IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тол системата се очаква да струва 200 млн. лева

Предвижда се потребителите да могат да купуват предплатени винетки за определен маршрут или за период от време

12:50 | 24.02.16 г. 3
Тол системата се очаква да струва 200 млн. лева

Общо 200 млн. лева се очаква да струва изграждането и въвеждането на електронна система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа – тол система за товарните автомобили и електронна винетка за леките автомобили.

Това става ясно от предварително обявление на Агенцията „Пътна инфраструктура“, публикувано на сайта на агенцията и в регистъра на обществените поръчки.

За въвеждането на тол система се заговори активно от миналата година. През ноември 2015 г. Световната банка публикува и доклад за бъдещата тол система. Основната препоръка е за по-справедливо събиране и разпределяне на таксите от ползването на пътната мрежа, както и оперативната съвместимост на системата с другите електронни системи в Европейския съюз (ЕС).

Предвижда се потребителите да могат да закупуват предплатени билети за определен маршрут, като контролът ще става на базата на проследяване на превозното средство чрез GPS, става ясно от обявлението.

Ще се даде възможност и за използването на други бордови устройства за проследяване на движението на превозното средство. Предвидена е и възможност за заплащане на електронна винетка за период на валидност.

Системата се планира да позволява различни видове плащания – онлайн – през мобилно приложение, чрез ПОС терминал, карта за гориво и други.

Предвижда се пътната агенция и Министерството на вътрешните работи да получават в реално време данни за нарушителите. За проследяване на трафика ще се ползват, доколкото е възможно, съществуващите системи, но ще е необходимо и изграждането на допълнителни контролиращи съоръжения по платените пътища.

Основно изискване е системата да отговаря на европейските норми. Освен стационарните съоръжения за събиране и контрол на пътните такси са предвидени и поне 50 мобилни контролни съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
"Тол системата се очаква да струва 200 млн. лева "БЪЛНУВАНЕ НА НАИВНИЦИ !КОЛКО ПЪТИ ЩЕ БЪДЕ ЧУПЕНА НАРОЧНО - БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА.И ЕСТЕСТВЕНО В ТАЯ ДЪРЖАВА НИКОЙ ЗА НИЩО НЕ СЕ НАКАЗВА - PIRAT'S FREEDOM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
THE TRADER
преди 8 години
200 МИЛИОНА!!!!!!!!!!!!!! От тях поне 150 милиона, а ако не и повече, са за разпределение по определени джобове - ПРАВИЛНИТЕ!!!Нефтохима го продадоха за толкова пари, как може една система за ТОЛ-такси да струва толкова - основно електроника!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Бравос! И ТОЛ такси, и свинетки. Включително и за междуселските пътища. Такова нещо няма никъде другаде по света. Наш'те са "уникални", ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още