IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производител на гуми призна за фалшификации

Nokian Tyres систематично манипулирала резултати от тестове

13:53 | 29.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Nokian Tyres</p>

Снимка: Nokian Tyres

Скандинавският производител на гуми Nokian Tyres се извини за систематично фалшифициране на резултати от тестовете на своите продукти. Финландците признаха, че за демонстрации и изпитания са създали специални серии гуми, които са показвали само високи резултати.

На официалния сайт на компанията, която е един от най-големите производители на гуми в света, ръководството съобщи официално за измамата. Скандалът обаче избухна по-рано, след като финландското издание Kauppalehti първо разказа за фалшификацията.

Журналисти от медията разкриха, че Nokian е предоставяла за тестове на летни и зимни гуми специални продукти, които се отличават значително от тези, които продава всъщност. Репортерите установили също, че експертите от компанията старателно са изучавали гумите на конкурентни производители и без да се притесняват, използвали техните технологии в своите продукти.

Всичко това съответно довело до постигането на високи резултати от страна на гумите на Nokian. Проведеното официално разследване също доказало, че стандартните гуми на компанията съвсем не показват същите резултати, каквито имат тестовите образци.

„Искам да се извиня за грешките, които сме допускали в миналото, и да уверя всички, че още през миналата година сме забранили на всички наши сътрудници и подразделения да произвеждат гуми, предназначени за независими тестове”, заяви шефът на Nokian Tyres Ари Лехоранта.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още