IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вицепрезидентът на Facebook за Латинска Америка е арестуван в Бразилия

Причината е, че WhatsApp е отказал да предостави данни за разговори на предполагаеми наркопласьори на властите

08:29 | 02.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Вицепрезидентът на Facebook за Латинска Америка е арестуван в Бразилия

Вицепрезидентът на Facebook за Латинска Америка Диего Дзодан е бил арестуван във вторник в своето жилище в Сао Пауло, Бразилия, пише местният вестник Folha de São Paulo. Причината е спор между бразилските власти и дъщерната на Facebook компания за мобилни съобщения WhatsApp, касаещ данни на предполагаем наркотърговец.

По-рано съдия в местен съд е наредил на WhatsApp да предаде на властите данни за разговор на предполагаеми наркотърговци. Когато Facebook е отказал това, полицията е задържала Дзодан. 

Според BBC съдия от североизточния щат Сергипе е издал заповедта за задържането на мениджъра. Дзодан е бил арестуван при напускането на жилището си в квартал в Сао Пауло. 


Според властите съдът е издал своята заповед на три пъти и е започнал да глобява Facebook с 50 000 реала (12 600 долара) на ден за несъдействие преди два месеца. Последния месец глобата е била увеличена до 1 млн. реала (253 000 долара) на ден.  

Проблемът е, че WhatsApp напълно криптира съобщенията, които са изпратени между потребителите, и не ги записва. Дори и да получи достъп до спецефично устройство, явно за компанията е трудно да разкодира съобщенията. 

„WhatsApp не може да предостави информация, която не притежава“, заяви компанията в свое становище. „Ние сътрудничим напълно в съзвучие с нашите способности по случая и въпреки че уважаваме важната задача на блюстителите на закона, не сме съгласни с решението“. В становището си социалната мрежа пояснява, че става дума за „екстремна и необяснима мярка“. 

Facebook и WhatsApp, който бе купен от американския концерн през 2014 г., са особено популярни в Бразилия. 93 млн. от интернет потребителите в Бразилия (половината население) използват WhatsApp, сочат данни на сайта TechCrunch, като много млади и бедни бразилци се възползват от възможността за безплатни съобщения и интернет телефония. Затова не е чудно, че Facebook не иска да загуби доверието им.

През декември WhatsApp бе блокирана за 48 часа в Бразилия заради съдебно решение. И тогава мярката бе оправдана с факта, че услугата не е предоставила важни данни на властите при разследване на криминални деяния.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Фейсбук и Алфабет от години са основните защитници на престъпници, терористи, педофили и всякаква друга ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още