IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Заимов: Моментът е добър да се емитира дълг на световните пазари

Тенденцията за намаляване на лихвите по кредитите и депозитите няма да продължи, смята банкерът

15:33 | 03.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
М. Заимов: Моментът е добър да се емитира дълг на световните пазари

Състоянието на световните пазари е добро и може да се получи дълг срещу добра цена, смята банкерът Мартин Заимов. Пред БНР той посочи, че е привърженик на балансираните бюджети и ако има нужда от дълг, моментът за емитиране е добър.

Банкерът не очаква тенденцията за намаляване на лихвите по депозитите и по заемите да продължи. Според него рисковете се увеличават, но в същото време системата е свръхликвидна и това не позволява ръст на лихвените нива.Той уточни, че сега банковата система е стабилна, а рисковете идват от външната среда.

Мартин Заимов коментира и предстоящите стрес тестове на банковата система. За него те "дисциплинират" сектора, а и случаят с КТБ е уплашил банките и дори и да има подобни практики, те са в много по-малка степен.

За професионалистите от години е било видимо, че Корпоративна търговска банка (КТБ) "не е банка", коментира още Заимов. Според него моделът, който банката е следвала - "институция, която функционира само на базата на контакти с държавата, при това не по най-прозрачния начин", не е българска специфика. "Това го има в абсолютно всички държави, включително и най-развитите", каза той.

Според него няма банков регулатор, който да може да взема решения извън властовия контекст. Отговорността за "величаенето" банката е концентрирана в политическата класа, заяви още банкерът.

Един регулатор, в която и да е сфера, е независим до известна степен, но не изцяло, заяви още Заимов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Като ще трупат дълг да го трупат в долари щото в евро е опасно и един хубав ден може да се получи същата ситуация като при швейцарският франк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Този същият искаше да разпродаде златния резерв на България когато цената беше около $400 за унция. Добре, че Гаврийски го плесна през ръчичките. Съветите, които получаваме от такива са наистина безценни, т.е. с нулева стойност. Даже са с отрицателна стойност....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Аре давай смело! Още 22 милиарда дълг. Да натрият носа на смотания Орешков, дето го направиха на 5 стинки за 1 милиард лева за връщането на тиквения заем за земеделците. Тогава и Ци Ци имаше. Сега нищо. Останаха само метиляви оффци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още