IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на първичните избори в САЩ се ожесточава

Фаворитите Доналд Тръмп и Хилари Клинтън срещат силен отпор от своите основни опоненти

10:10 | 07.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марко Рубио спечели категорично първичните избори на Републиканската партия в Пуерто Рико. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марко Рубио спечели категорично първичните избори на Републиканската партия в Пуерто Рико. Снимка: Ройтерс

Предизборната битка по време на първичния вот от президентските избори в САЩ се ожесточава през последните дни, след като фаворитите при републиканците и демократите Доналд Тръмп и Хилари Клинтън срещат засилен отпор от своите основни опоненти. Това показват резултатите от вчерашните избори в няколко щата, предава Ройтерс.

Сенаторът от щата Флорида Марко Рубио спечели първичните избори на Републиканската партия в Пуерто Рико. Той печели 71 процента от гласовете, следван от милиардера Доналд Тръмп с 13 процента, отбелязва DPA. Това е втора победа за Рубио в надпреварата за президентската номинация на републиканците. Победата с абсолютно мнозинство му осигурява всички 23 делегати на Пуерто Рико на републиканския конгрес за определяне на партийния кандидат за президент. 

Жителите на Пуерто Рико - карибски остров под американска юрисдикция - не могат да гласуват на президентските избори в САЩ през ноември, но пък могат да участват във вътрешнопартийните гласувания.

По-рано през уикенда Доналд Тръмп и Тед Круз, основният му конкурент за спечелването на кандидат-президентската номинация на републиканците, си поделиха по две победи: Тръмп - в Луизиана и Кентъки, а Круз - в Канзас и Мейн.  В общото класиране при набирането на делегатски гласове за националната партийна конференция води Тръмп с най-малко 375 гласа, следван от Круз с минимум 291.

След като узна за победата си в Кентъки, Доналд Тръмп прикани Рубио да се оттегли от надпреварата. Милиардерът заяви, че би желал да остане в двубой с Круз, който по думите му няма шансове да победи в големи щати като Ню Йорк и Калифорния.

 

Малко инфо за изборите в САЩ:Тръмп го катурнаха последната седмица и вече сериозно изостава от необходимите гласове за ...

Публикувахте от Petar Ganev в 7 март 2016 г.

В лагера на демократите Бърни Сандърс успя да победи в Небраска и Канзас, но бившата първа дама Хилари Клинтън все още води с два пъти повече делегати за националната конференция на Демократическата партия. Така Клинтън е все по-близо до това да спечели предварителните избори и да стане кандидатът на демократическата партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 8 години
Клинтън няма два пъти повече делегати от Санърс!Ако не се броят суперделегатите, който винаги могат да си сменят подкрепата разликата м/у двамата е около 20%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
този коментатора "Ganev" май е по-добре да си носи пиците там с пикапа и да не си дава мнението ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още