IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вторият лифт на Банско - за и против

Еколози настояват концесията за зоната да бъде прекратена, защото през последните години многократно е било нарушено екозаконодателството

10:20 | 07.03.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Юлен&nbsp;</em></p>

Снимка: Юлен 

Без съгласие около строителството на новия лифт в Банско завърши дебатът на икономиста Красен Станчев и еколога Петко Цветков в ефира на Bulgaria ОN AIR.

„За втори лифт и за всякакъв друг лифт има много ясни изисквания, трябва да се проведе ОВОС, така че каквото и да се строи - всичко подлежи на оценка“, коментира Станчев.

Петко Цветков от партия Зелените обаче е категоричен, че в последните години при концесията на зоната са извършени толкова много нарушения на екологичното законодателство, че тя трябва да бъде прекратена. „Не става дума за един лифт в повече или по-малко, става въпрос дали ще продължат подаръците от страна на държавите към олигарихията“, обясни той.

Според еколога екологичното законодателство не се спазва не само в Банско, а и по принцип в защитените територии.

Икономистът Красен Станчев обаче не е съгласен с тази теза. „Имаме контролни, органи, съд, строителен надзор, те не са дали становища, че концесията е нарушена“, обясни той. 

„Как сметката на българския народ не излиза, мнението на обществото може да бъде проследено по няколко начина – чрез избори и дали хората са готови да плащат за онези услуги, които им се предоставят. Очевидно е, че посещенията в Банско се увеличават, тоест хората са готови да плащат“, обясни икономистът.

Красен Станчев заключи, че до момента в ски курорта са направени инвестиции от около 100 млн. лева. „Приходите от туризъм в региона за последните години са средно около 50 млн. лева, от които половината са в частни къщи, стаи под наем“, каза още той.

По-късно днес на среща в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще бъде решена съдбата на втория лифт на Банско. От Министерството са поканили на разговорите министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Божидар Лукарски, както и на спорта Красен Кралев.  Поканен е и собственикът на ски операторите в Банско и Витоша - кипърският гражданин Георгиус Георгиу. 

Своето мнение ще изразят и председателите на ресорните парламентарни комисии, представители на неправителствения сектор, на община Банско и на концесионера „Юлен“, съобщиха от МОСВ.

Какво е Вашето мнение за изграждането на втори лифт в Банско и за развитието на зимния туризъм като цяло? Пишете ни с аргументирани тези на info@investor.bg, а ние ще дадем трибуна на позицията Ви.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
бай Промо
преди 8 години
На алчногъзите лица от Банско вторият лифт е най-малкият им проблем. Много по-голям проблем им е въздуха със сажди и канцерогени - PM 10, PM2.5, PM.1 и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Сараф
преди 8 години
Сега втори, след години трети и т.н докато всичко не стане бетон и кич като морето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Jay Gould
преди 8 години
БТВ в опит да оправдае журналистите си вземали пари под масата http://investments.dir.bg/_wm/library/item.php?did=555897&df=773127&dflid=3-btv-v-opit-da-opravdae-zhurnalistite-si-vzemali-pari-pod-masata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
Втори лифт, трети лифт, четвърти...Явно, маймуните са малко или клонът е пораснал, щом се борим за тяхното удвояване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 13
data
преди 8 години
Естествено че трябва да има втори лифт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 7
vzhekoff
преди 8 години
Лицето КС твърди,ч е щом някой налее някакви пари, може да си затворим очите пред нарушенията на закона. Поради какви причини лицето КС е в тази позиция ? Фактите говорят недвусмислено, че концесионерът е нарушил договора и ползва с 2/3 повече територия, както и има други груби погазвания на параметрите на концесията. Очевидно този концесионер, избран впрочем по неясни причини, не е добър стопанин на планината. Планината не е нито на концесионера, нито само на Банскалии, тя е национална собственост. Лица като КС са просто едни корупционери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още