IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Г20 да предприеме "дръзки" действия за насърчаване на световния растеж

Призивът подчертава опасенията, че турбуленцията на глобалния пазар започва да се отразява негативно на реалната икономика

10:22 | 25.02.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) призова водещите световни икономики да обединят сили и да предприемат дръзки действия, за да насърчат растежа, подчертавайки опасенията, че турбуленцията на глобалния пазар започва да се отразява негативно на реалната икономика, коментира Financial Times.

Призивът за действие идва преди срещата на финансовите министри и централните банкери от водещите развити и развиващите се икономики в Г20 в петък в Шанхай. Призивът съвпадна и с пореден ден на сътресения на финансовите пазари вследствие на нов спад на цената на петрола, след като Саудитска Арабия покоси надеждите за координирано намаляване на производството на петрол.

В сряда МВФ предупреди участниците в Г20, че глобалният растеж тази година вече е по-лош от очакваното заради затягането на финансовите условия в развитите икономики вследствие на пазарните сътресения. Фондът се позова и на нарастващия стрес в развиващите се икономики и все по-тежката ситуация пред производителите на петрол в развиващия се свят, много от които вече са изчерпили фискалните си буфери.

„Тези развития сочат към по-високи рискове на дерайлирало възстановяване в момент, в който глобалната икономика е силно чувствителна към неблагоприятни шокове“, предупреди МВФ.

„Глобалната икономика се нуждае от дръзки многостранни действия, за да насърчи растежа и да ограничи риска“, добави той. „Г20 сега трябва да планира координирана подкрепа на търсенето, използвайки наличното фискално пространство, за да насърчи публичните инвестиции и да допълни структурните реформи“.

Вероятността финансовите министри от Г20 да отговорят на очакванията на МВФ, когато се срещнат тази седмица, обаче изглежда малко вероятно. Американският финансов министър Джак Лю в сряда омаловажи вероятността за спешна реакция от Г20, макар че призова Китай да положи повече усилия, за да насърчи местното потребление, а европейските страни в излишък, като Германия, да предприемат повече фискални стимули.

„През последните няколко месеца стана ясно, че слабото търсене на глобално ниво е проблем, който не може да бъде решен, чакайки реакция само от САЩ“, каза той за Bloomberg TV.

В много случаи, настоява Лю, реалните икономики се справят по-добре, отколкото финансовите пазари си мислят. „Това не е момент на криза“, каза той. „Не очаквайте кризисен отговор в некризисна среда“.

Очаква се голям част от фокуса в Шанхай да е насочен към домакина. Китайските власти са под натиск да бъдат по-прозрачни по отношение на валутните си реформи и да успокоят света, че не планират обезценяване на юана, за да насърчат растежа. През последните дни обаче Китай отхвърли идеята Г20 да договорят координиран план по валутите и растежа подобно на споразумението Плаза.

МВФ не понижи прогнозата си за глобалния растеж от 3,4% за тази година – която вече бе коригирана надолу през януари, но предупреди, че е „вероятно“ понижение при следващите му прогнози през април.

МВФ смята, че икономиките от Г20 трябва да използват всички налични инструменти, но акцентира най-вече върху нуждата от по-големи фискални стимули, когато това е възможно.

„По отношение на търсенето гъвкавата парична политика остава съществено важна, когато инфлацията все още е под целите на централните банки. Нужен е обаче цялостен подход за намаляване на прекомерното разчитане върху паричната политика. Краткосрочната парична политика конкретно трябва да бъде по-благоприятна, където това е подходящо и има фискално пространство“, каза фондът.

Той порица Г20 и за това, че е изостанал спрямо поетия през 2013 г. ангажимент за насърчаване на глобалния растеж с още 2% до 2018 г., като приложените досега мерки вероятно ще добавят само 0,8% към растежа в края на определения срок. Предвид слабото състояние на глобалната икономика Г20 трябва да обсъди и разширяване на тази цел, каза фондът.

„Сега са нужни силни действия за постигането на пълно изпълнение на стратегиите за растеж сред страните на Г20“, каза МВФ. Това ще „осигури значителен тласък на глобалната икономика в критичен момент“.

Още по темата можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
"Дръзки действия" включва ли план-Б, неуторизиран от ООН?Щото ако включва, някой ще яде дебели ракети..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 1Много ме притеснява ,че в учебници по макроикономика пише ,че фискалните стимули били държавата да се намеси като намалява данъците и т.н. трябва да се обяснява подробно тоест от къде държавата да вземе парите - от частна монет.банка или от пазара с големи лихви или от забрана на офшорките и т.н. регулации с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085за да се избегнат катастрофите защото растежа е малкият проблем и се радвам ,че се проумява - http://***.greentech.bg/archives/55447тоест незнам до колко се проумява и затова пиша ,повтарям и за да запозная повече хора а те още хора като геом.прогресия за да има силно гражд.общество което да контролира държ.власти да вземат правилните мерки защото времето изтича и за някои неща процеса става необратим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Аз точно за това пиша - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 на стената на проф.д-р Боян Дуранкев преподавател в УНСС по маркетинг и стратегическо планиране защото е наясно с нещата ,и защото Тъй като Джозеф Стиглиц не казва ясно от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и за активни правителствени политики трябва да се обяснява подробноКАТО НЕ СЕ ЗАБРАВЯ ,ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА СИСТЕМНА КРИЗА - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441ТОЕСТ ,ЧЕ С РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЩЕ ИМА РАСТЕЖ НО ТОВА Е ВРЕМЕННО И ТРЯБВА НОВА СИСТЕМА - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още