IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независимостта на БНБ и „таванът“ на възнагражденията

Външното влияние върху която и да е централна банка е несъвместимо с основните ѝ принципи и цели

08:15 | 26.02.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Голяма част от новините през седмицата бяха свързани със събирането на вземанията на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (БНБ); с отговорността, която трябва да бъде понесена за състоянието, в което изпадна трезорът; с възнагражденията на ръководството на Българска народна банка (БНБ) и най-вече – с нуждата от налагане на т.нар. таван върху заплащането.

Докато някои народни представители прочетоха обемния доклад на международната компания AlixPartners, която бе наета със задачата да върне активите на фалиралата банка, само за ден и то в деня, в който финансовият министър Владислав Горанов внесе доклада в секретната секция на Народното събрание, други представиха информация за възнагражденията, които са получавали членовете на Управителния съвет (УС) на БНБ в месеците преди и след затварянето на КТБ. Трети пък коментираха отговорността, която хипотетично трябва да бъде понесена в един бъдещ момент. Четвърти пък може би за пореден път бягат от нея.

В крайна сметка всички тези бяха преплетени и едни от основните въпроси бяха – каква е „корелацията“ между тях, нужен ли е „таван" на възнагражденията в централната банка и в крайна сметка – какво би променил той (ако въобще може да бъде законодателно наложен)?

Друг въпрос пък въобще е дали е новина размерът на възнагражденията, които получават членовете на УС на БНБ. Все пак от централната банка вече оповестиха сумите, които настоящият ръководен състав получава, и методиката за определянето им. Дори възнагражденията на членовете на УС се оповестяват на периодична база в Годишния отчет на БНБ и в бюджета на БНБ за съответната година. Основата за определянето на заплащането пък е налична във Вътрешните правила за организацията на работната заплата за персонала на банката.

Може би е редно преди да говорим за централни банки да подчертаем тяхната независимост. Националните централни банки от държавите членки на Европейския съюз (ЕС), каквато е и БНБ, са единствените органи, чиято пълна независимост - функционална, институционална, персонална и финансова, е регламентирана в чл. 130 от Договора за функциониране на ЕС (Договора) и в Устава на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската система на централните банки (ЕСЦБ), от която е част и нашата централна банка. Може да се каже, че всяко нарушение на независимостта на национална централна банка е нарушение на Договора.

Всяка държава членка гарантира, че нейното национално законодателство, включително уставът на централната ѝ банка, е в съответствие с разпоредбите на Договорите и с Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ. Тази година пък се навършиха 137 години от утвърждаването на Устава на БНБ, която е една от най-старите централни банки не само в Европа, но и в света.

Според Закона за БНБ (ЗБНБ), който регламентира функционалната, институционалната, персоналната и финансова роля на централната банка, БНБ е независима от изпълнителната власт и не е част от нея. Тя не е част от държавната администрация и служителите в БНБ не са държавни служители по смисъла на Закона за държавния служител. Важно е и че БНБ не е орган на бюджетна издръжка, за разлика от всички други органи в страната, изпълняващи публично-правни и административни функции, а се самоиздържа от приходите от дейността си.

Факт, който може би не се споменава често, е, че банката всяка година внася остатъка от годишното превишение на приходите над разходите си в полза на хазната. Освен това БНБ не е част от разпоредителите с държавния бюджет, каквито са министерствата, например, и не е и бюджетна организация, която да получава субсидия или да има държавно капиталово участие. Не на последно място - БНБ разполага със самостоятелен бюджет, т.е. бюджетът на БНБ не е част от държавния бюджет.

В тази връзка статутът на БНБ е несъпоставим с този на Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране и Съвета за електронни медии, например, за чиито ръководства също се искаше да получават възнаграждения, поставени в определени граници. Тези органи са самостоятелни, но нямат статута на независимост, който имат централните банки по силата на Договора за функциониране на ЕС. Те пък и получават субсидии.

