IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Словакия е напът да спечели трети мандат, но без мнозинство

В центъра на кампанията са съмненията относно бъдещето на ЕС и мигрантският въпрос

15:04 | 05.03.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Премиерът на Словакия Роберт Фицо. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Премиерът на Словакия Роберт Фицо. Снимка: архив, Ройтерс

Словаците гласуват днес на парламентарните избори, които изглежда, че ще донесат трети мандат на премиера Роберт Фицо, който обещава да повиши стандарта на живот в източната страна членка на еврозоната и да пази гражданите й от мигрантската криза в Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg.

Социологически проучвания показват, че партията на Фицо „Смер - социална демокрация“ води. Тя ще спечели между 32,5% и 38,4% от гласовете, което е достатъчно да остане на власт с един или два коалиционни партньора, но не и за самостоятелно управление. Bloomberg посочва и че максималният брой опозиционни партии може да е шест или седем, а сред тях има такива, които искат намаляване на данъците и борба с корупцията.

Това е факт, след като подкрепата за премиера спадна в сравнение със случилото се преди четири години. На изборите през 2012 г. партията на Фицо получи 44,4% от вота. Тогава тази категорична победа позволи на една партия да управлява сама Словакия за първи път от разделението на Чехословакия през 1993 г.

В центъра на кампанията са съмненията относно бъдещето на ЕС, след като страната с население 5,4 млн. души претегля ползите от приемането на еврото през 2009 г. спрямо задълженията, измежду които приютяването на мигранти и оказване на помощ за Гърция.

Фицо се присъедини към съседите си от ЕС - Унгария на Виктор Орбан и Полша на Ярослав Качински, в отричането на нуждата от европейски план за разпределяне на бежанците. Противниците му пък се опитват да привлекат избиратели с мерки за подобряване на публичните услуги, включително болничното лечение и образованието.

51-годишният министър-председател на Словакия изгради предизборната си кампания с твърд тон спрямо „диктаторите“ от ЕС и призова 28-членният блок да разхлаби санкциите срещу Русия заради Украйна.

Освен това той предизвика критики за това, че не успя да се справи с корупцията в съдебната система след скандал заради надценено медицинско оборудване, довел до оставката на здравния министър и правителствения говорител.

Въпреки че претърпя изненадващо поражение на президентските избори през 2014 г., евентуална победа в събота може да направи Фицо първия словашки лидер, който печели трети мандат. Освен това той ще отговаря за словашкото председателство на ЕС, което започва през юли, и ще организира срещи за справяне с мигрантската криза и потенциалния изход на Великобритания от блока.

„Смер“ ще спечели 35% от гласовете, или 62 места в 150-членния парламент, показват резултати от проведено от агенция „Фокус“ в периода 6-14 февруари социологическо проучване. Потенциален коалиционен партньор е Словашката национална партия, която ще получи около 9% и с която „Смер“ управлява от 2006 до 2010 г.

Дясноцентристките опозиционни партии Сиет и Мост-Хид ще спечелят 14% и 8 на сто, съответно. Седем партии ще влязат в парламента, съдейки от допитването до 1 005 души.

Правителството на Фицо продължава да привлича чужди инвестиции. Последната е и най-голямата в историята на страната – автомобилният завод на Jaguar Land Rover за 1,4 млрд. евро. Сделката консолидира позицията на Словакия като най-големия производител на автомобили, падащи се на глава от населението в света, и осигурява темпове на растеж, които са над средните за еврозоната.

През четвъртото тримесечие на 2015 г. икономическият ръст се ускори до 4,2% на годишна база. Безработицата пък е близо до 7-годишно дъно, въпреки че е 10,4%. Основният индекс на борсата в Братислава - SSI, нарасна с 31,5% през 2015 г., за да се окаже третият най-добре представящт се бенчмарк в региона на Централна и Източна Европа. За два месеца през 2016 г. индексът е прибавил още 8,8% към стойността си.

Експанзията бе комбинирана със строги мерки срещу укриването на данъци, които да компенсират повишените социални разходи. Това е добре дошло за страната, в която жизненият стандарт нарасна от близо половината от средното за ЕС до над една трета от присъединяването през 2004 г. Фицо сега обеща да похарчи още 1 млрд. евро в социалната сфера, ако бъде преизбран.

Въпреки че растежът не може да спре спадащата подкрепа за „Смер“, Фицо води яростна кампания срещу плана на Ангела Меркел за споделяне на тежестта от разрешаването на най-страшната мигрантска криза в Европа от Втората световна война.

Словакия не се намира на основния път на бежанците от Африка и Близкия изток към по-богатите страни членки. През 2015 г. Братислава получи само 330 заявления за убежище и предостави само 8.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Едно мога да кажа на всички българи, които се възхищават на Фицо и на Орбан.ЕС беше любвеобвилна майка за Унгария и Словакия и хладна мащеха за България и Румъния. В Унгария през 90тте се изляха реки от инвестиции и благоденствие. Бедната чешка/австрийска провинция Словакия беше погледната благосклонно и се присъедини към ЕС и веднага и към ЕЗ без реално да имат държава, просто защото са в средата на Европа и са прекалено малки за да окажат влияние. Направо ги наеха на работа в Австрия и готово.България и Румъния обаче беряха шамарите за всичко и все нещо бяха криви и когато наистина са криви и когато не са. Последното унижение беше със Шенген, когато ни казаха да, по договор трябва да ви приемем, но няма и млъквайте там в ъгъла.Въпреки това, Унгария се провали. А нашите тук бият чело в земята и ми обясняват колко са велики унгарците и словаците и Орбан и Фицо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
иначе личното ми мнение покрай срещите с двата вида, словаците по ми допадат и като цяло съм им фен :) но иначе си парв че прекалиха, но не можеш и да отречеш че се дават поводи да сме всички евроскептици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
съгласен съм с теб, критиката ми към него е че е написал някви общи неща и не се разбира кво иска да каже ... все едно е някакъв политик и с изкаването си те кара да мислиш в определена посока (все едно там е добре, а виж тук колко сме ...), а този начин на изказ според мен е вреден и много ме дразни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Словашките *** ги пуснаха в ЕС и в ЕЗ покрай чехите и им разрешиха да работят в Австрия, а те си повярваха че са фактор и са "евроскептици" Казал е народа, "храни куче да те лае". ЕС им направи държавицата прилична за живеене, а те отворили усти като крокодили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 8 години
ти словашкия консул ли си? има ли причина да ги хвалиш или ей така си пишеш зада изглеждаш важен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Sakamano
преди 8 години
Всички страни от "първата вълна" са примери за успешен преход. Както и една от "втората вълна".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Vesko94
преди 8 години
Словакия има един най-добрите икономически показатели сред страните от ЦИЕ. Данъците са поне двойни на нашите, растежът е стабилен и движен от износа, инвестициите и потреблението. Реалните заплати растат и жизненото равнище всяка година се повишава. Пример за успешен преход
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още