IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Канада може да експериментира с безусловен базов доход

Пилотен проект предвижда въвеждането му за щата Онтарио

15:01 | 09.03.16 г. 114
Автор - снимка
Създател
И Канада може да експериментира с безусловен базов доход

Дискусии за безусловен базов доход (ББД) има отдавна. Но дори и ако много държави обмислят това в момента, нито една страна действително не е въвела безусловния основен доход на практика.

Това обаче може да се промени скоро. Както пише Quarz.com, канадският щат Онтарио възнамерява да пусне подобен пилотен проект.

Както става ясно от проектобюджета за 2016 г., в рамките на проекта някои граждани на щата трябва да получават ББД. С експеримента трябва да се установи дали „безусловен базов доход може да надгради успехите, които са били постигнати чрез политиката на минимална работна заплата и по-високите обезщетения за деца, и да предложи по-голяма стабилност и предвидима подкрепа за днешния динамичен пазар на труда". Пилотната програма е част от по-широкообхватен пакет от мерки, с които следва да се създадат по-хуманни условия в канадската провинция.

Дали ББД означава благосъстояние за всички? Не е задължително. Критици на проекта се съмняват във възможността за финансиране на тази радикална реформа за социални помощи. За да се поемат разходите, са нужни огромни повишения на данъците и съкращения на други социални програми. 

Същевременно изниква и темата за получателите на този ББД. Кои са тези хора? Критиците се опасяват, че хората, които ще получават тези пари, няма да са мотивирани да си търсят работа. Така реформата не би изпълнила целта си, защото идеята зад въвеждането на безусловен базов доход е да се даде възможност на хората да приемат и по-слабо платени работни места.  

В последните месеци подобна идея се дискутира и в други страни, сред които Финландия, Швейцария, Германия и др. На 5 юни швейцарците ще гласуват на референдум предложение, според което всеки швейцарец ще получава 2 500 швейцарски франка (2 450 долара) месечно, без значение дали работи, или не.

По-рано идеята възбуди обществени дискусии през декември, когато се появи информация, че властите  във Финландия обмислят въвеждане на т.нар. Основен национален доход (безусловен базов доход) в размер на 800 евро, който да се изплаща месечно на всеки гражданин и да е освободен от данъци. Предложението е на държавната агенция за социално осигуряване (Kela) и то предполага този основен доход да замени всякакви други помощи. Тези 800 евро ще бъдат изплащани на всеки пълнолетен гражданин, независимо дали има други доходи, или не.

Темата за въвеждането на безусловен базов доход е широко дискутирана и в България. Според повечето критици, сред които и икономистът Стоян Панчев, подобен вид подпомагане изкривява стимулите за работа – големи групи от населението ще бъдат насърчавани да не работят, а да чакат управляващите да се грижат за тях.

Трябва да се отчете и цената на това преразпределение. Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от например 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, смята Божидар Данев от БСК.

Сред застъпниците на идеята е Тони Баждаров, предприемач с 22-годишен опит в търговията. "ББД от една страна е спасителен пояс за всички хора. Ако човек не работи по една или друга причина – намира се в детска възраст или пък е пенсионер, той получава доход,  който му осигурява достоен живот. Но тъй като всички хора са равни, този доход се полага на цялото население, в това число и на работещите. От друга страна ББД е един пазар за стоките и услугите, които са включени в базовия пакет", каза той в интервю за Investor.bg.

