IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Канада може да експериментира с безусловен базов доход

Пилотен проект предвижда въвеждането му за щата Онтарио

15:01 | 09.03.16 г. 114
Автор - снимка
Създател
И Канада може да експериментира с безусловен базов доход

Дискусии за безусловен базов доход (ББД) има отдавна. Но дори и ако много държави обмислят това в момента, нито една страна действително не е въвела безусловния основен доход на практика.

Това обаче може да се промени скоро. Както пише Quarz.com, канадският щат Онтарио възнамерява да пусне подобен пилотен проект.

Както става ясно от проектобюджета за 2016 г., в рамките на проекта някои граждани на щата трябва да получават ББД. С експеримента трябва да се установи дали „безусловен базов доход може да надгради успехите, които са били постигнати чрез политиката на минимална работна заплата и по-високите обезщетения за деца, и да предложи по-голяма стабилност и предвидима подкрепа за днешния динамичен пазар на труда". Пилотната програма е част от по-широкообхватен пакет от мерки, с които следва да се създадат по-хуманни условия в канадската провинция.

Дали ББД означава благосъстояние за всички? Не е задължително. Критици на проекта се съмняват във възможността за финансиране на тази радикална реформа за социални помощи. За да се поемат разходите, са нужни огромни повишения на данъците и съкращения на други социални програми. 

Същевременно изниква и темата за получателите на този ББД. Кои са тези хора? Критиците се опасяват, че хората, които ще получават тези пари, няма да са мотивирани да си търсят работа. Така реформата не би изпълнила целта си, защото идеята зад въвеждането на безусловен базов доход е да се даде възможност на хората да приемат и по-слабо платени работни места.  

В последните месеци подобна идея се дискутира и в други страни, сред които Финландия, Швейцария, Германия и др. На 5 юни швейцарците ще гласуват на референдум предложение, според което всеки швейцарец ще получава 2 500 швейцарски франка (2 450 долара) месечно, без значение дали работи, или не.

По-рано идеята възбуди обществени дискусии през декември, когато се появи информация, че властите  във Финландия обмислят въвеждане на т.нар. Основен национален доход (безусловен базов доход) в размер на 800 евро, който да се изплаща месечно на всеки гражданин и да е освободен от данъци. Предложението е на държавната агенция за социално осигуряване (Kela) и то предполага този основен доход да замени всякакви други помощи. Тези 800 евро ще бъдат изплащани на всеки пълнолетен гражданин, независимо дали има други доходи, или не.

Темата за въвеждането на безусловен базов доход е широко дискутирана и в България. Според повечето критици, сред които и икономистът Стоян Панчев, подобен вид подпомагане изкривява стимулите за работа – големи групи от населението ще бъдат насърчавани да не работят, а да чакат управляващите да се грижат за тях.

Трябва да се отчете и цената на това преразпределение. Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от например 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, смята Божидар Данев от БСК.

Сред застъпниците на идеята е Тони Баждаров, предприемач с 22-годишен опит в търговията. "ББД от една страна е спасителен пояс за всички хора. Ако човек не работи по една или друга причина – намира се в детска възраст или пък е пенсионер, той получава доход,  който му осигурява достоен живот. Но тъй като всички хора са равни, този доход се полага на цялото население, в това число и на работещите. От друга страна ББД е един пазар за стоките и услугите, които са включени в базовия пакет", каза той в интервю за Investor.bg.

Какво е Вашето мнение за въвеждането на ББД? Пращайте мненията си на info@investor.bg. Авторите на по-интересните материали, които публикуваме, ще получат книга на икономическа тематика.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

