IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да има ли втори лифт в Банско? Дебатите продължават

Според икономиста Владимир Каролев природозащитниците искат неща, които не може да ги има, а неправителствените организации обвиняват властите в непрозрачност

11:32 | 08.03.16 г. 4
Да има ли втори лифт в Банско? Дебатите продължават

Втори лифт на Банско трябва да има, заяви категорично икономистът Владимир Каролев в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR. Той влезе в лют спор с представителя на Зелените Андрей Ралев по отношение на концесията за Банско и нейната законност. "Няма проект за втора кабинка", опонира му Ралев.

Вчера концесията на Банско беше тема на продължилата три часа среща между министри, представители на държавни агенции, на концесионера и неправителствени организации. Консенсус обаче не беше постигнат.


 
От ДНСК увериха, че в ски зоната няма констатирани закононарушения. Природозащитниците обаче настояваха договорът да бъде развален. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева изрази притесненията си, че съществени неизпълнения на клаузите по договорите с концесионера много трудно могат да бъдат доказани и ако държавата прекрати взаимоотношенията, то хазната ще претърпи десетки милиона лева загуби. 

Според междуведомствената комисия, направила анализа на концесионния договор, разумното решение е промяна на параметрите му, защото прекратяването би довело до сериозни финансови щети за държавата.

В ефира на телевизията Каролев неколкократно заяви, че Ралев лъже и че няма никакво законно основание за развалянето на концесионния договор за ски зоната в Банско. Той обясни, че проверките на ДНСК не са открили нарушения. 

Според Ралев обаче първо трябва да се изчистят спорните въпроси около концесията на Банско. "Разговорите продължават. Проблемът е, че държавата в продължение на няколко правителства работи за олигархията", смята екологът. Той обвини Община Банско, че е променяла териториалния план за града без да се съобразява с няколко закона. Община Банско не е установила незаконно строителство в обекта на концесията, но тя проверява сама себе си, защото е съдружник в "Юлен", смята Ралев.

"Поискали сме всички документи за строителството, които не се издават от министерството", каза още той.

Опасенията на екозащитниците са за беззаконие и липса на публичност. "Ние не се занимаваме с темата развитие на ски туризма", обясни Ралев и призна, че самият той е скиор и предпочита пистите около Чепеларе.

Каролев отвърна, че машините за сняг на тези писти са незаконни и го попита защо досега за там не са подавали сигнал. "Не знам защо се фокусираме само върху Банско. Има документ, в който се поставя зимният туризъм за приоритет. Вчера никой не взе отношение по него", допълни Каролев.

Икономистът е убеден, че природозащитниците искат неща, които не може да ги има, и неща, които ще бъдат направени, само ако се промени планът за управление на Пирин. "Искат неща, които ги няма в момента", обобщи той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: бай Промо, мислиш ли, че въобще има "незаконно строителство"Мисля, и съм убеден, че има строителство, което е в противоречие с еко-нормите и еко-изискванията, а дали е законно или незаконно - всичко е относително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
бай Промо, мислиш ли, че въобще има "незаконно строителство", при положение, че концесията е от 2001 година, а оттогава в България се смениха поне 6 различни правителства! С всички цветове! Тоест бай Цеко е бил в съдружие с всичките за да не установят "незаконното правителство" ли? Съмнявам се и аз лично вярвам на версията, че просто подобно строителство в ски зона Банско не съществува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
бай Промо
преди 8 години
Следва да се направи едно тотално разследване за незаконно строителство ... и то не от акционери с конфликт на интереси, а от независима организация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
crazy_moni
преди 8 години
как ще се разваля концесията, знаете ли какви негативни последици ще донесе това за държавата, икономиката, туризма й
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още