IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Икономиката расте, но растежът на работните заплати варира в широки граници

Президентът на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс не вижда признаци на слабост

11:15 | 03.03.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Американската икономика продължава да се разширява в повечето региони на страната, докато ръстът на работните заплати варира в широки граници. Това се посочва в Бежовата книга на Федералния резерв на САЩ (Фед), която се публикува осем пъти годишно, пише Bloomberg.

Седем от 12-те области на Фед описват икономика като растяща „умерено“, „слабо“ или „минимално“.

Данните за производството са смесени, като секторът продължава да страда от по-скъпия долар и „отслабващите перспективи пред световната икономика“, които изяждат приходите от чужбина.

Щатските централни банкери се събират след две седмици, за да обсъдят оценките си за икономиката и да решат дали ще вдигнат лихвите, или не. Докато последните данни за заетостта, разходите на домакинствата и инфлацията са като цяло положителни, опасенията за глобалния растеж и пазарната волатилност занижават очакванията за повишаване на лихвените проценти този месец.

Инвеститорите виждат само 12% вероятност за ръст на лихвите по време на заседанието на Фед на 15 и 16 март. Щатската централна банка покачи ставките за пръв път от десетилетие през декември 2015 г.

В свое изказване президентът на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс каза, че прогнозите за лихвите на Комисията за отворения пазар, които ще публикува след заседанието, могат да се различават „леко“ от тези, публикувани в края на 2015 г.

Той допълни, че не вижда признаци на слабости в американската икономика и Фед „продължава да се движи по пътя на повишаване на лихвите“. Уилямс категорично отхвърли идеята за въвеждане на отрицателни лихвени проценти в САЩ, ако се окаже, че първата по големина икономика в света се нуждае от още стимули.

Проучването на Фед показва, че въпреки че работните заплати като цяло растат от началото на годината, растежът е непоследователен. Регионите на Канзас Сити, Ричмънд и Атланта докладват за запазване на нивото на заплатите. В Сейнт Луис 56% от респондентите отчитат ръст на заплащането, което е най-големият дял от две години.

Размерът на заплатите варира и според вида на квалификацията. Положителен ръст на работните заплати се наблюдава в седем региона на Фед за висококвалифицираните служители, докато другите пет региона докладват за повишения на заплатите на нискоквалифицираните работници.

Повечето области на Фед подчертават наличието на „слаб прираст на трудовия пазар“.

Същевременно потребителските разходи се увеличават в повечето от регионите, като продажбите на автомобили остават високи. Търсенето на кредити се увеличава в повечето региони, докато качеството на заемите и кредитните стандартни остават без промяна.

Продажбите на имоти отбелязват ръст във всички области, с изключение на Ню Йорк и Канзас Сити, където по-слабите продажби се дължат на сезонни фактори. Няколко области отчитат силен ръст на строителството на многофамилни жилища.

Проучването на Фед се базира на информация, събрана от началото на януари до 22 февруари включително. Докладът обобщава отговорите, дадени от предприятията и други икономически агенти извън системата на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Милтън Фридман е против частната монет.банка ФЕД и отделна тема е е ,че е противоречи на Конституцията - http://chitanka.info/text/12592-konstitutsija-na-syedinenite-amerikanski8. Конгресът има правото: 5. Да сече монети, да регулира тяхната стойност, както и стойността на чуждестранните монети.Според Фридман е напълно възможно да съществува постоянен икономически растеж и ниски нива на инфлацията, всичко което той изтъква като необходимо за това е добра правителствена парична политика от една страна и фискална, и регулационна политика от друга.За добрата правителствена парична политика Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmОстаналото съм го обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441ИКОНОМИКАТА Е ОСОБЕНА ,СЛОЖНА И СОЦИАЛНА НАУКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 1 ... Милтън Фрийдман е абсолютно категоричен, че Федералният резерв е причинил Великата депресия чрез рязко ограничаване на паричното предлагане в момент, в който пазарите на живот и смърт се борят за ликвидност. Конгресменът Рон Пол в същата връзка заявява: От Великата депресия, през стагфлацията от 70-те, до спукването на дотком-балона миналата година (речта му е произнесена на 10 септември 2002 г.), всяко икономическо сгромолясване, изстрадано от страната ни през последните 80 години води директно до политиката на Федералния резерв. Резервът следва упорито политика на наводняване на икономиката с лесни пари, водещо до неправилно разпределение на ресурсите и изкуствен бум, последван от рецесия или депресия, когато създадения от резерва балон гръмне Катастрофата от 2008-***, този път с ипотечните кредити, отново е изцяло стопроцентова заслуга на Федералния резерв - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.be
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Ама нали точно за това пиша - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/17130145256434412)разпределение в смисъл достойно заплащане съобразно инфлацията и производителността на труда защото фактите от САЩ са: ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - средн.почас.възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността ... през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес ,а оперативните корпоративни печалби са се утроили спрямо 2001г. Тези смешници от ФЕД трябва да си признаят защото фактите са много макар ,че престъпниците не винаги признават ...световно признатият икономист от Чикагската школа Милтън Фрийдман е абсолютно категоричен, че Федералният резерв е причинил Великата депресия чрез...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още