IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Файман настоява Германия да определи максималния брой бежанци, които ще приеме

Австрийският канцлер иска страната да даде по-голяма яснота по проблема с бежанската вълна

18:00 | 06.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Австрийският канцлер Вернер Файман призова германското правителство да вземе пример от Австрия и да определи максимален брой бежанци, които ще приеме в страната.

По думите му Германия най-сетне трябва да създаде яснота по проблема. В противен случай бежанците ще продължат да се насочват към Германия. Файман смята, че, ако страната следва австрийския модел, тя може да определи своя лимит до 400 000 бежанци. Ако тя не го обяви ясно, бежанците ще продължават да смятат, че ще стигнат транзит до Германия.

Освен това Файман не изключва вероятността от възникването на юридически спор с Европейската комисия във връзка с въведените в Австрия максимални дневни квоти. Той твърди, че отварянето на границите през септември миналата година е било „аварийно решение за кратко време“, но с течение на времето става все по-ясно, че европейските мерки не са достатъчни, а държавите не са солидарни.

Файман прогнозира и какви ще бъдат решенията на срещата на върха между Европейския съюз и Турция, която ще се проведе утре в Брюксел.

"Първо, по-добро сътрудничество с Турция, общи действия срещу нелегалното превозване на бежанци и връщане на имигрантите, на които е отказан статут на бежанци. Второ, транзитното пропускане ще трябва да бъде прекратено. И трето, вместо да бъдат пропускани транзит бежанците, намиращи се извън Европейския Съюз - в Турция, Ливан и Йордания - да бъдат поемани от европейските държави с помощта на Върховния комисариат за бежанците на ООН", посочва той.

Австрийският канцлер смята, че легалното влизане в държавите на ЕС въз основа на контингентите трябва да замести хаотичното некоординирано транзитно пропускане. Освен това Европа трябва да осъзнае, че нови милиони хора възнамеряват да тръгнат към Европа, категоричен е той.

От своя страна австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил заяви, че не иска страната му да участва в квотна система за разпределение на бежанци сред европейските страни, тъй като вече прави достатъчно във връзка с бежанската криза, предава Ройтерс. Министърът направи коментарите в интервю за вестник „Йостерайх“, а те заплашват да затруднят още повече извънредната среща на високо равнище между ЕС и Турция. 

Австрия е последната спирка преди Германия за бежанците. Последната пък се явява основна дестинация за бягащите от войната в Близкия изток и на други места.

Европейската комисия и редица правозащитни организации вече отправиха остри критики към Виена за ограничаването на максималния прием на бежанци.

Австрия, чието население е 8,5 млн. души, получи 90 000 молби за убежище през 2015 г. През тази година страната ограничи техния брой и наложи дневен лимит за броя на обработваните молби.

"Ние поемаме лъвския пай и ще приемем 37 500 търсещи убежище само тази година. Сега е ред на другите. Защо Австрия да взема бежанци от Гърция? Това би изпратило погрешното послание", заявява Доскоцил.

Той твърди, че Виена настоява за квотна система и заяви, че много страни, които получават средства от ЕСА, трябва по-активно да помогнат в решаването на проблемите, свързани с хилядите имигранти, блокирани на границата между Гърция и Македония.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Абе защо главният виновник не казва нищо по въпроса...САЩовете няма ли да помогнат в разчистването на последствията ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още