Стана ясно, че подобно предложение не се приема. Въпросът е защо сега отново се иска налагане на „таван“ върху възнагражденията и то само в БНБ? Защо не говорим за налагане на таван на възнагражденията в държавните предприятия, например, и търсене на отговорност за фалирали такива?

Според Закона за БНБ (ЗБНБ) трудовото възнаграждение на служителите в банката се определя от нейния УС, като то не може да е по-ниско от средното възнаграждение на служители със съответни функции в други банки в страната, което би следвало да е съобразено със състоянието на кредитната институция, сектора, а и общите условия за правене на бизнес, включително и фазата на икономическо развитие, което би трябва да е непрекъснато (а и не на последно място – от европейските регулации върху възнагражденията в банките и Наредба № 4 на БНБ от 21 декември 2010 г. за изискванията към възнагражденията в банките).

В тази връзка - съотнасянето и ограничаването на възнагражденията в БНБ по критерия „размер на възнаграждението на председателя на НС“ или „размер на заплатата на премиера“ не е ли в проитиворечие с независимостта и статута на БНБ като самоиздържащ се орган, поставен извън държавната администрация и бюджетната сфера?

Разбира се, налагането механично на „таван“ на възнагражденията на членовете на УС на БНБ би довело до намаляване на заплатите на целия персонал на банката. Но на централната банка не са ли ѝ нужни професионални и високо квалифицирани кадри, които да бъдат възнаградени подобаващо за работата по един преглед на качеството на активите в сектора, например? Подобно мислене е логично от гледна точка на дебатите „за“ и „против“ по-високите заплати в съдебната система и системата за сигурност, които биха намалили или ограничили така популярната у нас корупция. БНБ трябва да е способна не само да привлича, но и да задържа на работа квалифицирани служители.

Има и друг момент – че всички решения за изменение на законодателни разпоредби относно възнагражденията на членове на органите за вземане на решения на централните банки и нейните служители по принцип трябва да се вземат при тясно и ефикасно взаимодействие с ЕЦБ и след предварително консултиране.

Може да се направи допускането, че нарушаването на задължението за консултиране, респективно -. приемането на разпоредби в нарушение на принципите на независимост на централната банка на национално ниво, съгласно Договора за функциониране на ЕС, представлява негово нарушение. А и такива становища относно намесата в политиката по възнагражденията в централните банки е изразявала самата ЕЦБ. Достатъчно е да се замислим в кои други централни банки в Европа има „таван“?!

Националните централните банки не би трябвало да бъдат поставяни в позиция, при която имат ограничен или никакъв контрол върху своя персонал, както и правителствата не трябва да оказват влияние върху политиката на централните банки относно тяхната политика и техните служители. Иначе къде отива независимостта?

И ако трябва отново да се върнем към принципите на  функционалната, институционалната, персоналната и финансовата независимост на централната банка – трябва да ги разглеждаме и в контекста на основната цел на всяка централна банка – поддържането на ценовата стабилност. Тя пък е най-лесно постижима от напълно независима институция с точно определени правомощия.

Институционалната независимост забранява на централните банки и на членовете на органите им за вземане на решения да искат или приемат указания от институциите или органите на ЕС, от правителството или от който и да било друг орган. Принципът на персоналната независимост изисква гарантиране на несменяемост на членовете на тези органи - освен при наличието на изчерпателно посочени основания.

Принципът на финансовата независимост пък изисква централните банки да имат достатъчно финансови средства да изпълняват не само своите национални задачи, но и задачите, свързани с членството в ЕСЦБ (а в последствие – и в еврозоната, към което се стреми и България).

