъдат кадрите, завършили техническо образование, включително информатици.

Спрямо предходни проучвания продължава да расте броят на фирмите, които планират да наемат служители, завършили информатика.

Според членовете на БТПП най-много изостават висшето образование и  средното професионално. Обучението в езиковите гимназии традиционно има най-малко неодобрение – само на 3% от фирмите.

Единодушно се подкрепя идеята за ежегодно проучване за необходимостта от конкретни професии, с което да се съобразяват в приема университетите и професионалните училища.

Категорично мнение сред деловите среди е, че е необходимо да се увеличи броят на младежите в схеми за стажуване и чиракуване. Според анкетираните работодатели има необходимост от реално практическо обучение и на студентите, и на учениците, а не само натрупване на теория.

В отговорите на фирмите проличава необходимостта да се преразгледа финансирането на база брой учащи се, което води според тях до огромни компромиси с качеството на обучение. Според работодателите следва да има и по-високи критерии за приемане в университетите. Да има данъчни облекчения за фирми, предоставящи стипендии на студенти и ученици – това е също едно от предложенията на работодателите в анкетата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Patilan
преди 8 години
Малко осъзнават че фермерството е вид предприемачество.Няма да се учудя ако фермерите са около 13% от всички предприемачи...Няма да се учудя и ако имено те са доволни от вишето образУвание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още