IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запечатани са бензиностанции в пет града за некачествено гориво

Констатирани са устройства, за които се предполага, че се използват за манипулиране на данните, подавани към НАП

16:54 | 28.02.16 г. 3
Запечатани са бензиностанции в пет града за некачествено гориво

За продажба на некачествено гориво са запечатани бензиностанции в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен. Близо 29 000 литра гориво са спрени от разпространение. 

Под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари в ГДБОП се извършват проверки на обекти, търгуващи с гориво, съобщава пресцентърът на МВР.

Констатирани са устройства, за които се предполага, че се използват за манипулиране на данните, подавани към НАП, посочва се в съобщението. 

Съвместните действия се осъществяват под надзора на прокуратурата.

Специализираната операция се осъществява от 26 февруари в столицата и в още 15 областни града. Предварително са избрани фирми и търговски обекти, осъществяващи разпространение и търговия с течни горива. На базата на анализа са определени за проверка 50 бензиностанции и газстанции.

Най-често констатираните нарушения са разлика в касовата наличност, неработещ нивомер и електронна система фискална памет (ЕСФП), за която се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП. 

Предприети са действия по изтегляне на некачественото гориво от търговската мрежа - досега са спрени от разпространение 17 000 литра, от които 8300 л гориво за дизелови двигатели и 8700 л автомобилен бензин.

 Други два обекта са затворени поради липса на декларация за съответствие и проследимост. Спрени от разпространение поради установени документални нарушения са 11 700 литра гориво за дизелови двигатели.

Сред негативните констатации в хода на проверките е използването на нивомерни измервателни системи (НИС) без валидни контролни знаци от метрологичен контрол - установени са 13 такива случая, както и четири случая, при които НИС мери във вреда на клиента.

Издадени са предписания за спиране от употреба на колонките и извършване на проверка на системите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
"...Близо 29 000 литра гориво са спрени от разпространение. ..."Аз пък си помислих, че са 29 000 тона. То били 2-3 цистерни. Аман от палячовщини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 0
stasi666
преди 8 години
''Предварително са избрани фирми и търговски обекти, осъществяващи разпространение и търговия с течни горива.'' нашите фирми ги предупредихме и ударихме конкуренцията,предполагам това е идеята освен елементарния PR,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
А досега къде спаха и правителството и институциите?Поредния PR.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още