84
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
а ти изобщо наясно ли си роботиката? или викаш и човека е като интегрална схема - слагаш го на операционната и онова реже и шие на конвейр. -------като гледам съм по наясно от теб :):) и да това викам, в един ден в бъдещето и това ще е възможно.. в началото по прости операции, после по сложни .... или искаш да ми кажеш че машината не може да е по прецизна от човека ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
Ако твоята вътрешна дарба е музикант или художник----да машините и сега заместват музикантите, вика му се кастефон :):) обаче композитора няма как :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 8 години
а ти виждал ли си робот да запоява интегрални схеми ... това е нещо много старо, а парви ли ти впечатлене колко бързо и точно работи, та що такова нещо да не може да прави и операции ?---а ти изобщо наясно ли си роботиката? или викаш и човека е като интегрална схема - слагаш го на операционната и онова реже и шие на конвейр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
прости частици? да не искаш да ми кажеш, че ще се бъдат направени от органичен материал? Или ще се разпадат на атоми? Стига бе човек, фантастиката си е фантастика. -----------------------не, не искам да ти кажа това, това се опитваш ти да му бутнеш в устата .... но по принцип идеята да са органични не е лоша, ето че като се напънеш и не говориш на пук, чупиш консервата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Нобелиста по икономика Джеймс Тобин още през 1970 разработи точна и проста формула за разходите, които обществото ще трябва да плаща за базовия доход - http://***.bgonair.bg/magazine/2016-01-05/pari-za-nishtoНе може просто да си стоиш и да ти плащат тоест истината е прогресивно семейно облагане казано просто ако за физич.оцеляване на един човек у нас трябват 300лв.(според НСИ макар ,че е малко но аз говоря за принципа) и 4-членно семейство получава под 1200лв. месечно държавата му дава ваучери за енергия и купони за храна както в САЩ за над 50-те милиона американци,и трябва да има референдум ,че държавата ще поема тези задължения до три деца за да не се превърне раждането в бизнес.Обяснил съм всичко за България - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447,и за икономиката като цяло - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441,че става въпрос за системна криза и трябва нова ''система''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
говоренето на пук също не е продуктивно, не се защитаваш от "абсурдните ми доводи" защото не можеш ... аз кво искам няма значение, тук ти обяснявам кво ще стане ... иначе искам да имам качествено здравеопазване, зада съм жив и здрав и ако робот върши тази работа по добре съм ОК с това... а човека според мен не е създаден да се труди, а да твори.... който квото може, с какъвто капацитет и таланти има... музиката и рисуването са изкуство, а тук говориме за производство... колкото и да се автоматизират нещата, пак ще има нужда от хора да измислят новите роботи ... а щастието е вътрешно усещане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 8 години
Ако твоята вътрешна дарба е музикант или художник... ми ко да ти кажа - също като докторите, също ще могат да те заместят машини и? Май ще се върнеш на дървото да ядеш банани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 8 години
или след дъмпа да се разпада на по прости части и така да се филтрира от кръвта ... но иновациите са за хора с въображение и ... фантазия---прости частици? да не искаш да ми кажеш, че ще се бъдат направени от органичен материал? Или ще се разпадат на атоми? Стига бе човек, фантастиката си е фантастика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 8 години
тей тей, без да се защитава от абсурдните ти доводи, ще те пратя да провериш кои са най-щастливите хора на света. В крайна сметка всичко се свежда до това нали? Чувството за щастие. Това, че ти искаш роботите да завземат всички човешки дейности, а ти само да си почесваш камбаните не значи, че не може да има хора, които искат човечеството да не забравя какво е труд. Целта на такива като теб е точно такава - да стоим да бараме камбаните. С какво е това по различно от маймуните, дето си барат камбаните и ядат банани? Не ми казвай, че ще прехвърлиш всичко на компютъра, а ти ще станеш художник или музикантм щото ти идва отвътре. Музиката е МАТЕМАТИКА - нищо по-лесно от това да се автоматизира. Т.е. всичко с което би искал да се занимаваш, след като прехвърлиш на роботите скучната работа - СЪЩО ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ АВТОМАТИЗИРА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 8 години
А ще може ли бъбреците да филтрират такива нанити или ще са прекалено малки. Щото ако не ги филтрират напълно може би следва хемодиализа? ----------------------или след дъмпа да се разпада на по прости части и така да се филтрира от кръвта ... но иновациите са за хора с въображение и ... фантазия :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още