IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимална заплата за висшисти, работещи по специалността си, предлага КНСБ

Синдикатът ще настоява за няколко механизма за повишаване на доходите на работещите

13:56 | 25.02.16 г. 5
Минимална заплата за висшисти, работещи по специалността си, предлага КНСБ

Няколко инструмента ще предложи КНСБ на бизнеса и на държавата за повишаване на заплащането на работещите. Това обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров на пресконференция, представяйки приоритетите на Конфедерацията в сферата на доходите в следващите 15 месеца до края на настоящия мандат.

На първо място КНСБ ще настоява за договаряне на минимално заплащане по икономически дейности, като основата да бъде минималният осигурителен доход (МОД) за съответния бранш. Предложението е през колективните трудови договори МОД да се превърне в ефективно действаща минимална работна заплата за бранша. Димитров посочи, че подобно договаряне вече е постигнато за 17 бранша и синдикатът ще настоява да важи за всички 88 икономически дейности и 9 категории персонал, в които се договарят минимални прагове.

КНСБ предлага и механизъм за задържане и по-добра реализация в страната на квалифицираните кадри с висше образование. Предлага се да бъде въведена диференцирана минимална работна заплата за завършилите висшисти, работещи по специалността си. Идеята е тя да бъде въведена в Кодекса на труда с коефициент 1,5 от минималната работна заплата за страната, или 50% увеличение на МРЗ, за да се получава автоматично каква трябва да бъде минималната заплата за висшисти, които работят по своята специалност.

Димитров обясни предложението с пример – ако догодина минималната заплата за страната е 460 лева, както вече е договорено, то заплатата за млад висшист следва да е около 700 лева, ако работи за това, което е учил. Според Димитров мярката е наложителна, за да задържаме младите квалифицирани хора у нас. 

Друг механизъм за ръст на доходите от труд, който Конфедерацията ще предложи за реализация от следващата година, е въвеждане на препоръчителни индекси на увеличение на заплатите. Лидерът на синдиката напомни, че ако не се намери съгласие сред бизнеса това да стане на национално ниво, ще се настоява да важи по икономически дейности. Според Димитров този индекс следва да покаже с колко ще растат заплатите в дадена икономическа дейност.

КНСБ ще настоява и за постигане на договореност на тристранно ниво за нов механизъм за определяне на минималната работна заплата за страната.

Синдикатът подготвя и пилотен проект Living Wage – заплата за издръжка на живота, която да бъде договорена и приложена експериментално на секторно-регионално равнище, като надграждащ инструмент за адекватно заплащане на труда. Пламен Димитров разясни, че това е ориентировъчна сума, която е необходима на едно лице, за да се издържа в зависимост от региона и града, в който живеее и сферата, в която работи.

Договарянето на това заплащане ще става по определена методика и е алтернатива на предлаганото от работодатели приемане на минимална заплата по региони, което Димитров обяви за пореден път за неприемливо.

Димитров направи обобщение на ситуацията с доходите на работещи през миналата година. Той посочи, че в 20% от предприятията няма увеличение, в други 20% са увеличили възнагражденията с над 10 на сто, а в останалите 60% от фирмите увеличението на заплатите е до 10 на сто. Димитров допълни, че тази картина е значително по-добра в сравнение с предходната 2014 година и обърна внимание, че ръстът на възнагражденията е постигнат под натиска на вътрешния и външния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Обяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447Трябва да се повтаря - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/2-243-lv-na-mesec-sa-neobhodimi-za-normalen-jivot-na-chetirichlenno-domakinstvo-205115/80% живеят под минималният доход а 2 500 000 под прага на бедността от което следва ,че става въпрс за нарушение на Конститцията и ГЕНОЦИД Казано просто ако за физич.оцеляване на един човек у нас трябват 300лв.(според НСИ макар ,че е малко но аз говоря за принципа) и 4-членно семейство получава под 1200лв. месечно държавата му дава ваучери за енергия и купони за храна както в САЩ за над 50-те милиона американци,и трябва да има референдум ,че държавата ще поема тези задължения до три деца за да не се превърне раждането в бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Това е изцяло административен въпрос.Нещо подобно на фиктивната преквалификация на кадри, за да може да работят "по специалността си" на текущите си позиции.Чисто бюрократично - терминологичен въпрос, който го повдигат просто, за да се намират на работа. Нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Някой правил ли си е сметка на каква стойност е инвестицията /в пари и ВРЕМЕ/ във висше образование и след колко време би се изплатила /ако изобщо се изплати/ при подобно заплащане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
А има ли висшист с такава или по ниска заплата? Струва ми се че това е предложение целящо просто да ни напомни, че има синдикати. По същия начин биха звучали и ако предложат по 5 лева да им дават. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 8 години
след всяко тяхно предложение си казвам ... е няма по голяма глупост, и все не познавам .... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още