Ето защо правомощия, които трети страни биха имали при определянето или да влиянието върху бюджета на дадена централна банка, биха били несъвместими с финансовата ù независимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 17 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за банките - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmНе е задължително държ.монет.банка ако има прогресивен данък върху лихвите и таван на заплатите и печалбите ,и в Швейцария имаше референдум за това Не може банкстери и т.н. финансова олигархия да взима милиони и някои дори милиарди а данъкоплатците да плащат за спасяването на банки и това не е за първи път от съЗдаването на ФЕД през 1913год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се каже цялата истина и да се търсят решения и съм обяснил за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Може би трябва да се почне от - ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/Ционизъм,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099И за КТБ съм обяснил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1721678241443736защото има необезпечени кредити но и умишлено действия за да е фалират с което се обезценяват кредити и активиЕмил Хърсев - ''Най-интересната част са тези 88 кредита за 3,5 млрд. лв., които си мислят, че сега ще ги купят на безценица, защото одиторите услужливо са ги оценили на 200 млн. лева. При тях е използван моделът на special purposе vehicles...'' - http://***.clubz.bg/10278-emil_hyrsev_dyrjavata_gubi_10_mlrd_lv_ot_zatvarqneto_na_ktb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
в коментар 62 съм обяснил - http://***.investor.bg/news/comments/211583/9/2/Темата за кеша е голяма защото от една страна безкасовото плащане осветлява икономиката но от друга банкстерите може да прекалят включително с таксите но има решение - таван на заплатите и печалбата или Суверена с референдум да национализира банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 1
Stok
преди 8 години
А може ли да попитам автора като е на самоиздръжка БНБ от чии активи се самоиздържа? Тези активи български ли са или чужди? И ако са български може би имаме право да попитаме? Къде е депозиран (в кои банки) 60 % от златния резерв на БНБ?Какви по продължителност са депозитите едномесечни, тримесечни, шестмесечни, годишни или с по дълъг срок?Какъв е бил първоначалния лихвен процент при депозирането за съответните периоди и какъв е той към настоящия момент?Какъв е курса на златото при подновяването на договорите, този към момента на първоначалното депозиране $299,3 или актуалния за настоящия момент? Ако при подновяването на договорите курса на златото е този при първоначалното депозиране, то защо в ежеседмичните баланси на управление Емисионно на БНБ се осчетоводява по актуалните котировки на Лондонската борса?Какви приходи (печалби) е реализирала БНБ по години?Какъв е механизъма на даване на лихви срещу депозирано злато и то не е ли е продадено? В тази връзка, ако не е продаденКога ще бъде прекратен депозита и върнато златото?Извършвана ли е инвентаризация на заложеното злато?Какво е количеството на ценните книжа, които са в активите на БНБ и от кои държави са имитирани? Смята ли ръководството на БНБ, да вземе превантивни мерки, срещу обезценката на световните резервни валути, по примера на Русия, Китай и други страни, като започне да купува злато за сметка на инвестициите си в ценни книжа и с това да повиши процента на златото от общите си резерви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 1
Stok
преди 8 години
А може ли да попитам автора като е на самоиздръжка БНБ от чии активи се самоиздържа? Тези активи български ли са или чужди? И ако са български може би имаме право да попитаме? Къде е депозиран (в кои банки) 60 % от златния резерв на БНБ?Какви по продължителност са депозитите едномесечни, тримесечни, шестмесечни, годишни или с по дълъг срок?Какъв е бил първоначалния лихвен процент при депозирането за съответните периоди и какъв е той към настоящия момент?Какъв е курса на златото при подновяването на договорите, този към момента на първоначалното депозиране $299,3 или актуалния за настоящия момент? Ако при подновяването на договорите курса на златото е този при първоначалното депозиране, то защо в ежеседмичните баланси на управление Емисионно на БНБ се осчетоводява по актуалните котировки на Лондонската борса?