IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВнР ще получи близо 2,9 млн. лева заради терена на новото посолство на Китай

С парите министерството ще удовлетвори претенциите на наследници на имота, които водеха дългогодишни съдебни дела срещу държавата

09:38 | 11.03.16 г. 1
МВнР ще получи близо 2,9 млн. лева заради терена на новото посолство на Китай

Министерството на външните работи (МВнР) ще получи близо 2,9 млн. лева, за да не се стига до ново спиране на строителството на новото посолство на Китай в София.

Това става ясно от проект за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МВнР, публикуван за обсъждане на Портала за обществени консултации strategy.bg.

Новото китайско посолство ще се намира в кв. „Лозенец“, на бул. „Джеймс Баучер“ 58. Това е и втората изцяло нова дипломатическа мисия в България, строена след 1989 г. Първата е тази на САЩ.

Разрешителното за строеж на дипломатическия комплекс беше издадено през 2012 г. Бившият общински терен в „Лозенец“ е преобразуван в държавна собственост и предоставен на Китайската народна република съгласно спогодба, сключена между София и Пекин през 2006 г., за имотите на дипломатическите мисии на двете държави. Спогодбата е със срок на действие 70 години.

Строителството на мисията забуксува заради съдебни дела на наследници срещу държавата. Първите съдебни решения са още от 2007 г., но процесът е бил срещу Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а не срещу външно министерство, става ясно от доклада към проекта на решението, което трябва да бъде гласувано от Министерския съвет.

През 2010 г. е образувано ново дело, при което първоначално ответник е било МВнР, но делото срещу него е прекратено. По-нататък то се води от регионалното министерство, което по закон представлява държавата при съдебни спорове за имоти държавна собственост.

Въпреки делата, тогавашният главен архитект на София Петър Диков издава разрешение за строеж и строителството на комплекса започна. Наследниците оспорват разрешението за строеж и то е отменено от съда, а строителният контрол спира строителството през 2014 г.

През същата година Върховният административен съд връща делото за ново разглеждане. С решението си съда отхвърля жалбата на наследниците и строителството на комплекса продължава. Плановете бяха посолството да се премести от сегашната сграда, която ползва, до края на миналата година, но те още не са се осъществили.

Въпреки че окончателното съдебно решение е в полза на държавата, МВнР и регионалното министерство са започнали преговори с наследниците с цел постигане на споразумение. Идеалните части от имота, за които претендират, са оценени от независими оценители на 2 852 540 лева и ще бъдат закупени от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Значи държавата краде поданиците си - един път директно като им отчуждава имотите - и втория път през хазната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още