IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гечев: Хазната губи 1 млрд. лв. годишно заради ниския акциз върху горивата

Да се засили конкуренцията чрез демонополизиране на данъчните складове, предлага депутатът от БСП

14:25 | 28.02.16 г. 2
Гечев: Хазната губи 1 млрд. лв. годишно заради ниския акциз върху горивата

Не само крайните цени на горивата у нас са най-ниски в Европа, но и акцизът, каза за БНР депутатът от БСП Румен Гечев. Според него трябва по-справедливо да се разпределят приходите от акциз и печалбата на компаниите, формиращи крайната цена на петролните продукти. „Ако това се случи, в държавата могат да влязат около 1 млрд. лв. годишно”, посочи Гечев.

Крайната цена на горивата в България е на едни от най-ниските в ЕС. Ние сме на 24-25-о място – едни от най-ниските цени на колонка. В същото време България се придържа към най-ниските нива на акцизи върху горивата, обърна внимание той и посочи, че разликата с Холандия например е три пъти. Връзката с бюджета е, че по-голямата част се прибира от продавачите на горива в България, а не от държавата, заяви левият депутат.

По негови данни България губи поне 700-800 милиарда лева годишно от това, че се придържа към рекордно ниски акцизи. За него това, което трябва да се направи, е да се засили конкуренцията, като се демонополизират данъчните складове. 

По думите му при увеличен акциз цените на горивата няма да се променят.

„Очевидно са необходими пакет от мерки, които държавата да предприеме, да не се чака само един орган да се самосезира, а държавата с всичките си структури да потърси решение, които да насърчат конкуренцията, защото именно конкуренцията, за алтернативен внос, за нови играчи на пазара, свалят маржовете на търговците  и свалят цените”, коментира Петър Славов от Реформаторския блок.

Той твърди, че управляващите не дават информация кой контролира данъчните складове.

Именно за данъчните складове упорито министерството мълчи и отказва да каже към момента кой на практика ги контролира, каза Славов. А това е обществена информация, която те са длъжни да предоставят не само на народни представители, но и на обществото, допълни той и обяви, че  до дни очакваме решение по заведено дело по темата.

През 2011 г. предшественикът на сегашния министър Симеон Дянков е предоставил тази информация. И тогава не е била данъчно осигурителна тайна. Тази стара информация е и публична тя е получена по пътя на парламентарния контрол, каза още той.

Румен Гечев добави, че ще настоява за информация за състоянието на данъчните складове и кой ги е притежавал от 2010 г. досега. За него проблемът не е, че „Лукойл“ е монополист, защото е единствената рафинерия, а "вината е в държавата, която не си изпълнява регулативните функции да засилва конкуренцията". Тя не допуска внос от други рафинерии, които биха се конкурирали с нея, посочи Гечев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
"вината е в държавата, която не си изпълнява регулативните функции да засилва конкуренцията". Тя не допуска внос от други рафинерии, които биха се конкурирали с нея, посочи Гечев.Нали Бойко Борисов се хвали ,че играели карти с Златев шефа на Лукойл - как да му направи конкуренция ?! Трябва да ''въстане'' народа КАТО ПРЕДИ ТОВА МУ СЕ ОБЯСНИ ЦЯЛАТА ИСТИНА И АЗ ЗАТОВА ПИША НА СТЕНАТА СИ В ФЕЙСБУКА - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447Сега се сетих ,че преди време четох някъде ,че у нас имало 5000 склада за горива за селското стопанство които не се контролират или ,че нямат измервателни уреди (не си спомням) но помня ,че загубите се изчисляваха на 1млрд.лв. и т.н. затова съм дал цифрите 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
dolce
преди 8 години
Виж ти,700-800 милиарда лв. годишно.Я ги понамалете малко,че видиш ли БВП фръкнал като на Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още