IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян заплаши Вашингтон и Сеул с ядрен удар

Изявлението е вследствие на започващо днес голямо военно съвместно учение на САЩ и Южна Корея

08:24 | 07.03.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Севернокорейският лидер&nbsp;Ким Чен-ун. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Снимка: Ройтерс

Като реакция на планирани съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея днес Северна Корея заплаши днес да нанесе „изпреварващ ядрен удар", предава Ройтерс, позовавайки се на корейски държавни медии.

Северна Корея  ще нанесе „безразборни ядрени удари“ срещу враговете си, пояснява Националният комитет на отбраната (НКО), оглавяван от севернокорейския лидер Ким Чен-ун. КНДР е „готова да покаже мощта на своите въоръжени сили, включително ядрени, в случай че бъде дадена заповед от върховното командване", се казва в изявлението. Като цели на евентуален удар бяха посочени континенталната част на САЩ и американските бази в Азиатско-тихоокеанския регион.

Освен това Северна Корея имала „план за военна операция за освобождаване на Южна Корея". 

Комунистическият режим в Северна Корея редовно счита, че е провокиран от общите маневри в Южна Корея и обвинява САЩ, че заедно със своите партньори планират атака над Пхенян. Това се отрича от двете страни.

Едва наскоро корейски държавни медии предадоха, че лидерът Ким Чен-ун е наредил мигновено поставяне в бойна готовност на ядрените оръжия на страната. А през февруари Пхенян заплаши с ответен удар предвид планираните вече общи маневри на силите на Вашинтон и Сеул. Напрежението в региона се увеличи, след като през януари комунистическата държава извърши ядрен опит и изстреля спорна ракета през февруари. 

Заради изпитанието на водородна бомба от началото на годината и изстреляната ракета с далечен обсег през февруари Организацията на обединените нации (ООН) затегна санкциите срещу Северна Корея.  Предвижда се всички товари от и до Северна Корея да преминават през проверки. Преди на проверки подлежаха само товарите, за които има основателни причини за съмнение. Към “черния списък” на ООН са добавени и севернокорейски търговски представители в Сирия, Иран и Виетнам. Общо новите физически лица в списъка са 16, а юридическите – 12, като в него влизат и 31 кораба на севернокорейската мореплавателна компания Ocean Company Maritime Management (OMM).

САЩ и Южна Корея започват днес големи военни учения, които ще продължат до 30 април. Според КНДР маневрите са насочени срещу нейния суверенитет. Около 300 000 южнокорейски и 17 000 американски войници участват в ученията на Корейския полуостров.

Според агенция DPA, която се позова на източници от кабинета, Южна Корея ще обяви утре нови санкции срещу КНДР. Предполага се, че те ще включват забрана за влизане на кораби от Северна Корея и разширяване на списъка с подложени на наказателни мерки севернокорейци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
Макс
преди 8 години
Какво казва РИА. РИА казва нещо различно от това, което казва автора. РИА казва, че военното учение на Пиндостан и ЮК отработва учение по унищожение на другаря Ким и военната му инфраструктура. В учението участват стратегически, бомбардировач, подводница и авионосец... Хамериканците си правят майтап на гол г*з, който може да струва скъпо на всичкиТОКИО, 7 мар РИА Новости, Иван Захарченко. Вооруженные силы США и Южной Кореи начали в понедельник беспрецедентно крупные военные учения по уничтожению северокорейского руководства в случае войны, на что КНДР уже отреагировала угрозой превентивного ядерного удара.РИА Новости http://ria.ru/world/20160307/1386274469.html#ixzz42FcjULBX
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Тоя *** Ким Чен Ун е севернокорейският клонинг на Пеевски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Людени
преди 8 години
.... Пак !ТЕя така си поддържат спортната форма !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
кукумицин е тоя прическата ..... :)) но така както си лае може да сътвори някоя тъпотия де да го знам ... :)) Но ме кефи и онея зад него само пишат с тефтерите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Нищо няма да направят , ама все пак кефи тоя кураж да кажат директно на САЩа "еВете си мамата" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
тоя прическата е е.баси пича ама и америте не стоят мирно гадовете само го дърпат за опашката, кога ли ше ги изтрещи верно и ше става мазалото ..... "Имал план да ги освободи Южните от Сашш" - чувство за хумор има и като идея не е лошо ама дали ше му се получи вече това малко съмнейшън ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още