IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред отличниците по равенство на половете в бизнеса

Страната ни е в топ 5 на държавите по участие на жени в управлението на бизнеса

15:06 | 07.03.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
България е сред отличниците по равенство на половете в бизнеса

България се нарежда сред първите пет държави в света по отношение на равенството на половете в бизнеса, показват данни на консултантската компания EY и Института за международна икономика "Питърсън“. Те са провели глобално проучване за участието на жени в бизнеса и заемането на ръководни постове. Изследването е проведено сред близо 22 хил. компании в 91 държави.

Резултатите показват, че жените не участват в глобалната икономика толкова, колкото мъжете, въпреки че според оценки на глобалния институт McKinsey при паритет между мъже и жени глобалното производство би се увеличило с над 25 на сто.

Само Норвегия, където действат и квоти за назначаването на жени в бордовете на държавните компании, прескача бариерата от 30% дял на жените в ръководствата на фирмите. България, Латвия, Филипините, Словения и Румъния са постигнали най-голям напредък по отношение на равенството между половете в бизнеса от гледна точка на дела на жените от топ мениджмънта на компаниите.

Що се отнася до най-голям брой жени, участващи в бордовете на директорите, първите пет държави в класацията са Норвегия (40%), Латвия (25%), Италия (24%), Финландия (23%) и България (22%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ентусиаст111
преди 8 години
Браво на нас! Напредничави сме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Много просто - жените все още не могат да издържат чисто физически наравно с мъжете. То няма и нужда, освен за целите на разни политически структурки - за да прилапат някой лев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още