IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ю. Попов: Прекратяването на договора за концесия на Банско би било популистки акт

Бившият министър на околната среда се обяви против това договорът да бъде прекратен, защото не е регистрирано неизпълнение на задълженията на концесионера

13:27 | 25.02.16 г. 1
Ю. Попов: Прекратяването на договора за концесия на Банско би било популистки акт

Прекратяването на концесионния договор за Банско би било популистки акт, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият министър на околната среда Юлиан Попов.

Вчера на заседание в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов изрази готовност да прекрати концесията със сегашния концесионер „Юлен“. Малко след позицията на премиера министърът на околната среда и водите Ивелина Василева коментира, че прекратяването на договора би представлявало огромен риск заради съдебни процедури впоследствие и пряката финансова щета за държавата.

Юлиан Попов също се обяви против това договорът да бъде прекратен, защото в случая не е регистрирано неизпълнение на задълженията от страна на концесионера, аргументира се той.

„Това ще бъде един популистки акт, който ще бъде дори популистки спрямо една малка група противници на договора. Дори противници не толкова на договора, колкото на участието на една определена фигура“, коментира Попов.

Той беше категоричен, че проблемите в най-големия ни ски курорт се разпростират извън казуса за лифта. По думите му ситуацията трябва да бъде разгледана цялостно, включително и развитието на комплекса, опазването на планината и зачитането на общественото мнение по въпроса.

На въпрос кой би се облагодетелствал от концесията на Банско, Попов обясни, че не може да даде конкретен отговор, но обърна внимание, че Банско в качеството си на национален парк се стопанисва от Министерството на околната среда и водите.

„Що се касае до съмнителни интереси, ако искаме да се концентрираме върху въпроса „Кой?“ за офшорните компании - това трябва да отиде в прокуратурата, да стане предмет на разследващата журналистика. Не съм компетентен да кажа дали офшорна фирма може да стопанисва ски курорт“, посочи Попов.

Още новини от Bulgaria ON AIR
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Прав е Ю. Попов, че вчерашното изказване на Боко Тиквата беше неразумно и най-вече незаконно! Но все пак това си му е стил от години, не може да очакваме повече от един пожарникар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още