IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи кредитния рейтинг на Азербайджан до „junk“

Moody’s намали оценката си за рейтинга на Оман за пръв път също заради влиянието на по-евтиния петрол върху държавните финанси и икономиката

09:20 | 27.02.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch понижи кредитния рейтинг на Азербайджан до „junk“

Рейтинговата агенция Fitch Ratings намали кредитния рейтинг на Азербайджан до т.нар. силно спекулативен клас „junk“, следвайки решенията на другите две основни рейтингови компании, пише Bloomberg.

Това се случва, след като икономиката на третия най-голям износител на петрол сред бившите съветски републики е напът да се свие за пръв път от седем години заради срива в цената на петрола.

Същевременно Moody’s намали оценката си за рейтинга на Оман поради същата причина – влиянието на по-евтиния петрол.

Рейтингът на Азербайджан бе понижен до BB+ от BBB-. През последния месец Standard & Poor’s и Moody’s Investors Service също орязаха рейтинга на страната до „junk“.

„Ниските цени на петрола значително разстроиха фискалните позиции на страната“, коментират анализаторите на Fitch. „Евентуален неуспех за нагаждане на разходите или приходите към средата с по-ниски цени“ може да доведе до нова отрицателна оценка.

През януари брутният вътрешен продукт на Азербайджан се сви с 3,3% на годишна база, след като производството и цените на петрола спаднаха. Fitch прогнозира, че БВП ще се смъкне с 3,3% през 2016 г., докато S&P очаква икономиката да отчете спад от 1 на сто.

Същевременно БВП на глава от населението се срина почти наполовина от 4 100 долара от 8 000 долара преди две години.

Във вторник парламентът на Азербайджан ревизира държавния бюджет за 2016 г., намалявайки прогнозата за цената на петрола до 25 долара на барел от предишната оценка за цена от 50 долара. Планираните разходи бяха увеличени с 13,7% до 18,5 млрд. маната (11,8 млрд. долара), а приходите – нагоре с 15,5% до 16,8 млрд. маната.

Местната валута се обезцени с над 50% спрямо долара след двете обезценки миналата година. През декември Централната банка на Азербайджан премина към режим на плаващ валутен курс, след като похарчи над половината от резервите си през 2015 г.

Оман, която е най-бедната страна от Персийския залив на база БВП на глава от населението, за пръв път получи понижение на кредитния рейтинг от Moody’s Investors Service. Компанията посочи негативното влияние на ниските цени на петрола върху държавните финанси, икономическото представяне и платежния баланс.

Оценката на рейтинга на Оман бе свалена с две степени до А3 и поставена под наблюдение за евентуално ново понижение. Това е първото действие на Moody’s, която оценява рейтинга на Оман от 1999 г. насам. Това поставя страната на едно ниво с Mexico и Malaysia.

По-рано през месеца Standard and Poor’s занижи оценката си за рейтинга на Оман до най-ниския инвестиционен клас.

Това се случва на фона на прогнозите на Международния валутен фонд, че бюджетният дефицит на Оман ще скочи с близо 18% през 2015 г. В края на миналата година БВП на глава от населението на страната възлиза на 17 хил. долара, което е близо една трета от нивото в Саудитска Арабия.

Според Moody’s приспособяването на правителствените разходи ще забави растежа на Оман до около 2% средно поне до 2018 г. от експанзията в размер на 4,5% за периода от 2010-2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
даам открили са перпетууммобилето, ама четох в die Welt и в руските медии, че златните резерви на руснаците скочили на 1400 тона ... :)) В Die Welt разбира се не бяха пропуснали да подчертаят, че "нямало смисъл икономически", но Путин имал някакъв таен план който следвал за тва Русия и още повече Китай купували злато като откачени явно тея двете са решили да им теглят една тънка дълга на амерската система с тяхните безкрайни точки в комповете. То даже вече и не е хартийки, а някви точки в компа, който е произведен за 5лв. в Китай и за тва ти искат реални ресурси и чак и ти взимат имуществото ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Имат две печатници като не им стигат за една вечер щрак два вагона и всичкое наред като тиква на плет.И на *** и пульо дават само,че срещу лихва,така се прави от пръдня боя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
то всичко е режисура ве, те го държат нарочно да взимаме и после като ше си ги искат, а ние сме ги изяли и испили ше го понижат не се стягай .... :)) Така се прай роб, вземи са живей са, а има време да ги връщаш, нема смисъл да бачкаш само вземи заемите ..... и в един момент Гърция на квадратура батко или Завръщане в 90те на мутри глад и мизерия ..... :)) Така се държат колониите 0рки без да дават ресурс нещо захарче само изискват и ти дават "назаем хартийки с обещания" и нагли искат после нещо реално за тях ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Важното е нашия да не пада, че още много заеми има да се взимат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
на всички падат само на американския нье .... :)) на тех и кон да им го тръшне крачка две назад праат към коня ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още