IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Русия отново се е свила през януари

Темпът на свиване на годишна база обаче е по-бавен в сравнение с този през декември

18:22 | 29.02.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономиката на Русия се е свила с по-бавен темп през януари. Гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина предупреди обаче, че рисковете остават „високи“, усложнявайки картината за централните банкери, които трябва да вземат решение по лихвените проценти след няколко седмици, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 2,5% спрямо предишната година след 3,5% спад през декември, заяви икономическо министерство в уебсайта си в понеделник. Инфлационните очаквания, ключов показател за бъдещия ръст на цените, са се понижили през февруари въпреки отслабването на рублата, което дава основания за „внимателен оптимизъм“, каза Набиулина в Шанхай, цитирана от Интерфакс.

„Инфлационните рискове остават високи, макар че не отчитат ръст напоследък“, казва Набиулина. „Рисковете от продължителен икономически спад също остават, въпреки че показателите за януари показват, че темпът на спада е намалял“.

Централната банка преосмисля баланса на рисковете преди срещата си на 18 март, след като през януари предупреди, че може да затегне паричната политика, ако инфлационните заплахи се засилят на фона на сътресенията в цените на петрола. Инфлационните очаквания са нараснали до близо едногодишен връх през януари, в който ръстът на основните цени е отслабнал с 9,8%, най-бавният от ноември 2014 г. насам.


source: tradingeconomics.com

Централната банка на Русия, която иска да свали годишната инфлация до 4% до края на 2017 г., държи основния лихвен процент на ниво от 11% от юли насам. Централната банка ще постигне целевия си растеж през следващата година съгласно основния си сценарий и може да достигне целта ù според „рисковите“ си перспективи, ако няма допълнителни инфлационни шокове, каза Набиулина.

И все пак, вероятността да не се постигне целта при „рисковия“ сценарий, който предполага цена на петрола от 25 долара за барел, „съществува и не е малка“, добави Набиулина.

Рублата отслабна с 3% спрямо долара тази година, превръщайки се в най-лошо представилата се валута сред развиващите се държави в Европа. Слабостта на валутата ще добави около 2,5 процентни пункта към инфлацията през 2016 г., каза Набиулина.

Централната банка прогнозира, че икономиката ще се свие с между 1 и 3% тази година, заяви гуверньорът. Свиването през първото тримесечие се оценява на 1,7% до 2,5% на годишна база, каза централната банка в петък. Регулаторът ще актуализира сценариите си до края на март, заяви още Набиулина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 36 rate down comment 9
0pk
преди 8 години
Да бе, скивай Обама каза че им е разкъсал икономиката на парцали, пък те още по-надълбоко потъват. Дъното не се вижда. Само да не вземат да изплуват от другата страна. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 8 години
Има, разпад на Московия! Ама пък то т'ва може и да е възход. Знам ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 52 rate down comment 11
0pk
преди 8 години
А стига бе, то има ли още накъде по-надолу?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 19
ing5rov
преди 8 години
"И на коча мадете се клатят, ама не падат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още