IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧБТР: Публично-частното партньорство може да стимулира инвестициите в България

Правителството трябва да положи усилия, за да стимулира икономиката, коментира президентът на банката Ихсан Деликанли

11:24 | 27.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЧБТР: Публично-частното партньорство може да стимулира инвестициите в България

Публично-частното партньорство може да стимулира инвестициите в България. Това каза в интервю за „Хоризонт“ президентът на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) Ихсан Деликанли, като подчерта, че правителството трябва да положи усилия, за да стимулира икономиката.

„В България се срещаме с много голяма конкуренция. Ако сравним конкуренцията с останалите страни, тук конкуренцията е най-голяма. Това е добрата страна на вашата икономика“, описа той работата на банката в България.

„По отношение на инвестициите, ние искаме да помогнем на правителството да ги увеличи. Как може да го направим? Ние можем да финансираме проекти, свързани с износа на стоки и услуги. Също така можем да осигурим финансиране за инфраструктурни и енергийни проекти. Това са нашите прироритетни сфери“, поясни Деликанли.

Според него моделът на публично-частното партньорство може да бъде използван за задвижване на икономиката.

„Ние може да споделим опита си с българското правителство. Проектите, започнати по този начин, ще донесат още инвестиции в България, защото водят след себе си необходимостта от още инвестиции“, заяви президентът на банката.

Деликанли бе категоричен, че ЧБТР смята да продължи да развива портфолиото от продуктите си както в България, така и в Гърция и изрази оптимизъм относно икономическата ситуация в южната ни съседка.

„Ние вярваме, че гръцката икономика има много добри шансове да се отлепи от дъното и да започне подобрение. Всичко обаче зависи от прилагането на структурните реформи. Това е най-важното - точно, каквато е ситуацията и в Украйна. Все пак да не забравяме, че тя беше договорена между правителството и европейските партньори и трябва да бъде приложена“, коментира още той.

Деликанли открои програмата за приватизация от гледна точка на инвестициите в Гърция.

„Ако се случи тази реформа, тя ще даде тласък и на други инвестиции. Освен това ще докаже, че има потенциал в икономиката. Разбира се, гръцката икономика все още е изправена пред много голяма несигурност. Има редица рискове, които биха могли да бъдат определени като "високи" и други и други като "притеснителни". Трябва да бъде приложена структурната реформа и всеки трябва да поеме собствената си отговорност в този процес“, каза още Деликанли.

ЧБТР е международна финансова институция, създадена от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Това са и 11-те страни, основали банката.

В края на 2014 г. в държавите членки са одобрени 304 операции в ключови сектори като инфраструктура, енергетика, транспорт, производство, телекомуникации, финанси и други на стойност близо 3,5 млрд. евро, гласи информацията, публикувана на сайта на ЧБТР.

Иксан Деликанли е президент на банката от юли 2014 г., като мандатът му е 4-годишен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Да се чете: публично частното партньорство може да възстанови спрения паричен поток към #кой, вследствие на спрените големиобществени поръчки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още