IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните болници искат пряко договаряне със Здравната каса

Необходимо е регламентиране на болничното лечение на здравноосигурените след решението на КС за здравните пакети

16:43 | 10.03.16 г. 1
Частните болници искат пряко договаряне със Здравната каса

Националното сдружение на частните болници иска спешна среща с управителя и експертите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за изготвяне на правила за извършване на медицинските дейности. Това се казва в писмо, изпратено от председателя на сдружението д-р Николай Болтаджиев до управителя на НЗОК. 

В момента единствената възможност лечебните заведения да продължат да обслужват здравно осигурени пациенти е прякото договаряне с НЗОК, посочва се в писмото. 

В него се уточнява, че решението на Конституционния съд, с което отпада чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване, който регламентира разделянето на медицинските дейности на основен и допълнителен пакет, създава допълнителен хаос в системата на здравеопазването. Отмяната на този текст води автоматично и до отпадането на Наредба 11, която регламентира работата по клинични пътеки и клиничните дейности в болниците, уточнява се в писмото на сдружението.

От Националното сдружение на частните болници настояват разговорите да започнат максимално скоро, тъй като е необходимо регламентиране на болничното лечение на здравно осигурените пациенти, каквото настоящата законодателна база не предлага.

Здравният министър Петър Москов заяви, че текстовете ще бъдат пренаписани и отново внесени за обсъждане. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 8 години
Не разбирам какво е общото м/у общия граждански национален здравен фонд и една частна, някуму лична бизнес практика целяща и стремяща се печалба!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още