Какви приходи (печалби) е реализирала БНБ по години?Какъв е механизъма на даване на лихви срещу депозирано злато и то не е ли е продадено? В тази връзка, ако не е продаденКога ще бъде прекратен депозита и върнато златото?Извършвана ли е инвентаризация на заложеното злато?Какво е количеството на ценните книжа, които са в активите на БНБ и от кои държави са имитирани? Смята ли ръководството на БНБ, да вземе превантивни мерки, срещу обезценката на световните резервни валути, по примера на Русия, Китай и други страни, като започне да купува злато за сметка на инвестициите си в ценни книжа и с това да повиши процента на златото от общите си резерви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
skeptika
преди 8 години
Танасе , Брато..Спасявай КЕША....http://***.investor.bg/analizi/9/a/zashto-ecb-vliza-vyv-voina-sreshtu-kesha-211583/Другото е Лъжа и Измама..стига конспирации....Действай !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Томас Джеферсън , 3-ти президент на САЩ(1801-1809г.):Аз вярвам, че банковите институции са по-опасни за нашите свободи, отколкото редовната армияСтава въпрос за умишлени действия от правенето на твърде големи за да не могат да фалират до премахването на закона ''Глаг-Стигъл'' от 1933год. за разделяне на банкирането до дериватите с което така се навързаха нещата ,че се получава ефектът на доминото тоест трябва да бъдат спасявани от държавата и да продължат да си правят каквото си искат Проф.Керъл Куигли, ментор на Бил Клинтън в университета Джорджтаун,в книгата Tragedy and Hope от 1964 той пише:Силите на финансовия капитализъм имаха още една грандиозна цел, да създадат истинска световна система за финансов контрол, държана в частни ръце, способна да доминира политическата система на всяка страна и икономиката на света като цяло... - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmтоест всичко това е било част от дирижиран план на група международни финансисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 4
stefi
преди 8 години
Защо пълните Форума с неблагоразумности ??.............Шефовете от БНБ са получавали възнаграждение..какво толкова ?а Умниците ,които повЕрваха в "Вечен Рай...живот от Лихви" ....как ще Узреят иначе ??....... стрина Пена от Левуново казва : Га пили - пеЯли.....Га Плащали - плакАли ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Специално за казуса КТБ темата е голяма защото има необезпечени кредити но и умишлено действия за да е фалират с което се обезценяват кредити и активи Емил Хърсев - ''Най-интересната част са тези 88 кредита за 3,5 млрд. лв., които си мислят, че сега ще ги купят на безценица, защото одиторите услужливо са ги оценили на 200 млн. лева. При тях е използван моделът на special purposе vehicles...'' - http://***.clubz.bg/10278-emil_hyrsev_dyrjavata_gubi_10_mlrd_lv_ot_zatvarqneto_na_ktbдал съм достатъчно линкове с гледни точки в публикацията ми - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1721678241443736всеки който иска да чете и да си прави изводите макар ,че материята е особена но като цяло нещата се знаят - юридическата наука не е всеобхватна и се правят ''вратички'' в закона и т.н. като например премахването на закона ''Глас-Стигъл'' от 1933год. за разделянето на търг. и инвест.банкиране ОРГАНИЗИРАНА МЕЖДУНАРОДНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА - БАНКОВА МАФИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Темата е много голяма и вчера писах за КТБ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1721678241443736и за ''... арогантния отговор на шефа на БНБ Иван Искров, който препоръча на посланик Джон Байърли да гледа филма Inside job.'' - https://bivol.bg/gnili-yabulki-bis.htmlОколо 1900год. един хамериканец го каза ''ако искаш бизнес си направи закони'' и т.н. 1913год. си направиха ФЕД и се знае какво стана 1929год. и 1933год. се прие закона ''Глас-Стигъл'' за разделяне на банкирането но 1999год. беше премахнат и се знае какво стана след това - БАЛОНИ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Хората се ограбват с ''вратички'' в законите и т.н. методи като например член 123 - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:12012E/TXT който е момента се нарушава защото ЕЦБ изкупува ДЦК и т.н. Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за монет.банки - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още