IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intercontinental Exchange обмисля контраоферта за London Stock Exchange

Американската компания направи съобщението само седмица след новината, че Deutsche Boerse води преговори за сливане

13:08 | 01.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският борсов оператор Intercontinental Exchange Inc. (ICE) съобщи, че обмисля отправянето на оферта за придобиването на London Stock Exchange Group Plc (LSE), само седмица след като Deutsche Boerse AG обяви, че води преговори за сливане с британската компания, съобщава Bloomberg.

В свое изявление ICE казва, че не е взела финално решение дали да отправи оферта и за момента не се е свързала с борда на LSE във връзка със сделката. Заради съобщението акциите на LSE скочиха до рекордно високо ниво с ръст от 8% към 8:50 лондонско време.

Няма сигурност по това дали ще бъде направена някаква оферта, нито пък по условията на самото предложение“, заяви ICE.

ICE, която е базирана в Атланта и е собственик на New York Stock Exchange, работи с консултанти, включително Morgan Stanley, за да подготви възможна оферта за LSE, твърдят запознати източници, поискали анонимност заради конфиденциалността на разговорите.

Макар че американската компания е наясно, че може да се изправи пред политическо и корпоративно противопоставяне, ако се опита да провали европейската сделка, ICE е заключила, че акционерите на LSE може да бъдат убедени с по-висока оферта, казват източниците. Контрапредложениет може най-малкото да принуди Deutsche Boerse да увеличи офертата си, казва един от източниците.

CME Group също работи с консултанти, за да направи оценка дали може да оспори сделката, споделят други запознати източници. Макар че контраоферта за LSE е най-вероятната опция, която СМЕ разглежда, дискусиите са на ранен етап и базираната в Чикаго компания може да реши да не продължава напред, казват още източниците.

Малко вероятно е ICE да предприеме ход преди 22 март, когато е крайният срок, наложен от Великобритания, в рамките на който Deutsche Boerse може да направи официална оферта за LSE, казва един от източниците.

Представители на LSE, Morgan Stanley и СМЕ отказват коментар. Представител на Deutsche Boerse засега също не отговаря на запитвания за коментар.

Борсовият бизнес е на гребена на вълната по отношение на придобиванията. ICE, ръководена от главния изпълнителен директор Джеф Шпрехер, стана глобален лидер отчасти заради скорошни сделки, например придобиването на NYSE Euronext през 2013 г., който дойде и с бизнеса с деривати Liffe. През октомври пък Шпрехер разшири бизнеса си с услуги за данни, придобивайки Interactive Data Holdings Corp. за 5,2 млрд. долара.

ICE често отправя непоискани оферти към конкурентите си. През 2007 г. например Chicago Mercantile Exchange успя да купи Chicago Board of Trade въпреки непоисканата оферта на ICE за 11,8 млрд. долара. Chicago Merc обаче трябваше да увеличи предложението си тройно, за да спечели сделката.

Миналата седмица Deutsche Boerse и LSE обявиха планове за обединяване и създаване на глобален играч на стойност поне 20 млрд. паунда (28 млрд. долара), който може да се конкурира по-добре с ICE, както и със СМЕ Group, най-големия пазар на деривати в света.

Германско-британското сливане може да даде и на потребителите единен пазар на основните борси в Лондон, Франкфурт и Милано, както и достъп до общоевропейската платформа за търговия Turquoise. Сделката ще събере и индекса Euro Stoxx 50, най-ценният капиталов индекс в Европа, с портфейла от индекси на FTSE Russell под един покрив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още