IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Драганов: Очакваме 30% ръст на германските туристи у нас

Увеличават чартърите, които ще летят за Бургас и Варна през лятото

14:48 | 11.03.16 г. 2
Румен Драганов: Очакваме 30% ръст на германските туристи у нас

Тази година очакваме 30% ръст на германските туристи у нас. Това каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред Bloomberg TV Bulgaria.

Празните легла заради руския пазар са били договорени миналия сезон на различни пазари. Сега според експерта германците отказват да пътуват към Египет, Тунис и Турция и търсят нови дестинации.

Силни дестинации тази година в Германия са България и Гърция и това беше заявено на провеждащото се в момента изложение ITB Берлин, отбеляза  Драганов.

Туроператорът Любен Синадински коментира от германската столица, че в 50-ото поред изложение участват над 10 000 представители от 187 страни. Очакват се над 160 000 посетители. България е представена от 33 фирми и 7 общини, като интерес към страната не липсва. 

Интересът към България е като към сигурна дестинация. Големият отлив от Турция според експерта може да се отрази и на Гърция заради големия поток мигранти към гръцките острови. Очаква се това да направи България още по-атрактивна страна през лято 2016.

Голям интерес има и от руските туроператори, очакваният ръст там също е 30% - основно полети от Санкт Петербург и Москва.

Стандартните летни почивки са добре познати на германския пазар, те са насочени основно към възрастните туристи. Алтернативният туризъм обаче е слабо представен на изложението, каза Синадински.

В Берлин Турция е предприела цялостна офанзива и е наела цяла зала, но това едва ли ще компенсира големия спад, допълни той.

Драганов каза, че макар Турция да прави до 40% намаления, за да компенсира отлива, това няма да й помогне, тъй като на първо място стои сигурността. Страната е несигурна дестинация и това лято според него ще загуби между 10 млн. и 15 млн. туристи.

Междувременно в Берлин министърът на туризма Николина Ангелкова, която присъства на ITB, заяви, че Германия се нарежда на 3-то място сред най-големите генериращи пазари за българския туризъм, като миналата година страната ни е посетена от над 620 хил. германци.

"Позитивни са сигналите за предстоящия  летен сезон, като много от туроператорите отчитат ръст на записванията", допълни Николина Ангелкова.

По думите й с 35% се увеличават чартърите, които ще летят от Германия за Бургас и Варна през лятото.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Ако сменим рекламния слоган на "кални бани Слънчев Бряг" - направо ще избием рибата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Да фърлям и аз малко боб - защо не 300% ? Където 30, там и 300 ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още