Какво е Вашето мнение за въвеждането на ББД? Пращайте мненията си на info@investor.bg. Авторите на по-интересните материали, които публикуваме, ще получат книга на икономическа тематика.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
ей смешен никой не може да ми каже какво да пиша кога и как ,и отделно Конституцията Чл. 39.(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.КАКВО ТЕ Е ЯД ,ЧЕ РАЗБИРАМ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕБ ЛИ ?! ,ЧЕ КАЗВАМ ИСТИНАТА ЛИ ?! НЕ ВЪРВИШ СМЕШЕН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 7
comet
преди 8 години
Не са здрави сърните в гора без вълци; Спартанците са хвърляли от скалите нездравите новородени; и т.н., и т.н..ББД е поредната схема за доограбване и дозаробване на обществата, като тия експерименти (отклонения от Законите на Природата) накрая ще се окажат фатални дори за Експериментиращите (ония 1% дето вече владеят 50% от световното богатство).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 9
kypa
преди 8 години
От данъци. Швейцария откъде ще взима пари за ББД от 2 500 швейцарски франка? Ще се вдигнат данъците на богатите и едрия бизнес. Пари ще се съберат.Какво мислиш ще се случи, когато въведат ББД в други европейски държави?!?Всеки нормално мислещ човек, ще се запъти натам, защото това ще му гарантира нормалното пребиваване, независимо какво ще работи.Населенията на тези страни ще се удвоят и утрои в рамките на 10-20 години.Ще се раждат деца и ще се създават компании. Липсите в определени сфери ще намалеят драстично, в някои дори ще изчезнат.Какво ще се случи с България, ако не въведат ББД? Ще се множат мошениците и некоректните работодатели. Олигарсите ще продължат да крадат. Българите ще продължат да емигрират и липсата на кадри ще продължи да се увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Ей комунист, престани да заливаш форума с помия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Интересно ми е как разсъждаваш и да обясниш от къде държавата ще взима парите за ББД като преди това прочети малко фактите - http://***.bgonair.bg/magazine/2016-01-05/pari-za-nishtoостаналото съм го обяснил в коментар 3,4,7 Икономиката е особена наука но и социална и решението не е ББД а безработица до 2-3% ,и аз мога да е подържам столетия напред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 9
fred13
преди 8 години
Рано или късно това трябва да се случи и ще се наложи.....!Много хора напуснаха България от липсата на средства за елементарно оцеляване,много се самоубиха в отчаяние от мизерия и глад.ББД би спасил и селата от кокошкарските обири от озверели от липса на средства айдуци по неволя, или крадат или умират от глад.ББД ще стимулира производството и потреблението и ще спаси България.Пари в банките много, магазините пълни - обикновените хора нямат пари.Щом могат да се източат от банките милиарди ,власт имащи с депозити от милиони в банките, значи пари има но не стигат до обикновеният човек!Трябва да се дадат пари на хората и тогава тогава да се вдигат цени и данъци, защото търпението на хората не е безкрайно...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 13
kypa
преди 8 години
Не разбирам, защо всички мислят, че хората ще лежат по цял ден и нищо няма да правят, ако получават ББД.За пример ще взема едно лелче от входа. Тя работи като чистачка 12 часа с подписан договор за 4 часов работен ден. Освен това, шефката и дава купони за храна, които одържа от нейната заплата. По този начин, работодателя укрива данъци и ущетява работниците.Жената няма избор, защото получава пенсия от 180лв.Ако имаше ББД, тя щеше да отиде в нейното селце край София, да отглежда зарзавати и да ги продава в града. Аз съм ял от тези зарзавати. Искам да ви кажа, има голяма разлика от домат градината на село и домат от магазина. Направо да си оближеш пръстите, като го надробиш в салатката. :)А нейния работодател би станал коректен, защото никой няма да иска да започне работа при него.Всички печелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Доц.д-р Емил Хърсев също обяснява донякъде нещата - http://***.segabg.com/article.php?id=681511но не съм съгласен за комуните ,че трябва да поемат нещата макар ,че веднага след това пише ''Тези въпроси се решават само симултанно (едновременно) в система (всички заедно)'' - като преди това трябва да се обясни всичко Темата е голяма и съм обяснил на стената на проф.д-р Боян Дуранкев - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1694350750843152
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 7
RedBot
преди 8 години
Ако се загледаме в добрата стара природа нещата ще изглеждат така:Някой да осигурява на лъвовете по парче месо всеки ден, малко, колкото да не умрат от глад. Дали с времето този лъв ще иска да си вдигне *** да хване антилопа ??И когато след няколко поколения всички ловни умения са изтрити от набора с инстинкти и по някаква причина месцето закъснее с месец два, какъв ли ще е резултата??Още не сме стигнали до темата с доставчика на месото :))Предполага се, че великите планетарни мозъци са намерили подизпълнител на тази странична дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 7
kypa
преди 8 години
Страхотна идея!Аз бих се възползвал с радост от ББД, ако навлезе в България.Аз вече 5 години не работя, защото ми омръзна да се занимавам с нещата, в които съм квалифициран.Освен това, компаниите, в които работих ме прецакаха. Останах с неизплатена отпуска и заплати.Ако има ББД в България, бих започнал собствен бизнес. Или бих започнал работа на места, където би ми било интересно да дам своя принос. Не бих се интересувал от заплатата толкова, колкото от това, да ми е приятно да работя нещо различно.Също така, фирмите биха станали по-коректни, защото хората ще имат избор, дали да постъпят при коректен работодател или да си стоят вкъщи.Много от хората биха започнали собствен бизнес, защото ще имат време да го развият. Ако не въведат ББД в България, младите ще имигрираме. Предпочитам да живея в страна, където съм сигурен, че ще мога да си плащам основните разходи, и в същото време ще се занимавам (работя) с това, което ми харесва.Аз търся сигурност и удовлетворение в моя живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още